epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné
    7. 2. 2020
    ID: 110657

    Vermuty jsou zpět!

    Ve čtvrtém románu Iana Fleminga - Diamanty jsou věčné - se odehrává následující scénka ve chvíli, kdy James Bond přistoupí v hotelovém baru k agentovi CIA Felixi Leiterovi: Tam už čekalo středně suché martini s plátkem citronu. Bond se usmál Leiterově paměti a ochutnal. Bylo výtečné, ale nepoznával vermut, použitý v koktejlu. „Je to Cresta Blanca,“ vysvětlil mu Leiter. „Nový vermut z Kalifornie. Chutná ti?“ „Nejlepší vermut, jaký jsem kdy pil.“

    Kniha vyšla v roce 1956, kdy vermuty byly ještě stále v chuťové paměti lidí a do ukončení výroby amerického vermutu Cresta Blanca zbývalo devět let. Vermuty jako kategorie se spoléhaly na použití v koktejlech - především Martini a v Manhattanu - a jejich pití v čistém stavu, neat, jak se říká barmanským žargonem, ustupovalo do pozadí. Výsledek? Na českých svatbách se šmahem svatebčanům servírovala činžána ve sklence opatřené cukrovou krustou.

    Je samozřejmé, že běžné značky - Cinzano, Martini - musí být v nabídce každého e-shopu. Jaký je mezi dvěma italskými titány rozdíl? Aromatický a chuťový, ale z hlediska Italů samotných především pocitový. Cinzano vnímají jako italské, Martini jako internacionální.

    Reklama
    Nemáte ještě registraci na epravo.cz?

    Registrujte se, získejte řadu výhod a jako dárek Vám zašleme aktuální online kurz na využití umělé inteligence v praxi.

    REGISTROVAT ZDE

    V Alkohol.cz od 173,- do 222,- Kč podle značky a obsahu láhve od 0,75 do 1,0 litru.

    Alkohol.cz má ale také významné značky prémiové…

    Průkopník Carpano

    Vermuty jsou kořeněná fortifikovaná vína, která odvozují svoje vlastnosti od aromatických substancí a bylin; jejich „volty“, neboli objemové procento alkoholu, je zvýšeno přidáním neutrálního, obvykle vinného alkoholu.

    Za jejich průkopníka považujeme Antonia Benedetta Carpana. V roce 1786 založil firmu, jež v srdci Turina, na Piazza Castillo, začala prodávat suché bílé víno lehce dotované alkoholem, oslazené a opatřené pelyňkovou infúzí. Jedna z teorií předpokládá, že to byl právě Antonio, který z obdivu k J. W. Goethovi pro novinku použil německý výraz pro pelyněk - wermut.

    Jeho následník, Giuseppe B. Carpano, pak formuloval recepturu červeného vermutu, jehož repliku je možné získat i dnes. Nese výstižný název Antica Formula, plní se do číslovaných láhví o obsahu jednoho litru a patří k oblíbeným přísadám do prémiových koktejlů. Takový Le Boulevardier, koktejl z Bourbon whiskey, Campari Bitter a Carpana Antica Formula je s jiným vermutem opravdu o něčem jiném.

    V Alkohol.cz za 859,- Kč

    Dolin aneb útok od zadní čáry

    Francouzské vermuty nejsou v Česku příliš známé. A přitom v oblasti Chambéry, v podhůří Savojských Alp, se vyrábí - dnes už jako jediný - vermut Dolin, vlastně jediný francouzský vermut s označením A. O., Appélation d´Origine, tedy s označením původu.

    Jeho recepturu sestavil v roce 1821 Joseph Chavasse. Poté, co se do jeho rodiny přiženil Louis Ferdinand Dolin, byl seznámen s recepturou a produkt získal jeho jméno. Dodnes se jedná o infúzi bylin a koření mnohdy ze svahů Alp, jež zůstávají ležet několik měsíců v bílém víně.

    Alkohol.cz zařadil v těchto dnech do nabídky všechny modely značky:

    • Dolin Sec „Dry“ Vermouth de Chambéry 17,5 % je klasický suchý vermut, s ginem v poměru 1:1 vynikající Martini Cocktail. Jeho nejslavnější doba slávy byla na začátku šedesátých let v New Yorku.
    • Dolin Rouge „Sweet“Vermouth de Chambéry 16,0 % se vyznačuje příjemnými kořenitým tóny, jejichž základem je na padesát (!) bylin a koření. Skvělý jak v Manhattanu (2 díly žitné whiskey, 1 díl Dolin Rouge, střik Angostury Aromatic Bitters, koktejlová třešnička), tak v Negroni (stejnýn dílem gin, Campari Bitter, Dolin Rouge).
    • Dolin Blanc Vermouth de Chambéry 16 % je svým způsobem historický průkopník sladkých bílých vermutů (italské sladké bývaly červené). Doporučuje se podávat ho se zralou jahodou.

    V Alkohol.cz 319,- Kč za láhev o obsahu 0,75 litru.

    Servis aperitivních vín

    Mezi oběma světovými válkami se vermuty podávaly ve sklence na nožce, nechlazené, a v množství kolem 5 cl. V současné době se podávají kořeněná a aromatizovaná vína chlazená na teplotu 8 – 10 °C i níže. Kořeněná vína bez ledu (straight či neat) by měla být podána v malé vinné sklence na nožce v množství do 10 cl. Šampaňskou misku odmítejte, je určena skutečně pro jiný nápoj.

    Servis s ledem (on the rocks) je častý, ale poněkud problematický. Vermuty jsou víny a víno se s vodou z rozpuštěného ledu snáší špatně. Vermuty s ledem (raději větším, rozhodně ne s drceným) je vhodné podávat ve sklence typu old-fashioned glass (řečené viskovce), případně v tumbleru (sklence bez nožky), ale hlavně nikdy ve sklence s nožkou.

    Co se vložek a ozdob týče, do suchých vermutů není vhodný plátek citronu, nýbrž řez citronové kůry a do červených je vhodnější spíše řez pomeranče, do sladkých bílých citron. Pokud to na vás někde v baru zkusí se zmíněnou cukrovou krustou, utečte třeba i bez placení!

    Chcete-li se naučit s vermuty Dolin míchat koktejly - a to vřele doporučujeme - sjednejte si s námi privátní kurs v našem baru 31°ve stínu.

    Zpátky na bedně

    Pozice vermutů se v posledních letech mění. Epicentrem změny se stalo Španělsko. Fer el vermut, uděláme vermut (podle českého uděláme pivo), se šíří z této země již několik let. V katalánském Reusu od roku 2014 vítá návštěvníky El Museu del Vermut, první nezávislé muzeum vermutu na světě. Je v něm sbírka 1400 značek a 5000 plakátů a „na čepu“ sedmdesát různých vermutů.

    Tam ale nejsme a hned tak nebudeme.

    Příště: Sherry, portské a další

    Alkohol.cz
     
    Seifertova 996/31
    130 00 Praha 3
     
    Tel.:       +420 605 111 777
    e-mail:    info@alkohol.cz


    © EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz


    Alkohol.cz
    7. 2. 2020

    Poslat článek emailem

    *) povinné položky

    Další články:

    • LL.M. kurzy na Právnické fakultě Univerzity Karlovy
    • LL.M. – Ochrana hospodářské soutěže a kontrola veřejné podpory
    • Novela zákona o znalcích: krok ke stabilizaci systému, který se potýkal s provozní nepružností
    • ASPI přechází na webovou verzi: výhody a budoucnost právních technologií
    • Studium LLM v oboru PRÁVO & OBCHODNÍ SEKTOR: Když právo potkává byznys
    • Legal Innovation Day 2025 ukáže, jak na praktické využití AI
    • D.A.S. právní ochrana slaví 30 let a rozšiřuje dostupnost právních služeb
    • Využijte nového AI asistenta pro právní rešerše
    • Českým živnostníkům chybí právní podpora. D.A.S. přináší dostupné řešení
    • ČEZ Prodej spouští inovativní službu flexibility: na dálku bude regulovat přetoky domácích fotovoltaik
    • Veřejné právo jako klíčová oblast právního systému

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 05.08.2025ChatGPT od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 5.8.2025
    • 12.08.2025Claude (Anthropic) od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 12.8.2025
    • 19.08.2025Microsoft Copilot od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 19.8.2025
    • 26.08.2025Gemini a NotebookLM od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 26.8.2025
    • 02.09.2025Pracovní smlouva prakticky (online - živé vysílání) - 2.9.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 18.09.2025Diskusní fórum: Daňové právo v praxi - 18.9.2025
    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    • 03.10.2025Daňové právo 2025 - Daň z přidané hodnoty - 3.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Právo na víkend - týden v české justici očima šéfredaktora
    • Promlčení zápůjčky na dobu neurčitou a změna judikatury Nejvyššího soudu
    • Od konkurenční doložky k právní nejistotě: kontroverzní výklad Nejvyššího soudu v rozsudku 27 Cdo 1236/2024
    • Právo a umělé inteligence: AI Act, osobní údaje, kyberbezpečnost a další regulace
    • Ne/podceňování zastupitelnosti bezpečnostních rolí dle zákona o kybernetické bezpečnosti
    • Sankční povinnost odevzdání řidičského průkazu v implikační souvislosti
    • Jak dlouho po podání žádosti o vydání stavebního povolení musí žadatel udržovat podkladová stanoviska platná a aktuální?
    • Závislá práce ve světle nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 19. 3. 2025, sp. zn. A Ads 6/2025
    • Závislá práce ve světle nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 19. 3. 2025, sp. zn. A Ads 6/2025
    • Promlčení zápůjčky na dobu neurčitou a změna judikatury Nejvyššího soudu
    • Právo a umělé inteligence: AI Act, osobní údaje, kyberbezpečnost a další regulace
    • Sankční povinnost odevzdání řidičského průkazu v implikační souvislosti
    • Od konkurenční doložky k právní nejistotě: kontroverzní výklad Nejvyššího soudu v rozsudku 27 Cdo 1236/2024
    • 10 otázek pro ... Jana Kohouta
    • Obchodní vedení společnosti
    • Top 12 čili Tucet nejvýznamnějších judikátů Nejvyššího soudu z loňského roku 2024 vzešlých z řešení pracovněprávních sporů
    • Ověření podpisu advokátem a „nestrannost“ advokáta
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele
    • Bez rozvrhu pracovní doby to nepůjde
    • Nařízení odstranění černé stavby aneb Když výjimka potvrzuje pravidlo
    • Zákon č. 73/2025 Sb.: Advokacie v nové éře regulace a ochrany důvěrnosti
    • Top 12 čili Tucet nejvýznamnějších judikátů Nejvyššího soudu z loňského roku 2024 vzešlých z řešení pracovněprávních sporů
    • Umělá inteligence v právu: Efektivní pomoc nebo riziko pro odborný úsudek?
    • Finální podoba flexibilní novely zákoníku práce nabyla účinnosti - co nás čeká?

    Soudní rozhodnutí

    Nesprávné označení relevantní stěžovatelovy námitky (exkluzivně pro předplatitele)

    Nejvyšší správní soud nedostojí požadavkům na řádné odůvodnění soudního rozhodnutí vyplývajícím z čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, pokud nesprávně označí...

    Předběžná vazba (exkluzivně pro předplatitele)

    Při rozhodování o předběžné vazbě podle § 94 zákona o mezinárodní justiční spolupráci musí soudy dostatečně odůvodnit reálné riziko útěku vyžádané osoby, podložené jejím...

    Přeřazení odsouzeného do přísnějšího typu věznice (exkluzivně pro předplatitele)

    Rozhodnutí o přeřazení odsouzeného do věznice s přísnějším režimem představuje omezení práva na osobní svobodu podle článku 8 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a obecné...

    Příspěvek na péči

    Příspěvek na péči a jeho právní úprava v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, je naplněním práva na přiměřené hmotné zabezpečení při nezpůsobilosti k práci podle...

    Střídavá péče (exkluzivně pro předplatitele)

    Nemožnost přítomného účastníka efektivně participovat na jednání prostřednictvím svého advokáta z důvodu jazykových omezení může za určitých okolností vést k porušení jeho...

    Hledání v rejstřících

    PARTNER

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.