Od května vzroste DPH pro restaurace, ty podraží až o 20 procent
České hospody, restaurace
a hotely od května podraží. Ministři financí Evropské unie dnes
zamítli pokus Francie prosadit sníženou sazbu daně z přidané
hodnoty pro restaurace a hotely. DPH na restaurace tak po vstupu
do EU vzroste z pěti až na 22 procent. Některé restaurace by tak
podle ekonomů a podnikatelů oslovených ČTK mohly podražit až o
pětinu, jiné podniky vezmou vyšší DPH na svá bedra a zdraží jen
málo. Zdražení by mohlo zvýšit letošní inflaci až o procento.
Změny DPH se týkají jídla a nealkoholických nápojů. Alkohol je zařazen do základní sazby již dnes. Základní sazba DPH dnes činí 22 procent. Koalice však jedná o změnách v DPH, které by tuto sazbu mohly od května o několik procent snížit.
Ministři financí dnes odmítli i možnost, aby si státy svévolně sazbu snižovaly samy. Za nižší sazbu v Bruselu neúspěšně bojoval i český ministr financí Bohuslav Sobotka. "Pro Českou republiku je tedy závazná stávající úprava, která s restauračními službami (pro nižší sazbu) nepočítá. Znamená to, že k datu vstupu do EU bychom měli harmonizovat," řekl po jednání český ministr financí To si potvrdil i v rozhovoru s komisařem Fritsem Bolkesteinem.
ČR si na rozdíl od Polska a Maďarska nevyjednala pro tuto oblast přechodné období a začala o snížené dani uvažovat, když už bylo dojednáno. Sobotka připomněl, že jednání o daňové kapitole
skončilo na podzim roku 2001.
Podle hlavního ekonoma Patria Online Davida Marka vzroste kvůli neúspěchu vyjednavačů cenová hladina až o jedno procento. Inflace by se tak letos přiblížila čtyřem procentům. "Zvýšení DPH
odnesou spíše návštěvníci restaurací," odhadl. Kvůli dražšímu jídlu a nealkoholickému pití Češi pravděpodobně návštěvy restaurací omezí a zařízení tak mohou přijít o část tržeb.
Také podle ekonomky České spořitelny Heleny Horské budou lidé do hospod chodit méně. "Rozmyslí si, zda restauraci navštívit jednou, nebo dvakrát týdně," podotkla. Když před lety vláda DPH snížila, téměř žádný podnik nezlevnil. Když se teď sazba vrací na původní úroveň, přijde zdražení. Pro hodně zařízení jsou však důležité i tržby, a tak možná vezmou část daně na sebe. Důvodem bude i opatrnost lidí. Na ty se letos hrne jedno zdražení za druhým a spotřebitelé tak prý budou opatrní dát cokoliv navíc. Horská odhaduje růst cenové hladiny o 0,4 až 0,8 procenta.
Podle prezidentky sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Ho.Re.Ka ČR Miroslavy Luprichové budou restauratéři nuceni zdražit o rozdíl mezi sazbami. Řádově by se tedy v restauracích ceny mohly zvýšit o 15 ale také až o 20 procent, řekla Luprichová. Pro řadu podnikatelů, kteří působí například v regionech s vysokou nezaměstnaností, bude přesun do
vyšší sazby DPH likvidační. "Ustojí to pouze velké zavedené restaurace ve městech, které si budou moci dovolit zdražit," dodala.
Jedinou nadějí je podle ní pro restauratéry nyní parlament, který by mohl snížit horní sazbu DPH z 22 například na 17 procent. Pak by zdražení při převodu restaurací do vyšší základní sazby nemuselo představovat až téměř 17 procent.
Ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek očekává, že převod DPH zvýší ceny v restauracích o sedm až deset procent. Řada restaurací se bude snažit platbě daně vyhnout tak,
že své provozovny rozdělí. Již nyní je běžné, že v jedné restauraci podnikají dva až tři subjekty. Sníží se tak jejich celkové tržby a firmy díky tomu nejsou plátci DPH, uvedl.
Beránek očekává díky přesunu DPH velký růst počtu podnikatelských subjektů, jejichž smyslem bude právě snaha vyhnout se platbě DPH. Nových firem by mohly být v příštím roce tisíce, řekl Beránek. Celkem statistický úřad eviduje v Česku asi 50 tisíc firem v pohostinství.
Předseda Sdružení podnikatelů ČR Bedřich Danda upozornil na to, že zvýšení sazby se týká jen plátců DPH, tedy hotelů a restaurací s ročním obratem nad dva miliony Kč. Tato hranice se
od května sníží na milion korun. "Zvýhodněni tak budou menší provozovny - neplátci DPH," podotkl. Stejný názor má i analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec. Podle něj by toho mohly využít
různé stánky s rychlým občerstvením. Nejvíce prý zdraží hotely a restaurace, kde je velká poptávka a které využívají i cizinci. Firmy, které mají již nyní problémy, raději sníží marže, ty menší
se pokusí vejít do limitu jednoho milionu korun, aby DPH nemusely platit.
Francouzský ministr financí Francis Mer argumentoval dnes tím, že podle zásady "subsidiarity" by vlády měly mít právo si výši DPH stanovovat v jednotlivých p řípadech odlišně od evropské úpravy. To se jeho kolegům nelíbilo; ani Sobotka s tím nebyl srozuměn. Upozornil, že by to vytvářelo nerovné podmínky na jednotném vnitřním trhu EU a zmařilo by to všechno dosavadní harmonizační úsilí.
Podle Sobotky se bude o DPH jednat ještě v rámci daňového balíčku na schůzce koaličních stran 1. února.
© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz