epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné
    11. 10. 2004
    ID: 28522upozornění pro uživatele

    Platím stravenkami, prosím

    Již dávno neplatí, že do restaurací či obchodů chodí lidé pouze s penězi, kterými budou hradit svou útratu. Mnoho lidí má ve svých peněženkách kromě peněz i balíček barevných kartiček - stravenek. Jaké jsou jejich výhody?

    V současnosti už okolo milionu zaměstnanců dostává od své firmy stravenky, za které v přepočtu utratí asi miliardu korun měsíčně.

    Co říkají zákony?

    Zákoník práce ukládá zaměstnavatelům umožnit zaměstnancům během pracovní doby stravování. Především daňové předpisy jsou konstruovány tak, aby zaměstnavatelé byli motivováni buď k provozování stravovacích zařízení nebo stravování pracovníků podporovali.

    Když firma přispívá na stravování svým zaměstnancům penězi, které jsou zahrnuty přímo ve mzdě, nejedná se o zrovna nejekonomičtější řešení. V praxi to znamená, že zaměstnanci se zvýší náklady na daň z příjmu a zároveň vzrostou odvody na zdravotním a sociální pojištění, a to jak u zaměstnavatele tak i zaměstnance.

    Jelikož mzdové náklady rostou rok od roku a pro zaměstnavatele se jedná o jeden z nejpalčivějších problémů, hledají se možnosti, jak tyto přímé náklady na pracovní sílu přesunout do jiné formy odměňování, výhodnou pro firmy i pracovníky. Podívejme se proto blíže na situaci, kdy zaměstnavatelé řeší stravování zaměstnancům tím, že jim poskytují jídelní kupony.

    Tento produkt již několik let patří mezi nejběžnější zaměstnaneckou výhodu poskytovanou zaměstnavatelem. Ve firmách je obvykle tento produkt určen všem zaměstnancům bez ohledu na jejich postavení v podniku. Proč to firmy dělají? Odpověď na položenou otázku je celkem prozaická. Pro zaměstnavatele je totiž 55% hodnoty stravenky daňově uznatelným nákladem, pro zaměstnance jde zase o příjem nepodléhající dani z příjmu ani odvodům na zdravotní a sociální pojištění, i když zbylých 45% hodnoty stravenky jde na bedra zaměstnanců. Možná se ptáte, proč zaměstnavatel nedává tyto poukázky pracovníkům zdarma. Důvodem je fakt, že výše uvedených 45% by pak musel zaplatit „ze svého“.

    V současnosti je právními předpisy stanovena hodnota jednoho obědu na 89 Kč. Z toho vyplývá, že si zaměstnavatel může odečíst z daní maximálně 49 Kč/oběd (55% z 89 Kč), a to je i nejvyšší prospěch, který může zaměstnanec získat. Je ale jen na rozhodnutí zaměstnavatele, v jaké hodnotě se rozhodne pro zaměstnance stravenky zajistit. Nejčastěji se její výše určuje vnitřním předpisem firmy, popřípadě kolektivní smlouvou.

    Zaměstnavatel musí při poskytování stravenek vést evidenci, kdy byl pracovník na služební cestě, čerpal dovolenou či neplacené volno, popřípadě dny nemoci. Za tyto dny totiž nesmí být stravenky zaměstnanci poskytovány.

    Jak fungují stravenky v praxi?

    Distribuci stravenek zajišťují soukromé společnosti, které své produkty - stravenky nabízí jednotlivým firmám pro jejich zaměstnance. Dominantní postavení si na českém trhu vydobyli zejména tři francouzské společnosti, Sodexho Pass, Accor Services a Chéque Déjeuner a dále česká firma Exit Group.

    Firmy zajistí okruh obchodů, restaurací, supermarketů a masen, kde lidé za získané stravenky mohou nakupovat zboží dle svého výběru. Není výjimkou, že jeden obchodník přijímá stravenky i od více stravenkových firem. O tom, že je možné stravenkou zaplatit se nejčastěji dozvíte ze samolepek s logem firmy vylepených na dané provozovně (okenní výkladce, vstupní dveře, jídelní lístek apod.).

    Z čeho žijí stravenkové firmy?

    Ziskem firem zajišťujících koloběh stravenek na trhu je provize, kterou obvykle získávají od zaměstnavatelů (nakupují stravenky pro pracovníky) a od provozovatelů obchodů a restaurací, kde zaměstnanci stravenky utrácejí.

    Nyní se stravenkové firmy v rámci konkurenčního boje spokojí i s provizí od provozovatelů zařízení, jen aby získaly co největší počet lidí platících stravenkami. Na stravenky tedy „doplácí“ obchodníci, a proto není divu, že ne vždy se setkáte v restauraci s nadšením, když místo stokoruny vytáhnete z peněženky dvě padesátikorunové stravenky. Důvod je celkem prostý. Obchodníci nezískají od distributorů stravenek tolik peněz, kolik má nominální hodnota uvedená na stravence. Jakmile je obchodník vymění za peníze, přichází zhruba o 3-7% (podle uzavřené smlouvy) z hodnoty stravenky. Obdrží-li obchodník za měsíc například 300 Ks padesátikorunových stravenek, nezíská zpětně 15 000 Kč od stravenkové firmy, ale třeba až o 1 050 Kč méně! Přesto obchodníci o zákazníky platící stravenkami mají zájem, protože jim zvyšují obrat během roku a možnou ztrátu si nahradí vyšší cenou za poskytnuté služby.

    Modelový příklad

    Zaměstnanec hodlá zaměstnanci poskytnout příspěvek na stravování. Hodnota stravenky je stanovena vnitropodnikovým předpisem na 89 Kč. Znamená to, že si firma může odečíst jako daňově uznatelný náklad 49 Kč (55% z 89 Kč), což je i maximální částka daná právním předpisem. Následující porovnání ukazuje výhodnost použití stravenkových kuponů v porovnání s přímým navýšením mzdy zaměstnance.

    Z pohledu zaměstnavatele

    Z pohledu zaměstnance

    * výpočet vychází ze současných právních předpisů a je použita jen základní nezdanitelná položka

    Ostatní druhy zaměstnaneckých výhod

    Právní předpisy umožňují věnovat zaměstnanci při vybraných příležitostech nepeněžitý dar – např. dárkový šek v hodnotě až 2000 Kč z fondu kulturních a sociálních potřeb nebo podobného fondu tvořeného ze zisku, a to s obdobnými daňovými výhodami pro zaměstnance. Jedná se o doplňkový produkt, který poskytují stravenkové firmy a zaměstnanec si za něj u smluvně zajištěných prodejců nakoupí zboží podle své potřeby. Dárkový šek může zaměstnanec obdržet např. při pracovních výročích 20 let a každých dalších pět let výkonu práce u zaměstnavatele, při životních výročích 50 let a každých dalších pět let věku, při prvém odchodu do starobního nebo plného invalidního důchodu. V případě použití dárkových šeků k jiným příležitostem, než jsou uvedeny ve zákonném předpise (Vyhlášce MF 310/1995 Sb.), vztahují se na tuto odměna odvody na sociální i zdravotního pojištění a daň z příjmu.

    Obdobně právní předpisy pohlíží na nákup osobních ochranných pracovních prostředků, pracovních oděvů a obuvi, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů a dále na příspěvky zaměstnavatele na dovolenou, rekreaci a kulturu. Ve všech těchto případech je použití různých druhů těchto účelových poukázek výhodné jak pro zaměstnavatele tak i pracovníky.

    Modelový příklad

    Zaměstnavatel chce odměnit své zaměstnance a uvažuje o peněžní odměně nebo o příspěvku na kulturu a sport ve výši 3000 Kč. Z tabulky je zřejmé, že pro zaměstnavatele bude finančně výhodnější použití poukázky a navíc má větší jistotu, že peníze pracovník použije na daný účel.

    *) Kalkuluje se navýšení 4 289 Kč nad průměrnou nominální mzdu 16 917 Kč (vyhlášena ČSÚ dne 10.3.2004)
    Zdroj :
    www.relaxpass.cz
     

    Proč používat stravenky a poukazy?

    • možnost využití finančních a daňových výhod v souladu se zákonem ve prospěch zaměstnavatele i zaměstnanců
    • navýšení reálného příjmu zaměstnanců bez nutnosti vzrůstajících mzdových nákladů
    • motivační prvek pro zaměstnance
    • zaměstnanec si sám rozhodne, kde a zač stravenku utratí
    • obvykle hustá síť provozoven přijímajících stravenky a možnost jejich rozšíření v závislosti na potřebách uživatelů
    • výběr různých nominálních hodnot stravenek – např. 40, 50, 65, 70 Kč
    • využití moderní komunikace se stravenkovými firmami – objednávky přes internet
    • malá administrativní náročnost
    • posílení loajality zaměstnanců
    • dodatečné výhody poskytované smluvními partnery

    Autor: Lubomír Hladiš
    Zdroj: Ososbní finance



    © EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz

    redakce (kp)
    11. 10. 2004

    Poslat článek emailem

    *) povinné položky

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 05.08.2025ChatGPT od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 5.8.2025
    • 12.08.2025Claude (Anthropic) od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 12.8.2025
    • 19.08.2025Microsoft Copilot od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 19.8.2025
    • 26.08.2025Gemini a NotebookLM od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 26.8.2025
    • 02.09.2025Pracovní smlouva prakticky (online - živé vysílání) - 2.9.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 18.09.2025Diskusní fórum: Daňové právo v praxi - 18.9.2025
    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    • 03.10.2025Daňové právo 2025 - Daň z přidané hodnoty - 3.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Insolvence v českém právu: co by měli vědět věřitelé i dlužníci
    • DEAL MONITOR
    • Nejlepší zájem dítěte
    • Jak správně elektronicky doručovat zaměstnanci
    • Firemní influencing pohledem pracovního, autorského práva a ochrany spotřebitele
    • Omezení přezkumu postupu zadavatelů dle rozhodnutí NSS ve věci výstavby jaderných bloků v Dukovanech
    • Dawn-raid a.k.a. místní šetření: Ústavní soud potvrzuje potřebu zvýšené opatrnosti u konkurenčních podnětů
    • Promlčení zápůjčky na dobu neurčitou a změna judikatury Nejvyššího soudu
    • Znamená „převedení na jinou práci“ stále to, co říká zákon?
    • Veřejně přístupná účelová komunikace a její znaky
    • Dodání elektronického systému spisové služby po 1.7.2025
    • Jak správně elektronicky doručovat zaměstnanci
    • Dawn-raid a.k.a. místní šetření: Ústavní soud potvrzuje potřebu zvýšené opatrnosti u konkurenčních podnětů
    • AI revoluce v právní praxi: 10 specializovaných kurzů, které změní váš způsob práce
    • Promlčení zápůjčky na dobu neurčitou a změna judikatury Nejvyššího soudu
    • K odpovědnosti státu za majetkovou a nemajetkovou újmu způsobenou při výkonu veřejné moci. Vyslovování konstatací porušení práva. Připomínka státního svátku 6. července
    • Bez rozvrhu pracovní doby to nepůjde
    • Nařízení odstranění černé stavby aneb Když výjimka potvrzuje pravidlo
    • Promlčení zápůjčky na dobu neurčitou a změna judikatury Nejvyššího soudu
    • Top 12 čili Tucet nejvýznamnějších judikátů Nejvyššího soudu z loňského roku 2024 vzešlých z řešení pracovněprávních sporů
    • Dítě a dovolená v zahraničí: Co dělat, když druhý rodič nesouhlasí s cestou?
    • Závislá práce ve světle nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 19. 3. 2025, sp. zn. A Ads 6/2025
    • Umělá inteligence v právu: Efektivní pomoc nebo riziko pro odborný úsudek?
    • Finální podoba flexibilní novely zákoníku práce nabyla účinnosti - co nás čeká?

    Soudní rozhodnutí

    Odůvodnění

    Nepromítne-li se argumentace dovolatele do odůvodnění napadeného usnesení o odložení právní moci pravomocného rozhodnutí obecného soudu, aniž je ohrožení práv náležitě...

    Nejlepší zájem dítěte

    Obecné soudy jsou povinny posuzovat problematiku svěření nezletilých do péče rodičů především s přihlédnutím k jejich nejlepšímu zájmu ve smyslu čl. 3 odst. 1 Úmluvy o právech...

    Moderační právo

    Součástí práva na spravedlivý proces ve smyslu čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a čl. 6 odst. 1 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod je rovněž povinnost...

    Korunové dluhopisy

    Restriktivnímu či extenzivnímu výkladu ustanovení daňových zákonů při využití obecně uznávaných interpretačních metod ústavní pořádek nebrání. Neurčitost zákona a možnost...

    Blanketní stížnost

    Krajský soud tím, že rozhodl před uplynutím konce stěžovatelem avizované lhůty pro doplnění odůvodnění blanketní stížnosti, a navíc v situaci, kdy odůvodnění stížnosti již...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.