epravo.cz

Přihlášení


Registrace nového uživatele
Zapomenuté heslo
Přihlášení
  • ČLÁNKY
    • občanské právo
    • obchodní právo
    • insolvenční právo
    • finanční právo
    • správní právo
    • pracovní právo
    • trestní právo
    • evropské právo
    • veřejné zakázky
    • ostatní právní obory
  • ZÁKONY
    • sbírka zákonů
    • sbírka mezinárodních smluv
    • právní předpisy EU
    • úřední věstník EU
  • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
    • občanské právo
    • obchodní právo
    • správní právo
    • pracovní právo
    • trestní právo
    • ostatní právní obory
  • AKTUÁLNĚ
    • 10 otázek
    • tiskové zprávy
    • vzdělávací akce
    • komerční sdělení
    • ostatní
    • rekodifikace TŘ
  • E-shop
    • Online kurzy
    • Online konference
    • Záznamy konferencí
    • Další vzdělávaní advokátů
    • Konference
    • Roční předplatné
    • Monitoring judikatury
    • Publikace a služby
    • Společenské akce
    • Advokátní rejstřík
    • Partnerský program
  • Advokátní rejstřík
  • Více

    Vyhláška ze dne 6.9.2000 o způsobu zhotovení některých druhů hotově baleného zboží, jehož množství se vyjadřuje v jednotkách hmotnosti nebo objemu

    26.9.2000 | Sbírka:  328/2000 Sb. | Částka:  91/2000ASPI

    Vztahy

    Nadřazené: 505/1990 Sb.
    Pasivní derogace: 282/2012 Sb., 404/2008 Sb.
    328/2000 Sb.
    VYHLÁŠKA
    Ministerstva průmyslu a obchodu
    ze dne 6. září 2000
    o způsobu zhotovení některých druhů hotově baleného zboží, jehož množství se vyjadřuje v jednotkách hmotnosti nebo objemu
    Změna: 404/2008 Sb.
    Změna: 282/2012 Sb.
    Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle § 27 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., (dále jen "zákon") k provedení § 9a zákona:
    § 1
    Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a stanoví:
    a) požadavky na zhotovení hotově baleného zboží (dále jen „hotové balení“), které dovozce nebo balírna hodlá označovat symbolem „e“ a které obsahuje výrobek určený k prodeji ve stálém jednotkovém jmenovitém množství, jež
    1. se rovná hodnotě předem určené balírnou,
    2. je vyjádřeno v jednotkách hmotnosti nebo objemu a
    3. není menší než 5 g nebo 5 ml a větší než 10 kg nebo 10 l, a
    b) přípustné jmenovité objemy některých kapalných výrobků, které jsou obsaženy v hotovém balení, bez ohledu na to, zda toto hotové balení je anebo není označováno symbolem „e“.
    § 2
    zrušen
    § 3
    (1) Symbolem „e“, jehož grafickou podobu stanoví zvláštní právní předpis2), lze označit pouze hotové balení, které splňuje požadavky přílohy č. 1 k této vyhlášce.
    (2) Kromě povinnosti podle odstavce 1 hotové balení označené symbolem „e“,
    a) které obsahuje kapalné výrobky, musí být opatřeno údajem o jmenovitém objemu výrobku, který je v hotovém balení obsažen, nebo
    b) které obsahuje jiné než kapalné výrobky, musí být opatřeno údajem o jmenovité hmotnosti výrobku, který je v hotovém balení obsažen.
    Výjimkou jsou případy, kdy to je obchodními zvyklostmi stanoveno jinak.
    (3) U aerosolových rozprašovačů2a) se uvede jmenovitý celkový objem nádobky, přičemž tento údaj musí mít takovou podobu, aby jej nebylo možné zaměnit s údajem jmenovitého objemu obsahu. Výrobky, které jsou prodávané v aerosolových rozprašovačích, nemusí být označeny jmenovitou hmotností svého obsahu.
    (4) Hotová balení označená symbolem „e“ musí být podrobena metrologické kontrole za podmínek definovaných v bodě 5 přílohy č. 1 a v příloze č. 2 k této vyhlášce.
    § 3a
    (1) Kapalné výrobky uvedené v bodě 2 přílohy č. 3 k této vyhlášce, které jsou v hotovém balení v rozpětích uvedených v bodě 1 přílohy č. 3 k této vyhlášce, lze uvést na trh, pouze pokud jsou hotově zabaleny ve jmenovitých objemech uvedených v bodě 1 přílohy č. 3 k této vyhlášce. To platí i pro jednotlivá hotová balení, pokud jsou uváděna na trh jako skupinové balení sestávající ze dvou a více jednotlivých hotových balení.
    (2) V případě hotového balení sestávajícího ze dvou nebo více jednotlivých balení, která nejsou určena k prodeji jednotlivě, platí jmenovitá množství uvedená v bodě 1 přílohy č. 3 k této vyhlášce pro hotové balení.
    (3) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na výrobky, které se prodávají v bezcelních prodejnách a jsou určeny ke spotřebě mimo Evropskou unii.
    § 4
    Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2001.
    Ministr:
    doc. Ing. Grégr v. r.
    Příl.1
    POŽADAVKY NA HOTOVÁ BALENÍ
    1.
    POŽADAVKY
    Hotová balení označená symbolem "e"podléhající této vyhlášce musí být zhotovena tak, aby dávka kompletních balení splňovala tyto požadavky:
    1.1 průměr skutečných obsahů hotových balení v dávce nesmí být menší než jmenovité množství obsahu hotového balení;
    1.2 aby byly splněny požadavky zkoušek specifikovaných v příloze č. 2, musí být poměrná část hotových balení, která mají větší zápornou odchylku obsahu než přípustná záporná odchylka obsahu uvedená v bodě 2.4, dostatečně malou částí dávek hotových balení;
    1.3 symbolem "e", jehož specifikace je uvedena v bodě 3.3, nesmí být v dávce opatřeno žádné hotové balení, které vykazuje zápornou odchylku obsahu větší, než je dvojnásobek přípustné záporné odchylky obsahuuvedené v tabulce v bodě 2.4.
    2.
    DEFINICE A ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ
    2.1 Jmenovité množství (jmenovitá hmotnost nebo jmenovitý objem) obsahu hotového balení je údaj o množství výrobku, vyjádřený v jednotkách hmotnosti nebo objemu, který je uveden na hotovém balení, tj. takové množství výrobku, o kterém se předpokládá, že je v hotovém balení obsaženo.
    2.2 Skutečný obsah hotového balení je množství (hmotnost nebo objem) výrobku, které hotové balení ve skutečnosti obsahuje. Při všech kontrolních operacích zaměřených na množství výrobku uvedené v jednotkách objemu musí být hodnoty skutečných obsahů měřeny při teplotě nebo korigovány na teplotu 20 °C bez ohledu na to, při jaké teplotě se uskutečňuje vlastní balení nebo kontrola. To neplatí pro zmrazené nebo za velmi nízkých teplot zmrazené výrobky, jejichž množství je uvedeno v jednotkách objemu.
    2.3 Záporná odchylka obsahu hotového balení je množství, o které je skutečný obsah hotového balení menší než jmenovité množství obsahu hotového balení.
    2.4 Přípustná záporná odchylka obsahu hotového balení se stanoví v souladu s následující tabulkou, v níž je Q
    n
    jmenovité množství obsahu hotového balení:
     
    ------------------------------------------------------------------
    Jmenovité množství Q
    n
    Přípustná záporná odchylka v gramech nebo mililitrech jako % Q
    n
    v g nebo ml ------------------------------------------------------------------ od 5 do 50 9 - od 50 do 100 - 4,5 od 100 do 200 4,5 - od 200 do 300 - 9 od 300 do 500 3 - od 500 do 1 000 - 15 od 1 000 do 10 000 1,5 - ------------------------------------------------------------------
    Při používání tabulky se hodnoty přípustných záporných odchylek obsahu uvedené v tabulce v procentech po převedení na jednotky hmotnosti nebo objemu zaokrouhlí nahoru na nejbližší desetinu gramu nebo mililitru.
    3.
    NÁPISY A OZNAČENÍ
    Veškerá hotová balení připravená podle této vyhlášky musí být opatřena na svém obalu dále uvedenými údaji, které musí být neodstranitelné, snadno čitelné a viditelné na hotovém balení při normálních podmínkách jeho prezentace:
    3.1 jmenovitým množstvím (jmenovitá hmotnost nebo jmenovitý objem) obsahu vyjádřeným v kilogramech, gramech, litrech, centilitrech nebo mililitrech a označeným číslicemi, které musí být vysoké:
    3.1.1 alespoň 6 mm, pokud je jmenovité množství obsahu větší než 1 000 g nebo 100 cl;
    3.1.2 alespoň 4 mm, pokud je jmenovité množství obsahu rovno 1 000 g nebo 100 cl nebo menší, ale větší než 200 g nebo 20 cl;
    3.1.3 alespoň 3 mm, pokud je jmenovité množství obsahu rovno 200 g nebo 20 cl nebo menší, ale větší než 50 g nebo 5 cl;
    3.1.4 alespoň 2 mm, pokud je jmenovité množství obsahu 50 g nebo 5 cl nebo menší.
    Jmenovité množství je následováno symbolem pro použitou jednotku měření nebo tam, kde je to vhodné, názvem jednotky stanoveným zvláštním právním předpisem3);
    3.2 značkou nebo nápisem umožňujícím kompetentnímu orgánu identifikovat balírnu nebo osobu, která zabezpečuje, aby balení bylo řádně provedeno, nebo identifikovat dovozce;
    3.3 symbolem "e" vysokým alespoň 3 mm, umístěným ve stejném zorném poli jako údaj jmenovité hmotnosti nebo jmenovitého objemu obsahu; to představuje záruku poskytovanou balírnou nebo dovozcem, že toto hotové balení splňuje požadavky této vyhlášky; jeho grafickou podobu stanovuje zvláštní právní předpis4).
    4.
    MĚŘENÍ A KONTROLA
    Množství výrobku obsaženého v hotovém balení(dále jen "skutečný obsah") měří nebo kontroluje balírna nebo dovozce s použitím stanoveného měřidla vhodného k provedení potřebných operací.
    Kontrola může být uskutečněna na náhodně odebraných vzorcích statistickou přejímkou.
    V případech, kdy se skutečný obsah neměří, musí být prováděná kontrola organizována tak, aby se množství obsahu zajistilo účinným způsobem.
    Tato podmínka je splněna, pokud se výrobní kontroly uskutečňují v souladu s postupy uznávanými Českým metrologickým institutem a pokud jsou k dispozici dokumenty obsahující výsledky takových kontrol, aby se prokázalo, že tyto kontroly se všemi korekcemi a nastavováními, které se ukázaly jako nutné, byly provedeny řádným a přesným způsobem.
    U výrobků, jejichž množství je uvedeno v jednotkách objemu, je při zhotovení výrobku v hotovém balení jednou z metod pro ověření, že jsou splněny požadavky na měření a kontrolu, použití odměrných obalů typu, který je definován zvláštním právním předpisem5), přičemž tyto obaly jsou plněny za podmínek, které jsou specifikovány v této vyhlášce a ve zvláštním právním předpise5).
    5.
    KONTROLY, KTERÉ MUSÍ PROVÁDĚT ORGÁN STANOVENÝ ZVLÁŠTNÍM PRÁVNÍM PŘEDPISEM6) V PROSTORÁCH BALÍRNY NEBO DOVOZCE NEBO JEHO ZÁSTUPCE
    Kontroly k ověření, že dávky hotových balenívyhovují ustanovením této vyhlášky, se musí provádět příslušným orgánem6) formou statistické přejímky.
    Statistická přejímka se musí uskutečnit v souladu se zásadami použitých metod statistické přejímky. Účinnost přejímky musí být srovnatelná s účinností referenční metody specifikované v příloze č. 2.
    Pokud se jedná o kritérium minimálního přípustného množství, považuje se přejímací plán za srovnatelný s přejímacím plánem, doporučeným v příloze č. 2, tehdy, jestliže úsečka bodu odpovídajícího hodnotě 0,10 operativní charakteristiky použitého přejímacího plánu (tedy pro pravděpodobnost přijetí dávky rovnou 0,10) se odchyluje od úsečky odpovídajícího bodu operativní charakteristiky přejímacího plánu doporučeného v příloze č. 2 o méně než 15 %.
    Pokud jde o kritérium pro kontrolu zaměřenou na střední hodnotu
    m
    a založenou na výpočtu směrodatné odchylky
    s
    , považuje se přejímací plán za srovnatelný s přejímacím plánem doporučeným v příloze č. 2 tehdy, jestliže se operativní charakteristika použitého přejímacího plánu liší od operativní charakteristiky přejímacího plánu doporučeného v příloze č. 2 - přičemž u obou operativních charakteristik se na osu úseček nanáší
    (Q
    n
    - m)/ s
    , - v bodě s pořadnicí 0,10 (tedy pro pravděpodobnost přijetí dávky rovnou 0,10) o méně než 0,05.
    Příl.2
    REFERENČNÍ METODY
    Tato příloha stanoví postupy referenční metody pro aplikaci statistické přejímky dávek hotových balení k ověření, zda jsou splněny požadavky § 3 a bodu 5 přílohy č. 1.
    1.
    POŽADAVKY NA MĚŘENÍ SKUTEČNÝCH OBSAHŮ VÝROBKŮ V HOTOVÉM BALENÍ
    Skutečné obsahy výrobků v hotovém balení se mohou měřit přímo pomocí vah nebo měřidel objemu, nebo v případě kapalin nepřímo vážením hotově baleného výrobku a změřením jeho hustoty.
    Nezávisle na použité metodě nesmí být odchylka měření skutečného obsahu výrobků v hotovém balení větší než jedna pětina přípustné záporné odchylky pro jmenovité množství výrobku v hotovém balení.
    2.
    POŽADAVKY NA KONTROLU DÁVEK HOTOVÝCH BALENÍ
    Kontrola hotových balení se uskutečňuje statistickou přejímkou a musí být realizována ve dvou částech:
    a) kontrolou skutečných obsahů každého hotového balení ve výběru a
    b) kontrolou založenou na průměrné hodnotě skutečných obsahů hotových balení ve výběru.
    Dávka hotových balení se považuje za přijatelnou, jestliže výsledky obou těchto kontrol splňují současně příslušná přejímací kritéria.
    Pro každou z těchto kontrol jsou k dispozici dva přejímací plány:
    a) jeden pro nedestruktivní zkoušení, tj. zkoušení, při kterém nedochází k otevření obalu,
    b) druhý pro destruktivní zkoušení, tj. zkoušení, při kterém je obal otevřen nebo zničen.
    Z ekonomických a praktických důvodů musí být destruktivní zkoušení omezeno na absolutně nezbytné minimum, neboť účinnost přejímací kontroly při destruktivním zkoušení je menší než účinnost přejímací kontroly při nedestruktivním zkoušení.
    Proto musí být destruktivní zkoušení použito jen tehdy, když je nedestruktivní zkoušení prakticky neproveditelné. Obecné pravidlo je, že destruktivní zkoušení se nesmí používat pro dávky, které obsahují méně než 100 jednotek.
    2.1 Dávky hotových balení
    2.1.1 Dávka určená ke kontrole musí obsahovat všechna hotová balení stejného jmenovitého množství, stejného typu a stejné výrobní šarže, která byla zabalena ve stejném místě. Velikost dávky se omezuje na množství, která jsou specifikována v dalším textu.
    2.1.2 Tam, kde jsou hotová balení kontrolována na konci balicí linky, počet balení v každé dávce musí být roven maximální hodinové produkci balicí linky bez jakéhokoliv omezení velikosti dávky.
    V ostatních případech musí být velikost dávky omezena na 10 000 jednotek.
    2.1.3 U dávek, obsahujících menší počet hotových balení než 100, musí nedestruktivní zkoušení, pokud je realizováno, být uskutečněno stoprocentně.
    2.1.4 Před realizací zkoušek podle bodů 2.2 a 2.3 se musí náhodným způsobem odebrat z dávky dostatečný počet hotových balení, a to takový, aby se mohla uskutečnit kontrola vyžadující větší výběr. Pro jinou kontrolu se musí potřebný výběr odebrat náhodně z prvního velkého výběru a vzorky se musí označit.
    Tato operace označování se musí ukončit před zahájením operací měření.
    2.2 Kontrola skutečných obsahů jednotlivých hotových balení
    Minimální přijatelný obsah se vypočítá odečtením přípustné záporné odchylky pro dané obsahy od jmenovitého množství hotového balení.
    Hotová balení v dávce, jejichž skutečné obsahy jsou menší než minimální přijatelný obsah, se považují za neshodná balení.
    2.2.1 Nedestruktivní zkoušení
    Nedestruktivní zkoušení musí být provedeno v souladu s přejímacím plánem dvojím výběrem specifikovaným v níže uvedené tabulce.
    Počet kontrolovaných hotových balení v prvním výběru musí být roven rozsahu prvního výběru, který je uveden v přejímacím plánu. O dávce hotových balení se rozhodne takto:
    2.2.1.1 dávka se pro účely této kontroly musí považovat za přijatelnou, jestliže počet neshodných balení zjištěný v prvním výběru je roven číslu uvedenému v tabulce jako přejímací kritérium nebo je menší než toto číslo;
    2.2.1.2 dávka se pro účely této kontroly musí zamítnout, jestliže počet neshodných balení zjištěný v prvním výběru je roven číslu uvedenému v tabulce jako zamítací kritérium nebo je větší než toto číslo;
    2.2.1.3 o dávce nelze rozhodnout po kontrole prvního výběru a musí se vzít druhý výběr, jestliže počet neshodných balení zjištěný v prvním výběru je mezi číslem udaným jako přejímací kritérium a číslem udaným jako zamítací kritérium.
    Neshodné jednotky zjištěné v prvním a v druhém výběru se musí sečíst dohromady a stanovit souhrnný počet neshodných jednotek. O dávce hotových balení se rozhodne takto:
    2.2.1.4 po kontrole druhého výběru se dávka pro účely této kontroly musí považovat za přijatelnou, jestliže je souhrnný počet neshodných jednotek roven číslu uvedenému v tabulce jako přejímací kritérium po druhém výběru nebo je menší než toto číslo,
    2.2.1.5 po kontrole druhého výběru se dávka pro účely této kontroly musí zamítnout, jestliže je souhrnný počet neshodných jednotek roven číslu uvedenému v tabulce jako zamítací kritérium po druhém výběru nebo je větší než toto číslo.
     
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Rozsah dávky            Výběry                        Přejímací kritérium     Zamítací kritérium
    hotových balení     pořadí   rozsah  celkový rozsah     (v počtu neshodných balení ve výběru)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    100 až 500          První      30          30                  1                      3
                        Druhý      30          60                  4                      5
    
    501 až 3 200        První      50          50                  2                      5
                        Druhý      50         100                  6                      7
    
    3 201 a více        První      80          80                  3                      7
                        Druhý      80         160                  8                      9
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    2.2.2 Destruktivní zkoušení
    Destruktivní zkoušení se musí provést v souladu s dále uvedeným přejímacím plánem jedním výběrem a musí se použít jen pro dávky, které mají 100 nebo více jednotek.
    Počet kontrolovaných hotových balení musí být 20 jednotek. O dávce hotových balení se rozhodne takto:
    2.2.2.1 dávka se pro účely této kontroly musí považovat za přijatelnou, jestliže počet neshodných jednotek zjištěný ve výběru je roven číslu uvedenému v tabulce jako přejímací kritérium nebo je menší než toto číslo;
    2.2.2.2 dávka se pro účely této kontroly musí zamítnout, jestliže počet neshodných jednotek zjištěný ve výběru je roven číslu uvedenému v tabulce jako zamítací kritérium nebo je větší než toto číslo.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Rozsah dávky                 Rozsah      Přejímací kritérium      Zamítací kritérium
    hotových balení              výběru         (v počtu neshodných balení ve výběru)
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Jakýkoliv počet (>=100)        20                 1                      2
    ------------------------------------------------------------------------------------
    2.3 Kontrola střední hodnoty skutečných obsahů jednotlivých hotových balení tvořících dávku
    2.3.1 Dávka hotových balení se pro účely této kontroly musí považovat za přijatelnou, jestliže výběrový průměr
     
    -   1
    x = - suma x
    i
    skutečných obsahů
    x
    i
    zjištěných v
    n
    hotových baleních ve výběru je větší než hodnota n S Q
    n
    - ------------ t
    (1 - alfa)
    odmocnina n V tomto vzorci je: Q
    n
    jmenovité množství obsahu hotového balení, n počet hotových balení ve výběru pro tuto kontrolu, s odhad směrodatné odchylky skutečných obsahů v dávce, t
    (1 - alfa)
    konfidenční úroveň 0,995 Studentova rozdělení při stupni volnosti ný = n - 1.
    2.3.2 Jestliže je xinaměřená hodnota skutečného obsahu v i-té jednotce ve výběru, který obsahuje n jednotek, potom:
    2.3.2.1 výběrový průměr hodnot naměřených ve výběru se získá pomocí vztahu:
     
                                    -    1   n
                                    x = --- suma  x
    i
    n i = 1 ,
    2.3.2.2 a odhad směrodatné odchylky s skutečných obsahů balenív dávce pomocí těchto vztahů:
     
          -   součet druhých mocnin naměřených hodnot:
    
                                     n      
                                    suma  x
    i
    2 , i = 1 - druhá mocnina součtu naměřených hodnot: n (suma x
    i
    )2 i = 1 - a potom 1 n --- (suma x
    i
    )2 , n i = 1 - rozdíl součtů: n 1 n SC = suma x
    i
    2 - --- (suma x
    i
    )2 , i = 1 n i = 1 - odhad rozptylu skutečných obsahů balení v dávce: SC ný = ----- , n - 1 - odhad směrodatné odchylky skutečných obsahů balení v dávce: S = odmocnina ný
    2.3.3 Přejímací a zamítací kritéria pro dávku hotových balení pro kontrolu střední hodnoty:
    2.3.3.1 Kritéria pro nedestruktivní zkoušení:
     
    +---------------------------------------------------------------------------------+
    |Rozsah dávky         Rozsah výběru     Přejímací kritérium    Zamítací kritérium |
    +---------------------------------------------------------------------------------+
    |                                      -                       -                  |
    |100 až 500 (včetně)      30           x >= Q
    n
    - 0,503 S x < Q
    n
    - 0,503 S | | | | - - | | > 500 50 x >= Q
    n
    - 0,379 S x < Q
    n
    - 0,379 S | +---------------------------------------------------------------------------------+
    2.3.3.2 Kritéria pro destruktivní zkoušení:
     
    +---------------------------------------------------------------------------------+
    |Rozsah dávky          Rozsah výběru    Přejímací kritérium     Zamítací kritérium|
    +---------------------------------------------------------------------------------+
    |                                      -                       -                  |
    |Jakýkoliv počet (>= 100)   20         x >= Q
    n
    - 0,640 S x < Q
    n
    - 0,640 S | +---------------------------------------------------------------------------------+
    Příl.3
    PŘÍPUSTNÉ JMENOVITÉ OBJEMY NĚKTERÝCH KAPALNÝCH VÝROBKŮ OBSAŽENÝCH V HOTOVÝCH BALENÍCH
    1. VÝROBKY PRODÁVANÉ PODLE OBJEMU (množství v ml)
    
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Tiché víno       V rozpětí od 100 ml do 1 500 ml pouze těchto osm jmenovitých množství:
                     ml: 100 - 187 - 250 - 375 - 500 - 750 - 1 000 - 1 500
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Žluté víno       V rozpětí od 100 ml do 1 500 ml pouze toto jedno jmenovité množství:
                     ml: 620
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Šumivé víno      V rozpětí od 125 ml do 1 500 ml pouze těchto pět jmenovitých množství: 
                     ml: 125 - 200 - 375 - 750 - 1 500
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Likérové víno    V rozpětí od 100 ml do 1 500 ml pouze těchto sedm jmenovitých množství:
                     ml: 100 - 200 - 375 - 500 - 750 - 1 000 - 1 500
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Aromatizované    V rozpětí od 100 ml do 1 500 ml pouze těchto sedm jmenovitých množství:
    víno             ml: 100 - 200 - 375 - 500 - 750 - 1 000 - 1 500
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Lihoviny         V rozpětí od 100 ml do 2 000 ml pouze těchto devět jmenovitých množství:
                     ml: 100 - 200 - 350 - 500 - 700 - 1 000 - 1 500 - 1 750 - 2 000
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    
    
    
    2. DEFINICE VÝROBKŮ
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Tiché víno     Víno definované v přímo použitelném předpise Evropské unie7) a uvedené pod kódem nomenklatury 
                   KN ex 2204 v přímo použitelném předpise Evropské unie 8).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Žluté víno     Víno definované v přímo použitelném předpise Evropské unie9), uvedené pod kódem nomenklatury 
                   KN ex 2204 v přímo použitelném předpise Evropské unie8) a s označením původu: "Côtes du Jura", 
                   "Arbois", "L'Etoile"a "Château-Chalon" v lahvích definovaných v přímo použitelném předpise 
                   Evropské unie10).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Šumivé víno    Víno definované v přímo použitelném předpise Evropské unie11) a uvedené pod číslem 2204 10 
                   v přímo použitelném předpise Evropské unie8). 
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Likérové víno  Víno definované v přímo použitelném předpise Evropské unie12) a uvedené pod číslem 2204 21 
                   až 2204 29 v přímo použitelném předpise Evropské unie8).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Aromatizované  Aromatizované víno, jak je definováno v přímo použitelném předpise Evropské unie13)a uvedené
    víno           pod číslem 2205 v přímo použitelném předpise Evropské unie8).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Lihoviny       Lihoviny, jak jsou definovány v přímo použitelném předpise Evropské unie14) a uvedené pod 
                   číslem 2208 v přímo použitelném předpise Evropské unie8).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    
    1) Směrnice Rady 76/211/EHS ze dne 20. ledna 1976 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se zhotovení některých výrobků v hotovém balení podle hmotnosti nebo objemu.
    Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/45/ES ze dne 5. září 2007, kterou se stanoví pravidla pro jmenovitá množství výrobků v hotovém balení, zrušují směrnice Rady 75/106/EHS a 80/232/EHS a mění směrnice Rady 76/211/EHS.
    2) Vyhláška č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření.
    2) Vyhláška č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření, ve znění pozdějších předpisů.
    3) Vyhláška č. 264/2000 Sb., o základních měřicích jednotkách a ostatních jednotkách a o jejich označování, ve znění vyhlášky č. 424/2009 Sb.
    4) Vyhláška č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření, ve znění pozdějších předpisů.
    5) Vyhláška č. 331/2000 Sb., kterou se stanoví požadavky týkající se lahví používaných jako odměrné obaly pro hotově balené zboží.
    6) § 9a zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 137/2002 Sb. a zákona č. 155/2010 Sb.
    7) Čl. 1 odst. 2 písm. b) nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem.
    8) Nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 ze dne 23. července 1987 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku.
    9) Čl. 1 odst. 2 písm. b) nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem.
    10) Bod 3 přílohy I nařízení Komise (ES) č. 753/2002 ze dne 29. dubna 2002, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 pro popis, označování, obchodní úpravu a ochranu některých vinařských produktů.
    11) Čl. 1 odst. 2 písm. b) a body 15 až 18 přílohy I nařízení (ES) č. 1493/1999.
    12) Čl. 1 odst. 2 písm. b) a bod 14 přílohy I nařízení (ES) č. 1493/1999.
    13) Čl. 2 odst. 1 písm. a) nařízení Rady (EHS) č. 1601/91 ze dne 10. června 1991, kterým se stanoví obecná pravidla pro definici, označování a obchodní úpravu aromatizovaných vín, aromatizovaných vinných nápojů a aromatizovaných vinných koktejlů pozměněné aktem o přistoupení z roku 2005.
    14) Čl. 2 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 110/2008 ze dne 15. ledna 2008 o definici, popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných označení lihovin a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 1576/89.

    Novinky v eshopu

    Online konference

    • 22.06.2023Aktuální otázky ochrany spotřebitele (online - živé vysílání) - 22.6.2023
    • 23.06.2023eIDAS 2.0 – vše co potřebuje právník vědět (online - živé vysílání) - 23.6.2023
    • 27.06.2023Odpovědnost jednatelů s.r.o. a vedoucích zaměstnanců (online - živé vysílání) - 27.6.2023
    • 13.09.2023Asertivita, řešení problému, řešení konfliktu a jejich prevence (online - živé vysílání) - 13.9.2023
    • 20.09.2023Spotřebitelské právo v roce 2023 – co změnila novela občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele (online - živé vysílání) - 20.9.2023

    Online kurzy

    • Aktuality z práva veřejných zakázek (květen 2023)
    • Aktuality z práva veřejných zakázek (duben 2023)
    • Novinky v IT právu a e-commerce pro rok 2023
    • Na co si dát v roce 2023 nejen z pohledu Tax Compliance pozor - Na co se budou zaměřovat finanční úřady v roce 2023?
    • Na co si dát v roce 2023 nejen z pohledu Tax Compliance pozor - Změny v oblasti zdanění od roku 2023
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jiří Votrubec
    JUDr. Jiří Votrubec
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D.
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 15.06.2023XXX. Konference Karlovarské právnické dny
    Archiv

    Magazíny a služby

    • EPRAVO.CZ Magazine 2023
    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Jak je to tedy s tím prostým elektronickým podpisem?
    • Náhrada škody za nechtěné dítě
    • Zákon o ochraně oznamovatelů klepe na dveře
    • Novela nového stavebního zákona a zákon o jednotném environmentálním stanovisku vyšly ve Sbírce zákonů
    • Výpověď z pracovního poměru
    • Výkon práce v zemi se špatnou bezpečnostní situací z hlediska odpovědnosti zaměstnavatele
    • K povinnosti podstoupit odběr krve při silniční kontrole
    • Insolvenční řízení
    • K povinnosti podstoupit odběr krve při silniční kontrole
    • Náhrada škody za nechtěné dítě
    • Novela nového stavebního zákona a zákon o jednotném environmentálním stanovisku vyšly ve Sbírce zákonů
    • Povinnost zaměstnance k náhradě škody vůči zaměstnavateli
    • K některým závěrům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k § 222 zákona o zadávání veřejných zakázek
    • Jak je to tedy s tím prostým elektronickým podpisem?
    • Porušení zákazu postoupení pohledávky
    • Námitka věcné nepříslušnosti jako trend v obstrukčních technikách
    • Doručování do datové schránky podnikající fyzické osoby aneb Ďábel se skrývá v detailu
    • Nová pravidla pro práci na dálku v novele zákoníku práce
    • Střídavá péče do každé rodiny?
    • Jak může umělá inteligence pomoci firemním právníkům a advokátním kancelářím?
    • Porušení zákazu postoupení pohledávky
    • Ústavní soud k úskalím užívání Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví
    • Výběr z judikatury nejen k zákoníku práce z r. 2022 - část 8.
    • K povinnosti podstoupit odběr krve při silniční kontrole

    Pracovní pozice

    Soudní rozhodnutí

    Insolvenční řízení

    Má-li insolvenční soud za to, že po zjištění pohledávky zajištěného věřitele postupem podle § 201 odst. 1 písm. a/ insolvenčního zákona a poté, co pravomocným usnesením...

    Bolestné (exkluzivně pro předplatitele)

    Za účelem stanovení přiměřené náhrady soudní praxe od roku 2014 využívá k výkladu § 2958 o. z. nezávaznou pomůcku označenou jako Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví,...

    Exekuce (exkluzivně pro předplatitele)

    Smyslem institutů tzv. generálního a speciálního inhibitoria a exekuce jako takové je uspokojení vymáhané pohledávky, nákladů exekuce a nákladů exekuce na straně oprávněného,...

    Insolvence (exkluzivně pro předplatitele)

    Jestliže odvolací soud na základě podaného odvolání zruší rozhodnutí o úpadku dlužníka spojené s prohlášením konkursu na majetek dlužníka a věc vrátí insolvenčnímu soudu k...

    Nezbytná cesta (exkluzivně pro předplatitele)

    Vyjde-li v řízení o povolení nezbytné cesty najevo, že žalovaný by v době, kdy žalobce se stal vlastníkem pozemku postrádajícího dostatečné spojení s veřejnou cestou, nepovolil...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2023, ISSN 1213-189X      developed by Actimmy
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.


    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního video tréningu od jednoho z nejznámějších českých advokátů a rozhodců JUDr. Martina Maisnera, Ph.D., MCIArb, a to "Taktika vyjednávání o smlouvách".


    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.