1125. Práva občana obce podle nového zákona o obcích

Novela zákona o obcích č. 128/2000 Sb. přináší jako jednu z mnoha změn také výčet práv občana obce, který se v dosavadní právní úpravě nevyskytoval. Výčet práv, která náleží občanu obce nalezneme v § 16 odst. 2 tohoto zákona. Mezi tato významná práva patří právo volit a být volen do zastupitelstva, hlasovat v místním referendu ...


Novela zákona o obcích č. 128/2000 Sb. přináší jako jednu z mnoha změn také výčet práv občana obce, který se v dosavadní právní úpravě nevyskytoval. Výčet práv, která náleží občanu obce nalezneme v § 16 odst. 2 tohoto zákona. Mezi tato významná práva patří právo volit a být volen do zastupitelstva, hlasovat v místním referendu za podmínek stanovených zvláštním zákonem, vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce své stanovisko k projednávaným věcem v souladu s jednacím řádem zastupitelstva, vyjadřovat se k návrhu rozpočtu obce a k závěrečnému účtu obce za uplynulý kalendářní rok, a to buď písemně ve stanovené lhůtě, nebo ústně na zasedání zastupitelstva obce, nahlížet do rozpočtu obce a do závěrečného účtu obce za uplynulý kalendářní rok, do usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva obce, do usnesení rady obce, výborů zastupitelstva obce a komisí rady obce a pořizovat si z nich výpisy, požadovat projednání určité záležitosti v oblasti samostatné působnosti radou obce nebo zastupitelstvem obce; je-li žádost podepsána nejméně 0,5 % občanů obce, musí být projednána na jejich zasedání nejpozději do 60 dnů, podávat orgánům obce návrhy, připomínky a podněty; podání orgány obce vyřizují bezodkladně, nejdéle do 60 dnů.

Okruhem osob, kterým tato práva náleží jsou občané obce. Občanem obce se rozumí fyzická osoba, která je státním občanem České republiky a je v obci hlášena k trvalému pobytu. Občanem sice není, ale práva všechna práva výše zmíněná, vyjma práva volit a být volen do zastupitelstva a práva hlasovat v místním referendu, má fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let a vlastní na území obce nemovitost. Nezáleží tedy na státním občanství a na místě trvalého pobytu. Pro výkon práv této osoby je také irelevantní, zda nemovitost je v jeho výlučném vlastnictví, či jde o podílové spoluvlastnictví, nebo zda-li se jedná o nemovitost ve společném jmění manželů. Práva občana obce náleží i fyzické osobě straší 18 let, která je cizím státním příslušníkem a je v obci hlášena k trvalému pobytu, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena. Práva občana obce se tedy v žádném případě nemohou vztahovat na fyzické osoby bez státní příslušnosti, jež nevlastní na území obce žádnou nemovitost ani na právnické osoby.


© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz

Autor: redakce14.2.2001