epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné

    Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 21. srpna 2000, kterou se stanoví podrobnosti při uvádění údajů na obalu vína nebo výrobků z hroznů révy vinné a další podrobnosti označování vína a výrobků z hroznů révy vinné

    Sbírka:  299/2000 | Částka:  84/2000
    31.8.2000

    Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE

    299

    VYHLÁŠKA
    Ministerstva zemědělství
    ze dne 21. srpna 2000,
    kterou se stanoví podrobnosti při uvádění údajů na obalu vína nebo výrobků z hroznů révy vinné
    a další podrobnosti označování vína a výrobků z hroznů révy vinné






          Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 13 odst. 9 a § 13a odst. 2 zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění zákona č. 216/2000 Sb., (dále jen ,,zákon"):

    § 1

    Odchylky od údajů uvedených na obalu určeném pro spotřebitele
    (K § 13 odst. 9 zákona)

          (1)  Obsah vína nebo ostatních výrobků z hroznů révy vinné v obalu určeném pro spotřebitele může být nižší než jmenovitý obsah označený na obalu nejvýše o
    a)
    10 ml při obsahu do 0,4 l,
    b)
    20 ml při obsahu od 0,4 do 0,7 l,
    c)
    25 ml při obsahu od 0,7 do 1,0 l,
    d)
    2,5 % jmenovitého obsahu při obsahu od 1 l a více.

          (2)  Průměrný obsah v deseti kontrolovaných obalech určených pro spotřebitele odebraných pro kontrolu podle odstavce 1 písm. a), b), c) nebo d) nesmí být nižší než jmenovitý obsah balení označený na etiketě.

          (3)  Záporné odchylky podle odstavce 1 se nevztahují na údaj o obsahu, u kterého je uveden mezinárodní symbol ,,e".1)
    Podrobnosti označování vína a výrobků z hroznů révy vinné
    (K § 13a odst. 2 zákona)

    § 2

    Podrobnosti označování všech druhů vína a výrobků z révy vinné

          (1)  Údaje při označování obalů vín tříděných podle § 6 zákona se uvádějí snadno čitelným a nesmazatelným písmem tak, aby se výrazně odlišily od podkladu, na kterém jsou vytištěny, stejně jako od všech ostatních písemných údajů a vyobrazení, a to
    a)
    společně na viditelném místě na jedné nebo na více etiketách nesnadno oddělitelných a umístěných na tomtéž obalu, nebo
    b)
    přímo na obalu.

          (2)  Obchodní jméno nebo sídlo výrobce vín zatříděných podle § 6 zákona lze doplnit výrazem ,,vinohradník", ,,vlastník vinice", ,,vinař", ,,vinohradnictví" nebo jiným obdobným výrazem jen tehdy, pokud bylo víno získáno výhradně z hroznů pocházejících z vinice, která je ve vlastnictví výrobce uvedeného na obalu, a zpracování hroznů proběhlo u tohoto výrobce.

          (3)  Údaj o obsahu vína v obalu se uvádí
    a)
    v hektolitrech, litrech, centilitrech nebo mililitrech současně s názvem použité jednotky objemu nebo prostřednictvím její zkratky,
    b)
    číslicemi, které jsou u obsahu většího než 100 cl vysoké nejméně 6 mm, u obsahu nad 20 cl do 100 cl vysoké nejméně 4 mm, u obsahu nad 5 cl do 20 cl vysoké nejméně 3 mm a u obsahu 5 cl a méně vysoké nejméně 2 mm.

          (4)  Označení šarže se uvádí slovy ,,číslo šarže" nebo ,,č. šarže".

          (5)  Skutečný obsah alkoholu se uvádí v celých procentech objemových nebo jejich desetinách. Nesmí být vyšší ani nižší než 0,5 % objemových oproti obsahu alkoholu stanoveného rozborem, přičemž se toleruje odchylka stanovená pro použitou metodu zkoušení. Za číselným údajem skutečného obsahu alkoholu se uvádí objemová jednotka ve zkratce ,,% obj.". Číselný údaj může být uveden slovy ,,skutečný obsah alkoholu" nebo ,,skutečný alkohol" nebo zkratkou ,,alk.". Obsah alkoholu se na etiketě uvádí číslicemi, které jsou při obsahu větším než 100 cl vysoké nejméně 5 mm, při obsahu větším než 20 cl až do 100 cl vysoké nejméně 3 mm a při obsahu 20 cl a méně vysoké nejméně 2 mm.

          (6)  Ostatní výrobky z hroznů révy vinné, zejména vinné nápoje, mošty, zahuštěné mošty a hroznové šťávy, se označují podle zvláštních právních předpisů.2)

          (7)  Ustanovení zvláštních právních předpisů zůstávají nedotčena.3)

    § 3

    Podrobnosti označování jakostního vína a vína s přívlastkem

          (1)  Označení jakostní víno nebo víno s přívlastkem ve spojení s označením druhu kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové víno a slámové víno se uvádí písmem stejného typu a velikosti jako název vinařské oblasti nebo název vinařské obce.

          (2)  Název odrůdy révy vinné se uvede ve znění podle názvu odrůdy révy vinné uvedeného ve zvláštním právním předpise.4) Povoluje se též současně vedle názvu odrůdy révy vinné uvést i synonymum názvu této odrůdy podle přílohy k této vyhlášce.

          (3)  Údaj o evidenčním čísle jakosti, kterým se rozumí číslo jednací a číslo příslušného vzorku vína v rozhodnutí Ministerstva zemědělství o zatřídění podle § 14 zákona, se uvede na etiketě vína s přívlastkem tak, aby byla vyloučena záměna s jinými čísly.

    § 4

    Podrobnosti označování šumivého vína

          (1)  Název odrůdy révy vinné je možno u šumivého vína uvést, jestliže bylo získáno zcela z deklarované odrůdy, s výjimkou produktů z jiné odrůdy, obsažených v tirážním nebo expedičním likéru. Povoluje se též současně vedle názvu odrůdy révy vinné uvést i synonymum názvu této odrůdy podle přílohy k této vyhlášce.

          (2)  Výrazy ,,kvašeno v láhvích", ,,kvašeno v láhvích tradiční metodou", ,,tradiční metoda" nebo ,,klasické kvašení v láhvi", přičemž se láhví rozumí obal určený pro spotřebitele, mohou být použity pouze při
    a)
    označení jakostního šumivého vína, jakostního šumivého vína vinařské oblasti nebo pěstitelského sektu, pokud byly takto vyrobeny, nebo
    b)
    označení šumivého vína majícího původ v jiné zemi, u kterého byly podmínky pro jeho výrobu uznány jako rovnocenné podmínkám stanoveným zákonem.

    § 5

    Podrobnosti označování vína dalšími údaji

          (1)  Na obale s vínem lze uvést doporučení k použití vína zaměřená na spotřebitele, která se mohou vztahovat na
    a)
    jídlo, ke kterému se může víno doporučit,
    c)
    druh a způsob, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě,
    c)
    postup při nalévání vína s usazeninou (vinným kamenem),
    d)
    použití daného vína k náboženským účelům,
    e)
    skladování vína.

          (2)  Doporučení pro použití vína k náboženským účelům lze uvést na obalu, pokud
    a)
    byl vydán písemný souhlas příslušné církve k deklarovanému použití vína,
    b)
    bylo vyrobeno podle specifických požadavků stanovených předpisy příslušné církve,
    c)
    je nabízeno k prodeji nebo prodáváno výhradně k použití deklarovanému na obalu.

          (3)  Nabízení k prodeji nebo prodej vína podle odstavce 2 písm. c) se nevztahuje na vína označená jako ,,košer víno", případně označená jinými názvy stanovenými církvemi nespadajícími do římskokatolického náboženství. Tato vína lze uvádět do oběhu bez omezení.

          (4)  Kromě údajů uvedených v § 13a zákona lze u vína s přívlastkem uvést
    a)
    údaj o tom, že víno bylo plněno u stejného výrobce, na jehož vinicích byly sklizeny hrozny a který víno vyrobil,
    b)
    způsob výroby,
    c)
    organoleptické vlastnosti, které jsou pro výrobek charakteristické,
    d)
    údaj o udělení ocenění,
    e)
    informace o

          1.  historii daného vína, o výrobci nebo osobách, které se podílely na uvádění vína do oběhu,

          2.  přírodních nebo technických vinařských podmínkách, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu,

          3.  vyzrálosti dosažené skladováním daného vína.

          (5)  Údaje uvedené v odstavci 4 a v § 13a zákona se uvádějí
    a)
    na stejné etiketě jako údaje podle § 13 zákona nebo na další etiketě, nebo
    b)
    přímo na obalu.

          (6)  Údaj uvedený v odstavci 4 písm. a) se uvede slovy ,,plněno výrobcem". Výraz ,,plněno výrobcem" může být nahrazen výrazem ,,plněno vinohradníkem", pokud vinice, z kterých byly sklizeny hrozny k přípravě daného vína, jsou minimálně tři roky obhospodařovány tímto výrobcem.

          (7)  Pro vyjádření barvy vína se použije slov
    a)
    bílé (vyrobené z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné),
    b)
    růžové (vyrobené z červených nebo modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín a šumivých a perlivých a známkových jakostních vín i směsi bílého a červeného vína),
    c)
    červené (vyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním).

          (8)  Pro slovní vyjádření obsahu cukru ve víně lze použít výrazů
    a)
    ,,suché" pouze tehdy, jestliže víno obsahuje

          1.  nejvýše 4 g zbytkového cukru v 1 litru, nebo

          2.  nejvýše 9 g zbytkového cukru v 1 litru, pokud obsah kyselin přepočtených na kyselinu vinnou je nejvýše o 2g v 1 litru nižší než obsah zbytkového cukru,
    b)
    ,,polosuché" pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje

          1.  zbytkový cukr v množství přesahujícím hodnotu uvedenou v písmenu a), nejvýše 12 g v 1 litru, nebo

          2.  nejvýše 18 g zbytkového cukru v 1 litru, pokud obsah kyselin splňuje podmínku uvedenou v písmenu a) bodu 2,
    c)
    ,,polosladké" pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje zbytkový cukr v množství přesahujícím hodnotu uvedenou v písmenu b), nejvýše 45  g v 1 litru,
    d)
    ,,sladké" pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje zbytkový cukr v množství minimálně 45  g v 1 litru.

          (9)  Údaj o udělení ocenění podle odstavce 4 písm. d) se vztahuje pouze na konkrétní šarži, která byla plněna z jedné nádoby v množství nejméně 1000 litrů, s výjimkou vína s přívlastkem, a která byla plněna do obalů určených pro spotřebitele s obsahem nejvýše do 1 litru. Přitom tyto obaly se
    a)
    označí názvem vinařské oblasti, vinařské obce a viniční trati, z níž víno pochází, a ročníkem, v němž byly hrozny sklizeny,
    b)
    opatří uzávěrem, který nelze vícekrát použít.

          (10)  Minimální množství vína s přívlastkem pro účely označení údajem o udělení ocenění podle odstavce 9, plněného do obalů určených pro spotřebitele, je stanoveno následovně:
    a)
    kabinet 600 litrů,
    b)
    pozdní sběr 400 litrů,
    c)
    výběr z hroznů a výběr z bobulí 200 litrů,
    d)
    ledové a slámové víno 100 litrů.

          (11)  Ocenění podle odstavce 4 písm. d) nebo ocenění udělené jinou zemí může být uvedeno na etiketě jakostního vína, jen pokud je možné prokázat tuto skutečnost příslušným dokumentem.

          (12)  Na obalu podle § 2 odst. 1, na němž jsou uvedeny údaje podle § 13 zákona, lze uvést například údaje
    a)
    o založení firmy, o vinohradnictví v rodině, o historii vína, stáčírny nebo osoby, která se podílela na uvádění vína do oběhu, např. ,,Firma založena v roce ........", ,,Vinohradnictví v rodině od r. .......",
    b)
    o vyzrálosti vína vzniklé jeho skladováním, které se uvedou slovy ,,zrálo v dřevěném sudě" nebo ,,barrique",
    c)
    o způsobu výroby vína z červených nebo modrých hroznů bez nakvášení, které se uvede slovy ,,claret",
    d)
    o způsobu výroby vín s přívlastkem z hroznů odrůd révy vinné napadených ušlechtilou plísní šedou (Botrytis cinerea), které se uvede slovy ,,botrytický sběr".

          (13)  Údaje podle odstavce 4 písm. e) se uvedou na obalu podle § 2 odst. 1 zřetelně oddělené od části, na níž jsou uvedeny údaje podle § 13 zákona, nebo na visačce.

          (14)  Pokud pochází jakostní víno z produktů, které byly získány z hroznů sklizených v různých vinařských obcích, avšak uvnitř jediné vinařské oblasti, lze uvést pouze název vinařské oblasti.

          (15)  Názvy odrůd révy vinné, které jsou složeny z více slov, se uvádějí na etiketu nejvýše ve dvou řádcích jednotným typem a velikostí písma. Přitom se označení nepřerušuje žádným dalším údajem.

          (16)  Údaj o ročníku se na etiketě smí uvést pouze tehdy, pokud alespoň 85 % hroznů užitých k výrobě vína bylo sklizeno v uvedeném roce.

    § 6

    Podrobnosti označování šumivého a perlivého vína dalšími údaji

          (1)  Skutečný obsah alkoholu se uvádí v celých jednotkách nebo jednotkách zaokrouhlených na 5 desetin procenta. Uvedený obsah alkoholu nesmí být vyšší nebo nižší o více než 0,8 % objemových, než je obsah určený analýzou; připouští se přitom odchylka stanovená pro použitou metodu zkoušení. Za číslicí označující skutečný obsah alkoholu se uvádí symbol ,,% obj. " a mohou jí předcházet slova ,,skutečný obsah alkoholu" nebo ,,skutečný alkohol".

          (2)  Šumivé víno podle obsahu cukru se označí jedním z následujících výrazů:
    a)
    ,,brut nature" nebo ,,přírodně tvrdé", pokud obsah cukru je pod 3 g v litru; tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr,
    b)
    ,,extra brut" nebo ,,zvláště tvrdé", jestliže obsah cukru je mezi 0 g a 6 g v litru,
    c)
    ,,brut" nebo ,,tvrdé", jestliže obsah cukru je nižší než 15 g v litru,
    d)
    ,,extra dry" nebo ,,zvláště suché", jestliže obsah cukru je mezi 12 g a 20 g v litru,
    e)
    ,,sec" nebo ,,suché", jestliže obsah cukru je mezi 17 g a 35 g v litru,
    f)
    ,,demi-sec" nebo ,,polosuché", jestliže obsah cukru je mezi 33 g a 50 g v litru,
    g)
    ,,doux" nebo ,,sladké", jestliže obsah cukru je větší než 50 g v litru.

          (3)  Jestliže obsah cukru daného produktu umožňuje použití dvou výrazů uvedených v odstavci 2, použije se pouze jeden z nich.

          (4)  Pro jakostní šumivá vína aromatická lze nahradit použití výrazu pro obsah cukru údajem o obsahu cukru v gramech na 1 litr. Povolená tolerance činí + 5 g/l.

          (5)  Výrazy ,,doux" nebo ,,sladké" mohou být nahrazeny uvedením skutečnosti, že obsah cukru je vyšší než 50 g v litru.

          (6)  Pro slovní vyjádření obsahu cukru v perlivém víně se mohou použít výrazy uvedené v § 5 odst. 8.

          (7)  Údaj o ročníku vína může být použit k označení
    a)
    jakostního šumivého vína nebo jakostního šumivého vína vinařské oblasti, nebo
    b)
    šumivého vína majícího původ ve třetí zemi, u kterého byly podmínky pro jeho výrobu uznány jako rovnocenné podmínkám stanoveným v zákoně.

          (8)  Odkaz na ročník vína lze uvést pouze tehdy, jestliže alespoň 85 % vína bylo získáno z hroznů sklizených v příslušném roce, s výjimkou produktů obsažených v tirážním nebo expedičním likéru.

    § 7

    Omezení při označování vína

          (1)  Pro označení stolního vína, jakostního vína, vína s přívlastkem nebo dovezeného vína se nesmí užít žádné označení, které by obsahovalo slova, části slov, značky nebo vyobrazení, která
    a)
    obsahují

          1.  u stolního vína název některého jakostního vína nebo vína s přívlastkem,

          2.  u jakostního vína název některého stolního vína nebo vína s přívlastkem,

          3.  u dovezeného vína název některého stolního vína nebo jakostního vína nebo vína s přívlastkem,
    b)
    obsahují mylné údaje, zvláště údaje o geografickém původu, odrůdě révy vinné, ročníku nebo o kvalitě vína.

          (2)  Pro označení dovezeného vína se nesmí užít žádné označení zaměnitelné s charakteristickým značením stolního vína, jakostního vína, vína s přívlastkem nebo jiného dovezeného vína.

    § 8

    Účinnost

          Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.




    Ministr:



    Ing. Fencl v. r.
    Příloha k vyhlášce č. 299/2000 Sb.


    ––––––––––––––––––––
    1)
    § 9a zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 119/2000 Sb.
    2)
    Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ,,e". § 1 a násl., § 16 a násl. vyhlášky č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění vyhlášky č. 45/2000 Sb.
    3)
    § 19 odst. 2 zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech, ve znění zákona č. 167/1998 Sb., zákona č. 352/1999 Sb. a zákona č. 37/ /2000 Sb. § 16 vyhlášky č. 338/1997 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.
    4)
    § 4 odst. 1 zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, ve znění zákona č. 357/1999 Sb.
    pošli emailem
    vytiskni zákon

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 17.06.2025Rozvod s mezinárodním prvkem (online - živé vysílání) - 17.6.2025
    • 17.06.2025Bitcoin jako součást finanční strategie společnosti (online - živé vysílání) - 17.6.2025
    • 20.06.2025Nový stavební zákon – aktuální judikatura (online - živé vysílání) - 20.6.2025
    • 24.06.2025Změny v aktuální rozhodovací praxi ÚOHS - pro zadavatele - PRAKTICKY! (online - živé vysílání) - 24.6.2025
    • 24.06.2025Flexibilní pracovní doba – Ne vždy musí zaměstnanci pracovat ve standardních pevných či pravidelných směnách! (online - živé vysílání) - 24.6.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Zákon č. 73/2025 Sb.: Advokacie v nové éře regulace a ochrany důvěrnosti
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele
    • „Flexinovela“ zákoníku práce: Co vše se letos mění?
    • Státní zaměstnanci a úředníci v byznysu: Flexinovela bourá hranice a otevírá dveře do podnikatelských orgánů
    • Ověření podpisu advokátem a „nestrannost“ advokáta
    • K jednomu z výkladových úskalí na úseku regulace slev
    • Byznys a paragrafy, díl 11.: Pracovněprávní nástrahy (nejen) léta pro zaměstnavatele
    • Student je spotřebitel: ÚS redefinoval smluvní vztahy se soukromými VŠ
    • Ověření podpisu advokátem a „nestrannost“ advokáta
    • „Flexinovela“ zákoníku práce: Co vše se letos mění?
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele
    • Student je spotřebitel: ÚS redefinoval smluvní vztahy se soukromými VŠ
    • Zákon č. 73/2025 Sb.: Advokacie v nové éře regulace a ochrany důvěrnosti
    • K jednomu z výkladových úskalí na úseku regulace slev
    • 10 otázek pro ... Filipa Seiferta
    • Státní zaměstnanci a úředníci v byznysu: Flexinovela bourá hranice a otevírá dveře do podnikatelských orgánů
    • „Flexinovela“ zákoníku práce: Co vše se letos mění?
    • Zákaz doložek mlčenlivosti o mzdě, zrušení povinných vstupní lékařských prohlídek u nerizikových prací a navýšení podpory v nezaměstnanosti aneb flexinovela zákoníku práce není jen o změnách ve zkušební či výpovědní době
    • Výpověď z pracovního poměru z důvodu neomluveného zameškání jedné směny
    • Provozovatel e-shopu Rohlik.cz uspěl u NSS: Případ údajného švarcsystému musí soud posoudit znovu!
    • Ověření podpisu advokátem a „nestrannost“ advokáta
    • Posouzení intenzity porušení pracovních povinností zaměstnance – komentář k rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky
    • Vexatorní podání jako neodvratitelný důsledek rozvoje AI
    • 10 otázek pro ... Lukáše Rezka

    Soudní rozhodnutí

    Majetková podstata

    V řízení o určení neúčinnosti smlouvy, kterou dlužník uzavřel s dalšími osobami, není insolvenční správce oprávněn ani povinen podat odpůrčí žalobu proti těmto osobám jen...

    Osvobození od placení zbytku dluhů (exkluzivně pro předplatitele)

    Pohledávka věřitele vůči (insolvenčnímu) dlužníku, na kterou se vztahuje rozhodnutí insolvenčního soudu o přiznání osvobození od placení zbytku pohledávek, vydané podle § 414...

    Ověření podpisu advokátem (exkluzivně pro předplatitele)

    Je-li prohlášení o pravosti podpisu jiné osoby učiněno advokátem a má-li všechny náležitosti stanovené § 25a odst. 2 zákona o advokacii, nahrazuje takové prohlášení úřední...

    Pohledávka vyloučená z uspokojení (exkluzivně pro předplatitele)

    Příspěvek do garančního fondu dle § 4 odst. 1 zákona  č. 168/1999 Sb. nemá charakter mimosmluvní sankce postihující majetek dlužníka (ve smyslu § 170 písm. d/ insolvenčního...

    Škoda a identifikace poškozeného (exkluzivně pro předplatitele)

    Reflexní škoda je odvozená od škody vzniklé na majetku obchodní společnosti, tudíž existence škody na majetku společníka či akcionáře je závislá na existenci škody na majetku...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.