epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné

    VYHLÁŠKA ze dne 5. května 2004, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství

    Sbírka:  323/2004 | Částka:  105/2004
    28.5.2004

    Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE

    323

    VYHLÁŠKA
    ze dne 5. května 2004,
    kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství






          Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 42 zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství), (dále jen ,,zákon") k provedení § 4 odst. 4 písm. d), § 6 odst. 5, § 8 odst. 4, § 9 odst. 9, § 11 odst. 3, § 12 odst. 7, § 13 odst. 4, § 14 odst. 3, § 16 odst. 10, § 17 odst. 6, § 23 odst. 15, § 26 odst. 12, § 28 odst. 6, § 29 odst. 5, § 30 odst. 3, § 35 odst. 4:

    § 1

    Seznam odrůd pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti


    [K § 4 odst. 4 písm. d) zákona]

          Seznam odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní víno stanovené oblasti, je uveden v příloze č. 1.

    § 2

    Povolení nové výsadby


    (K § 8 odst. 4 zákona)

          Vzor žádosti o povolení nové výsadby je uveden v příloze č. 2.

    § 3

    Právo na opětovnou výsadbu


    (K § 9 odst. 9 zákona)

          (1)  Žádost o udělení práva na opětovnou výsadbu podle § 9 odst. 1 zákona podává pěstitel Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (dále jen ,,Ústav") podle vzoru uvedeného v příloze č. 3.

          (2)  Žádost o převod práva na opětovnou výsadbu podává Ústavu osoba převádějící toto právo podle § 9 odst. 6 zákona podle vzoru uvedeného v příloze č. 4.

    § 4

    Podrobnější požadavky na výrobu některých produktů a fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost produktů


    [K § 11 odst. 3 písm. a) zákona]

          (1)  Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení vína je uveden v příloze č. 5.

          (2)  Smyslové požadavky na jakost vína, s výjimkou šumivého vína, perlivého vína, likérového vína a aromatizovaného vína jsou uvedeny v příloze č. 6.

          (3)  Smyslové požadavky na jakost perlivého vína a šumivého vína jsou uvedeny v příloze č. 7.

          (4)  Smyslové požadavky na jakost likérového vína jsou uvedeny v příloze č. 8.

          (5)  Smyslové požadavky na jakost aromatizovaného vína jsou uvedeny v příloze č. 9.

          (6)  Fyzikální a chemické požadavky na jakost vína jsou uvedeny v příloze č. 10.

    § 5

    Postup při odstraňování vedlejších produktů vznikajících při zpracování nebo výrobě produktů


    [K § 11 odst. 3 písm. b) zákona]

          (1)  Odstranění vedlejších produktů vznikajících při zpracování nebo výrobě produktů se provádí:
    a)
    jejich prodejem,
    b)
    jejich destilací,
    c)
    jejich likvidací ve vinici,
    d)
    jiným prokazatelným způsobem.

          (2)  O odstranění vedlejších produktů vznikajících při zpracování nebo výrobě produktů provede výrobce záznam do evidenční knihy (příloha č. 27 nebo 33) a v případě odstranění vedlejších produktů podle odstavce 1 písm. a) nebo b) přiloží doklad prokazující, že došlo tímto způsobem k odstranění vedlejších produktů.
    § 6

    Vzory oznámení o zvyšování nebo snižování obsahu kyselin, zvyšování cukernatosti a slazení


    [K § 12 odst. 7 písm. b), § 13 odst. 4, § 14 odst. 3 zákona]

          (1)  Vzor oznámení o zvyšování nebo snižování obsahu kyselin podle § 12 odst. 4 zákona je uveden v příloze č. 11.

          (2)  Vzor hlášení o zvyšování cukernatosti podle § 13 odst. 1 zákona je uveden v příloze č. 12. Toto oznámení může výrobce zaslat souhrnně na období nepřekračující 60 dnů ode dne, který je uveden v oznámení jako den zahájení zvyšování cukernatosti.

          (3)  Vzor hlášení o slazení podle § 14 odst. 2 zákona je uveden v příloze č. 13.

    § 7

    Hodnoty přípustných technologických ztrát (normy ztrát) při výrobě produktů


    [K § 12 odst. 7 písm. a) zákona]

          (1)  Přípustné technologické ztráty při výrobě produktů (dále jen ,,normy ztrát") při výrobě produktů se vztahují k manipulovanému množství, přičemž základem je objem produktu po zkvašení před prvním stáčením z kvasničních kalů.

          (2)  Normy ztrát při výrobě produktů podle jednotlivých operací s přihlédnutím k technologii výroby produktu jsou stanoveny takto:
    a)
    první stáčení

          1.  bez použití bentonitu
    do 6,0 %,

          2.  s použitím bentonitu
    do 8,0 %,
    b)
    druhé stáčení

          1.  bez použití bentonitu
    do 1,5 %,

          2.  s použitím bentonitu
    do 2,0 %,
    c)
    školení, přičemž školením se rozumí technologický postup při výrobě vína vedoucí k odstranění nežádoucích látek a zvýšení jakosti vína,

          1.  bez použití bentonitu
    do 0,5 %,

          2.  s použitím bentonitu
    do 1,0 %,
    d)
    filtrace
    do 0,2 %,
    e)
    plnění produktu do obalu o objemu nejvýše 2 litry
    do 1,0 %,
    f)
    plnění produktu do obalu o objemu nejvýše 60 litrů
    do 0,5 %,
    g)
    plnění produktu do obalu o objemu nad 60 litrů
    do 0,1 %,
    h)
    manipulační ztráty
    do 0,2 %,
    i)
    skladovací ztráty (odpar) pro dřevěné sudy za každý měsíc
    do 0,4 %.

          (3)  Souhrn norem ztrát z jednotlivých výrobních operací podle odstavce 2 písm. a) až h) nesmí překročit celkovou povolenou výši ztrát 12,5 %.

          (4)  Pro samostatné hodnocení jednotlivých operací se při
    a)
    prvním stáčení produktu vyrobené množství produktu před prvním stáčením násobí normou ztrát pro první stáčení,
    b)
    druhém stáčení produktu vyrobené množství produktu před druhým stáčením násobí normou ztrát pro druhé stáčení,
    c)
    školení množství školeného produktu násobí normou ztrát pro školení,
    d)
    filtraci násobí filtrované množství produktu normou ztrát pro filtraci,
    e)
    plnění produktu násobí množství produktu předaného k plnění výše uvedenou normou ztrát pro daný typ plnění,
    f)
    manipulaci bere pro výpočet normy ztrát za základ objem manipulace při přetáčení, mísení apod., provedené mimo první nebo druhé stáčení kalů,
    g)
    skladování bere pro výpočet normy ztrát za základ počáteční zásoba produktu po druhém stočení.

          (5)  Ustanovení odstavců 1 až 4 se nevztahují na produkty vyrobené v rámci výzkumných a šlechtitelských úkolů a uložené do nádob s obsahem do 60 litrů.

    § 8

    Vzor žádosti o uznání soutěže nebo výstavy vín


    [K § 16 odst. 10 písm. a) zákona]

          Vzor žádosti o uznání soutěže vín nebo výstavy vín, na níž probíhá soutěž vín, pro účely označování vína podle § 16 odst. 5 zákona je uveden v příloze č. 14.

    § 9

    Podrobnosti týkající se označování produktů


    [K § 16 odst. 10 písm. b) zákona]

          (1)  Víno lze označit slovem ,,barrique", pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu 225 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.

          (2)  Víno lze označit slovy:
    a)
    ,,zrálo v sudu", pokud víno zrálo v dřevěném sudu po dobu nejméně 6 měsíců,
    b)
    ,,claret" nebo ,,klaret", pokud bylo víno vyrobeno z modrých vinných hroznů bez nakvášení,
    c)
    ,,růžák" nebo ,,ryšák", pokud bylo víno vyrobeno ze směsi vinných hroznů nebo hroznového moštu z bílých, případně červených, a modrých vinných hroznů,
    d)
    ,,archivní víno", pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně,
    e)
    ,,mladé víno", pokud je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína,
    f)
    ,,první sklizeň", ,,panenská sklizeň" nebo ,,panenské víno", pokud víno pochází z první sklizně vinice; za první sklizeň vinice se považuje sklizeň uskutečněná ve třetím roce po výsadbě vinice.

          (3)  Označení ,,rezerva" je možné použít pro víno, s výjimkou šumivého vína a perlivého vína, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně v lahvi, z toho v sudu nejméně 12 měsíců u červeného vína a 6 měsíců u bílého nebo růžového vína.

          (4)  Víno lze označit údajem o barvě vína slovy ,,bílé", ,,růžové" nebo ,,červené"; označení barvy růžové lze nahradit označením ,,rose" nebo ,,rosé".

          (5)  Tam, kde je dovoleno v označení vína uvádět název odrůdy, uvede se tento název ve znění názvu odrůdy nebo jejího synonyma podle přílohy č. 1.

          (6)  Na etiketě umístěné na zadní straně obalu lze uvést informace pro spotřebitele, týkající se
    a)
    způsobu výroby vína,
    b)
    charakteristických smyslových vlastností vína,
    c)
    historie vína, jeho výrobce nebo osob, které se podílely na uvádění vína do oběhu,
    d)
    přírodních nebo technických podmínek, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu,
    e)
    vyzrálosti vína dosažené skladováním vína,
    f)
    doporučení, ke kterému jídlu je vhodné víno podávat,
    g)
    způsobu, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě,
    h)
    způsobu skladování vína.

          (7)  Informace uváděné na etiketě vína podle odstavce 6 nesmí vést ke klamání spotřebitele.1)

    § 10

    Zeměpisná označení pro zemské víno a odrůdy, z nichž lze vyrábět zemské víno


    (K § 17 odst. 6 zákona)

          (1)  Pro zemské víno se stanovují tato zeměpisná označení:
    a)
    české zemské víno,
    b)
    moravské zemské víno.

          (2)  Zemské víno lze vyrábět z odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní víno stanovené oblasti podle přílohy č. 1 a dále z odrůd uvedených v přílo- ze č. 15.
    § 11

    Žádost o povolení přiznávat označení vína originální certifikace a rozsah charakteristiky vlastností vína uvedeného v žádosti


    (K § 23 odst. 15 zákona)

          (1)  Vzor žádosti o povolení přiznávat označení vína originální certifikace je uveden v příloze č. 16.

          (2)  Charakteristika vína uvedeného v žádosti podle § 23 odst. 5 písm. d) zákona musí obsahovat:
    a)
    smyslové požadavky na jakost vína,
    b)
    chemické a fyzikální požadavky na jakost vína,

    a to nejméně v rozsahu potřebném pro hodnocení jakostního vína stanovené oblasti podle § 4 tak, aby tato charakteristika vína definovala odlišnost vína originální certifikace.

    § 12

    Způsob odběru, velikost vzorků vína a přípustné odchylky od výsledků rozboru z laboratoře


    (K § 26 odst. 12 zákona)

          (1)  Odběr vzorků vína podle § 26 odst. 4 zákona se provádí tak, že se odebere
    a)
    dílčí vzorek A pro potřebu rozboru z laboratoře -- jedna láhev o minimálním objemu 1 litr, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový minimální objem činil 1 litr,
    b)
    dílčí vzorek B pro smyslové hodnocení vína -- jedna láhev o minimálním objemu 0,5 litru, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový minimální objem činil 0,5 litru,
    c)
    dílčí vzorek C k uložení jako referenční vzorek u Státní zemědělské a potravinářské inspekce (dále jen ,,Inspekce") k prověření výsledku rozboru z laboratoře -- jedna láhev o minimálním objemu 1 litr, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový minimální objem činil 1 litr.

          (2)  U vína uloženého ve skladových nádobách se odběr provádí ze vzorku po zhomogenizování celého obsahu. U vína uloženého ve velkoobjemových nádobách (tancích, cisternách nebo sudech), u kterých nelze provést požadované zhomogenizování, se odběr provádí z průměrného vzorku připraveného smícháním dílčích vzorků; dílčí vzorky stejného objemu a počtu se odebírají z horní vrstvy v jedné desetině celkové výšky pod hladinou, ze střední vrstvy a ze spodní vrstvy v jedné desetině celkové výšky nade dnem.

          (3)  Hodnoty skutečného obsahu alkoholu, celkového obsahu alkoholu a obsahu bezcukerného extraktu u vína uváděného do oběhu musí odpovídat hodnotám zjištěným při zatřídění vína vyrobeného z vinných hroznů vypěstovaných na území České republiky. Jsou přípustné následující odchylky s přihlédnutím k chybě metody:
    a)
    u skutečného obsahu alkoholu + 0,4 % objemových,
    b)
    u celkového obsahu alkoholu + 0,5 % objemových,
    c)
    u obsahu bezcukerného extraktu + 0,5 g na litr.

    § 13

    Registr vinic


    (K § 28 odst. 6 a § 29 odst. 5 zákona)

          (1)  Údaje zapisované podle § 11, 28 a 29 zákona do Registru vinic (dále jen ,,Registr") se předávají Ústavu na vzorech stanovených v odstavcích 2 až 5.

          (2)  Vzor pro oznámení o zahájení, přerušení nebo ukončení výroby produktů je uveden v příloze č. 17.

          (3)  Vzor žádosti o registraci vinice a oznámení o provedení změny ve vinici je uveden v příloze č. 18.

          (4)  Vzor oznámení změny pěstitele je uveden v příloze č. 19.

          (5)  Vzor prohlášení o
    a)
    sklizni podle § 29 odst. 1 zákona je uveden v příloze č. 20,
    b)
    produkci podle § 29 odst. 2 zákona je uveden v příloze č. 21,
    c)
    zásobách podle § 29 odst. 3 zákona je uveden v příloze č. 22.
    § 14

    Evidenční knihy


    [K § 6 odst. 5 zákona, § 11 odst. 3 písm. c), § 30 odst. 3 zákona]

          (1)  Evidenční knihy tvoří evidence vedená na vzorech uvedených v odstavcích 3 až 9, přičemž tato evidence může být rozdělena do několika evidenčních knih. Evidenční knihy se vedou v pevné vazbě nebo v elektronické podobě a listy v nich musí být průběžně číslovány. V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě musí použitý program zabezpečit, aby každý záznam byl proveden nevratně s uvedením jména osoby, která záznam provedla.

          (2)  Evidenční knihy se uchovávají po dobu stanovenou předpisy Evropských společenství.2)

          (3)  Každá evidenční kniha musí být označena identifikačními údaji v rozsahu:
    a)
    u fyzických osob jméno, příjmení, trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu, identifikační číslo nebo rodné číslo,
    b)
    u právnických osob obchodní firma nebo název, sídlo, identifikační číslo.

          (4)  Na žádost Inspekce podle § 30 odst. 2 zákona předkládá osoba, která je povinna vést evidenční knihy (§ 30 odst. 1 zákona), evidenční knihy v plném rozsahu. V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě, musí být na žádost Inspekce vytištěny požadované části evidenčních knih.

          (5)  Evidenci o hmotnosti a cukernatosti
    a)
    sklizených vinných hroznů a záznamy o vinicích a na nich dosažených hektarových výnosech vede pěstitel na vzoru uvedeném v příloze č. 23,
    b)
    nakoupených vinných hroznů nebo hroznového moštu vede výrobce na vzoru uvedeném v přílo- ze č. 24. Výkup vinných hroznů provádí výrobce na výkupním lístku, jehož vzor je uveden v přílo- ze č. 25; výkupní lístek uchová výrobce i pěstitel po dobu 5 let,
    c)
    prodaných vinných hroznů nebo hroznového moštu vede pěstitel na vzoru uvedeném v příloze č. 26,
    d)
    zpracovaných vinných hroznů nebo hroznového moštu a množství vyrobeného vína s členěním podle jakostních tříd vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 27.

          (6)  Evidenci o hmotnosti nakoupeného a zpracovaného cukru vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 28.

          (7)  Evidenci o nakoupeném a zpracovaném množství zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu, látek používaných k přikyselení, látek používaných k odkyselení a alkoholu získaného z vína vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 29.

          (8)  Evidenci o výrobě a užití alkoholických nápojů vyrobených z výluhu matolin vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 30.

          (9)  Evidenci o výrobě a užití alkoholických nápojů vyrobených ze zředěných vinných kalů vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 31.

          (10)  Evidenci o zásobách vína vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 32.

          (11)  Kontrola produkce podle § 11 odst. 2 písm. e) zákona musí být prováděna takovým způsobem, aby bylo vyloučeno uvedení zdravotně závadného produktu do oběhu. Výrobce vede evidenci o zásobách produktu a evidenci o přídavcích jiných látek než vína k produktu, před uvedením produktu do oběhu, na vzoru stanoveném v příloze č. 33. Evidence o zásobách produktu se vede podle jednotlivých nádob. Záznamy se provedou nejpozději první pracovní den po ošetření produktu, v případě zvyšování cukernatosti se provedou ve stejný den, kdy došlo k zvyšování cukernatosti.

          (12)  V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě, nahradí se u příloh č. 23, 26, 27 a 30 až 33 podpis uvedením jména osoby odpovědné za vedení evidence.

    § 15

    Vzor výkazu o produkci vína a ploše vinic předávaný Vinařskému fondu


    (K § 35 odst. 4 zákona)

          Vzor výkazu o produkci vína a ploše vinic pro odvod do Vinařského fondu podle § 35 odst. 4 zákona je uveden v příloze č. 34.

    § 16

    Zrušovací ustanovení


          Zrušuje se:

    1.
    Vyhláška č. 297/2000 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění zákona č. 216/2000 Sb.
    2.
    Vyhláška č. 194/2002 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 297/2000 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění pozdějších předpisů.
    3.
    Vyhláška č. 299/2000 Sb., kterou se stanoví podrobnosti při uvádění údajů na obalu vína nebo výrobků z hroznů révy vinné a další podrobnosti označování vína a výrobků z hroznů révy vinné.

    § 17

    Účinnost


          Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení, s výjimkou § 13 odst. 5, který nabývá účinnosti dnem 1. srpna 2004.




    Ministr:


    Ing. Palas v. r.


    ––––––––––––––––––––
    1)
    Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.
    2)
    Čl. 70 nařízení Rady (ES) č. 1493/1999. Nařízení Komise (ES) č. 884/2001.
    pošli emailem
    vytiskni zákon

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 24.06.2025Změny v aktuální rozhodovací praxi ÚOHS - pro zadavatele - PRAKTICKY! (online - živé vysílání) - 24.6.2025
    • 24.06.2025Flexibilní pracovní doba – Ne vždy musí zaměstnanci pracovat ve standardních pevných či pravidelných směnách! (online - živé vysílání) - 24.6.2025
    • 25.06.2025Nový stavební zákon – aktuální legislativní změny (online - živé vysílání) - 25.6.2025
    • 26.06.2025Náhrada škody a újmy v pracovněprávních vztazích (online - živé vysílání) - 26.6.2025
    • 05.08.2025ChatGPT od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 5.8.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 18.09.2025Diskusní fórum: Daňové právo v praxi - 18.9.2025
    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Nařízení odstranění černé stavby aneb Když výjimka potvrzuje pravidlo
    • Právo na víkend - týden v české justici očima šéfredaktora
    • Umělá inteligence v právu: Efektivní pomoc nebo riziko pro odborný úsudek?
    • Bez rozvrhu pracovní doby to nepůjde
    • DEAL MONITOR
    • Přístupnost k vybraným výrobkům a službám po implementaci Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/882 ze dne 17. dubna 2019 o požadavcích na přístupnost u výrobků a služeb – na koho dopadne nová právní úprava?
    • Investiční dotazník u právnických osob a test vhodnosti
    • 10 otázek pro ... Lukáše Vacka
    • Bez rozvrhu pracovní doby to nepůjde
    • Nařízení odstranění černé stavby aneb Když výjimka potvrzuje pravidlo
    • Umělá inteligence v právu: Efektivní pomoc nebo riziko pro odborný úsudek?
    • Zákon č. 73/2025 Sb.: Advokacie v nové éře regulace a ochrany důvěrnosti
    • Rodinná nadace s dceřinou společností: Alternativa ke svěřenskému fondu pro správu rodinného majetku
    • 10 otázek pro ... Lukáše Vacka
    • Úvodní vhled do klasifikace povinných osob dle návrhu nového zákona o kybernetické bezpečnosti
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele
    • Zákaz doložek mlčenlivosti o mzdě, zrušení povinných vstupní lékařských prohlídek u nerizikových prací a navýšení podpory v nezaměstnanosti aneb flexinovela zákoníku práce není jen o změnách ve zkušební či výpovědní době
    • Výpověď z pracovního poměru z důvodu neomluveného zameškání jedné směny
    • Provozovatel e-shopu Rohlik.cz uspěl u NSS: Případ údajného švarcsystému musí soud posoudit znovu!
    • Ověření podpisu advokátem a „nestrannost“ advokáta
    • Vexatorní podání jako neodvratitelný důsledek rozvoje AI
    • Právní novinky v roce 2025, část třetí – změny v oblasti veřejných zakázek a v trestním právu
    • Úprava styku rodiče s dítětem nízkého věku v tzv. navykacím režimu a poté
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele

    Soudní rozhodnutí

    Společné jmění manželů

    Uzavřel-li jen jeden manžel bez souhlasu druhého s třetí osobou smlouvu vztahující se k věci týkající se jejich společného jmění a opomenutý manžel v souladu s § 714 odst. 2 o. z....

    Nájem (exkluzivně pro předplatitele)

    Skončil-li nájem uplynutím výpovědní doby, po jejím skončení má nájemce povinnost prostory vyklidit a užívá-li je i nadále, činí tak již bez právního důvodu; na tom nic nemění...

    Postoupení pohledávky, postoupení smlouvy (exkluzivně pro předplatitele)

    Postoupení pohledávky nebrání následnému (či současnému) postoupení smlouvy v tom rozsahu, jehož se smlouva o postoupení pohledávky netýká, ačkoliv je postupovaná pohledávka s...

    Restrukturalizace (exkluzivně pro předplatitele)

    V restrukturalizačním řízení má před úpravou obsaženou v obecné části zákona o zvláštních řízeních soudních vždy přednost zvláštní úprava obsažená v zákoně o...

    Smlouva o obchodním zastoupení (exkluzivně pro předplatitele)

    Stane-li se právo obchodního zástupce na zaplacení provize splatným nezávisle na tom, zda mu byl zastoupeným předán výkaz o dlužné provizi, který by obchodnímu zástupci umožnil...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.