NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 13. června 2018, kterým se mění nařízení vlády č. 48/2017 Sb., o stanovení požadavků podle aktů a standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu pro oblasti pravidel podmíněnosti a důsledků jejich porušení pro poskytování některých zemědělských podpor

PDF - NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 13. června 2018, kterým se mění nařízení vlády č. 48/2017 Sb., o stanovení požadavků podle aktů a standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu pro oblasti pravidel podmíněnosti a důsledků jejich porušení pro poskytování některých zemědělských podpor  | 22.6.2018 | Sbírka:  126/2018 | Částka:  64/2018

126

NAŘÍZENÍ VLÁDY
ze dne 13. června 2018,
kterým se mění nařízení vlády č. 48/2017 Sb., o stanovení požadavků podle aktů
a standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu pro oblasti pravidel
podmíněnosti a důsledků jejich porušení pro poskytování některých zemědělských podpor






      Vláda nařizuje podle § 2b odst. 2 a § 2c odst. 5 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 128/2003 Sb., zákona č. 85/2004 Sb., zákona č. 441/2005 Sb., zákona č. 291/2009 Sb. a zákona č. 179/2014 Sb., a podle § 1 odst. 3 zákona č. 256/2000 Sb., o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů (zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu), ve znění zákona č. 441/2005 Sb., zákona č. 291/2009 Sb. a zákona č. 179/2014 Sb.:

Čl. I

      Nařízení vlády č. 48/2017 Sb., o stanovení požadavků podle aktů a standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu pro oblasti pravidel podmíněnosti a důsledků jejich porušení pro poskytování některých zemědělských podpor, se mění takto:

      1.  V příloze č. 1 pořadovém čísle aktu 5 pořadovém čísle požadavku 1 ve sloupci Vymezení požadavku v právním předpise ČR se slova ˙§ 5 odst. 1 a odst. 2 písm. b)˙ nahrazují slovy ˙§ 5 odst. 1 písm. d) a i)˙.

      2.  V příloze č. 1 pořadovém čísle aktu 10 po-řadovém čísle požadavku 5 ve sloupci Vymezení požadavku v právním předpise ČR se text ˙§ 51˙ nahrazuje slovy ˙§ 51 odst. 3 a 4 a § 51 odst. 8 písm. c)˙ a slova ˙§ 3 až 5,˙ se nahrazují slovy ˙§ 3 až 5 a 11˙.

      3.  V příloze č. 1 pořadovém čísle aktu 10 po-řadovém čísle požadavku 7 ve sloupci Vymezení požadavku v právním předpise ČR se slova ˙§ 13 odst. 1 a 5 až 7˙ nahrazují slovy ˙§ 13 odst. 1 a 4 až 6˙.

      4.  V příloze č. 1 pořadovém čísle aktu 13 pořadovém čísle požadavku 1 ve sloupci Vymezení požadavku v právním předpise ČR se text ˙§ 5 odst. 2 písm. c)˙ nahrazuje textem ˙§ 5 odst. 4 písm. b)˙.

      5.  V příloze č. 1 pořadovém čísle aktu 13 po-řadovém čísle požadavku 3 ve sloupci Vymezení požadavku v právním předpise ČR se slova ˙§ 5 odst. 1 písm. e) a f), § 5 odst. 2 písm. b)˙ nahrazují slovy ˙§ 5 odst. 1 písm. d), e) a i)˙.

      6.  V příloze č. 2 bodě 1 písm. b) se slova ˙tekutá hnojiva s rychle uvolnitelným dusíkem˙ nahrazují slovy ˙hnojiva s rychle uvolnitelným dusíkem, s výjimkou tuhých hnojiv˙.

      7.  V příloze č. 2 bod 5 zní:

˙5. Žadatel zajistí, že v rámci jím užívaného dílu půdního bloku se zemědělskou kulturou standardní orná půda se nebude vyskytovat souvislá plocha

a) kukuřice, brambor, řepy, bobu setého, sóji, slunečnice a čiroku o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy větší než 2 ha,

b) kukuřice, brambor, řepy, bobu setého, sóji, slunečnice a čiroku o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta silně erozně ohroženou půdou,

c) řepky olejné a ostatních obilnin pěstovaných bez použití odpovídající půdoochranné technologie pro tyto plodiny o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy větší než 2 ha,

d) řepky olejné a ostatních obilnin pěstovaných bez použití odpovídající půdoochranné technologie pro tyto plodiny o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta silně erozně ohroženou půdou,

e) kukuřice, brambor, řepy, bobu setého, sóji, slunečnice a čiroku pěstovaných bez použití odpovídající půdoochranné technologie pro tyto plodiny o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha neuvedenou v písmeni a), a

f) kukuřice, brambor, řepy, bobu setého, sóji, slunečnice a čiroku pěstovaných bez použití odpovídající půdoochranné technologie pro tyto plodiny o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou neuvedenou v písmeni b); tuto podmínku nemusí žadatel dodržovat na dílu půdního bloku o velikosti větší než 4 ha, který neobsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jehož výměra není z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou neuvedenou v písmeni b).

      Žadatel nemusí dodržet podmínku podle písmen b) a d) na dílu půdního bloku o velikosti větší než 4 ha, který neobsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jehož výměra není z více než 50 % pokryta silně erozně ohroženou půdou.˙.

      8.  V příloze č. 2 bodě 6 písm. a) se slovo ˙a˙ nahrazuje čárkou.

      9.  V příloze č. 2 se na konci bodu 6 tečka nahrazuje slovem ˙ , a˙ a doplňuje se písmeno c), které zní:
˙c)
do celkové výměry podle písmene b) nezapočítává výměru dílů půdních bloků zařazených v podopatření zatravňování orné půdy podle § 20 nebo podopatření zatravňování drah soustředěného odtoku podle § 22a nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření a o změně nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů.˙.

      10.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 4 pořadovém čísle požadavku 13 v řádku Rozsah Velký, ve sloupci Hodnocení a v řádku Závažnost Velká, ve sloupci Hodnocení se věta ˙Na jatka byla dodána zvířata, u kterých nebyla dodržena ochranná lhůta, nebo byly do oběhu uvedeny živočišné produkty, u kterých byla zjištěna rezidua veterinárních léčivých přípravků skupiny B1 a B2 směrnice Rady č. 96/23/ES v nadlimitní hodnotě.˙ nahrazuje větou ˙U hospodářských zvířat nebyla dodržena ochranná lhůta nebo v živočišných produktech byla zjištěna rezidua veterinárních léčivých přípravků skupiny B1 a B2 podle směrnice Rady č. 96/23/ES v nadlimitní hodnotě.˙.

      11.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 4 pořadovém čísle požadavku 17 v řádku Rozsah Velký, ve sloupci Hodnocení se věta ˙V mléce určeném k lidské spotřebě je zjištěna přítomnost škůdců nebo prokázána rezidua inhibičních látek nebo jiných nepovolených léčiv.˙ nahrazuje textem ˙X˙ a v řádku Závažnost Velká, ve sloupci Hodnocení se věta ˙Byla prokázána rezidua inhibičních látek a mléko je dodáváno přímo konečnému spotřebiteli.˙ nahrazuje textem ˙X˙.

      12.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 7 pořadovém čísle požadavku 5 v řádku Závažnost Střední, ve sloupci Hodnocení a v řádku Závažnost Velká, ve sloupci Hodnocení se doplňuje věta ˙V chovech, kde bylo odesláno do 10 pozdních hlášení, je jmenovatel podílu 10.˙.

      13.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 8 pořadovém čísle požadavku 4 v řádku Závažnost Střední, ve sloupci Hodnocení a v řádku Závažnost Velká, ve sloupci Hodnocení se doplňuje věta ˙V chovech, kde bylo odesláno do 10 pozdních hlášení, je jmenovatel podílu 10.˙.

      14.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 11 pořadovém čísle požadavku 7 v řádku Trvalost Neodstranitelná, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Neodstranitelné porušení.˙.

      15.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 11 pořadové číslo požadavku 7 zní:



      16.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 11 pořadovém čísle požadavku 8 v řádku Trvalost Neodstranitelná, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Neodstranitelné porušení.˙.

      17.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 11 pořadové číslo požadavku 8 zní:




      18.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 12 pořadovém čísle požadavku 4 v řádku Trvalost Neodstranitelná, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Neodstranitelné porušení.˙.

      19.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 12 pořadové číslo požadavku 4 zní:




      20.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 13 pořadovém čísle požadavku 4 v řádku Rozsah Malý, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Zjištění se týká pouze jednoho zvířete.˙, v řádku Rozsah Střední, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Zjištění se týká do 20 % zvířat včetně.˙ a v řádku Rozsah Velký, ve sloupci Hodnocení se věta ˙Volnost pohybu zvířat je omezena způsobem, který vede k poškození zdraví zvířat nebo k jejich zbytečnému utrpení.˙ nahrazuje větou ˙Zjištění se týká nad 20 % zvířat.˙.

      21.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 13 pořadovém čísle požadavku 10 v řádku Trvalost Odstranitelná, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Odstranitelné porušení.˙.

      22.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 13 pořadové číslo požadavku 10 zní:


      23.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 13 pořadovém čísle požadavku 11 v řádku Závažnost Velká, ve sloupci Hodnocení se věty ˙Zvířatům není zabezpečen přístup k vodě nebo krmivu ve stanovených intervalech pro jednotlivé druhy a kategorie. Zvířata jeví známky dehydratace. V případě nedostatečného přístupu ke krmivu jsou zvířata kachektická.˙ nahrazují větou ˙Zvířata jsou vyhublá nebo jeví známky dehydratace nebo na hospodářství došlo k úhynu zvířat v důsledku dehydratace nebo podvýživy.˙.

      24.  V příloze č. 3 pořadovém čísle aktu 13 pořadovém čísle požadavku 11 v řádku Trvalost Neodstranitelná, ve sloupci Hodnocení se text ˙X˙ nahrazuje větou ˙Neodstranitelné porušení.˙.

      25.  V příloze č. 4 požadavky standardů č. 5 znějí:

Čl. II

Přechodné ustanovení

      Právní vztahy vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto nařízení se řídí podle nařízení vlády č. 48/2017 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto nařízení.
Čl. III

Účinnost

      Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. července 2018, s výjimkou ustanovení čl. I bodů 7, 10 až 13, 15, 17, 19, 20, 22, 23 a 25, která nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2019.




Předseda vlády:


Ing. Babiš v. r.





Ministr zemědělství:


Ing. Milek v. r.