epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné
    19. 3. 2004
    ID: 24398upozornění pro uživatele

    Řecko není jen gyros a tzatziki

    Musaka, choriatiki, keftedés, dolmádes, burdeto, graviéra, bugatka - víte, co si objednat v řecké taverně? Pokud se chystáte do Řecka na dovolenou, jistě vám přijde vhod pár rad, jak se orientovat v tamní kuchyni. Rozhodně si neobjednávejte všechny chody najednou, to byste si počkali. Začněte předkrmem a aperitivem - buď tradičním ouzem nebo džbánkem vína.

    Řecké předkrmy - jak na ně
    Kdo nechce při objednávání jídla v řecké restauraci dlouho čekat, měl by si nejdříve poručit jen předkrm a nějaký ten aperitiv, třeba aromatické ouzo nebo rovnou džbánek vína - bílého, růžového nebo červeného.

    Tzatziki, osvěžující směs krémovitého jogurtu s nakrájenou okurkou, česnekem a mátou, je asi nejznámějším z řeckých předkrmů. Ale není jediný.

    Kromě obvyklých oliv si lze pro první sousto poručit také vinné závitky, dolmadés, nebo vrstevnatou musaku s masovou náplní a bešamelovou omáčkou. A také plněné lilky a různá zeleninová pyré, ať už z baklažánu, nebo z cizrny, vždy zajímavě okořeněná.

    Anebo prostě jen řecký salát, směs hrubě nasekaných rajčat, okurek, cibule, kaparů, sýra feta a různých bylin. S předkrmem přijde na stůl vždy také košík s chutným bílým chlebem, který se podává ke každému jídlu.

    Jak si vybrat hlavní jídlo
    Ani seznamování s hlavními řeckými jídly by nemělo skončit jen u gyrosu, i když je tak známý a tolik chutná.

    Za pozornost určitě stojí různé druhy souvlaki, kousků masa ochucených různým kořením, jež nejsou proloženy zeleninou. Chutnají i kořeněné masové kuličky keftedés, doměkka dušený kozí, ovčí či hovězí kebab nebo kleftika, kozí maso pečené ve vlastní šťávě.

    Jazyk lze zkoušet i na pestré nabídce nejrůznějších pokrmů z ryb - pečených, smažených, dušených s nejrůznější zeleninovou přílohou. Za pozornost stojí grilovaný scháras nebo specialita západního pobřeží, bourthéto, což je malá ryba, pečená na otevřeném ohni a pokrytá hustou rajčatovou omáčkou.

    Moučníky a sýry
    Sladkosti po jídle mohou být na český vkus poněkud sladké nebo olejnaté. Ale hustý jogurt s medem nebo fíky na víně jsou vždy příjemnou tečkou za obědem a večeří - pokud se člověk nerozhodne sáhnout spíše po ovoci nebo po sýrech. Tady stojí za pozornost především řecká feta.

    Různé části Řecka se však pyšní nejrůznějšími druhy kozích, ovčích a jiných sýrů. K těm nejznámějším patří graviéra, čedarovitý sýr kaséri, métsovo a kefalotýri. Člověk to musí v té řečtině jen správně přečíst pokud není připojena aspoň anglická verze jídelního lístku.

    Vína: kapitola sama pro sebe
    A když už je to všechno za námi, lze ještě vychutnávat víno. Řecká retsina nemusí chutnat každému. Ale jsou i jiná vína: těžké dezertní Mavrodaphni, suché bílé Asprolíthi, bublinková bílá vína z Epeiru, červená vína z Makedonie a Argolidy. A také nejrůznější vína z ostrovů - červená vína z Kréty, muškát ze Sámu, vonné nápoje z Kyklad, bílá vína ze Rhodu. Ne každé z nich musí být v restauraci či jídelně, do které turista zamíří.

    Na chutná vína však turista narazí i v levných restauracích. I když dlouhé posezení u stolu patří mezi staré řecké zvyky, při pobíhání mezi památkami si lze přispíšit i s jídlem: gyros, různé koláče, opečené maso s chlebem nebo prostě jen obyčejný preclík z košíku pouličního prodavače utiší aspoň ten nejhorší hlad ranní či odpolední - než přijde čas na posezení v nějaké malé restauraci. 

    Výběr z řeckého jídelního lístku

    PŘEDKRMY:
    Tzatziki
    – jogrt s okurkami a česnekem, zvláště ve vedru velice osvěžující
    Melitzanosalata – salát z lilků s česnekem, velmi zvláštní chuť
    Choriatiki – míchaný salát, zelenina nakrájená na velké kusy s olivami a fetou
    Chorta – vařená listová zelenina s dresingem z olivového oleje a citrónové šťávy
    Tiropitakia – malé taštičky z listového těsta plněné sýrem feta
    Spanakopita – listové těsto plněné špenátem
    Saganaki – rozpečený sýr feta
    Smažené mušle
    Chobotnice na grilu
    Kalamáry
    – sépie, většinou smažené kroužky
    Taramosalata – narůžovělá pikantní pasta z rybích jiker, je třeba si na ni trochu zvyknout, ale je velice chutná

    POLÉVKA:
    Supa avgolémono
    – tradiční polévka s vajíčkem, rýží, citrónem
    Patsas – drštková polévka
    Fasolada – fazolová polévka

    HLAVNÍ JÍDLO:
    Suvlaki
    – kousky masa na špejli – špíz, potíraný při přípravě velmi chutnou směsí koření
    Musaka – zapečené brambory s lilkem, mletým masem a bešamelem
    Pastitso – zapékané makarony s mletým masem
    Gemista – plněná rajčata a papriky rýžovou směsí, velmi chutné a lehké jídlo
    Paputsakia – lilky plněné rýží a masem
    Dolmádes – mleté maso s rýží zabalené ve vinném listě, výrazná chuť
    Keftedes – karbanátky z mletého hovězího masa
    Kokinisto – maso dušené v rajčatové omáčce
    Stifado – hovězí, telecí nebo králičí maso dušené s malými cibulkami
    Pilafi – rýže s masem a zeleninou
    Jemista – plněná zelenina rajčata, papriky nebo lilky
    Ladera – zelenina dušená na oleji
    Schara – grilované nebo rožněné maso
    Burdeto – ryby v pálivé rajčatové omáčce
     
    Pokud Vám nepřinesou horké pokrmy, není to vinou pomalé obsluhy,  jídla se podávají vlažná, protože se tak zvýrazní jejich chuť ….

    MOUČNÍKY:
    Baklava
    – listové těsto s ořechovou náplní polité sirupem
    Bugatka – listové těsto plněné vanilkovým krémem, posypaný moučkovým cukrem a skořicí

    NÁPOJE:
    Kromě čisté vody, která se pije k jídlu nejčastěji se nabízí mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů. Tradičně kvalitní jsou řecká vína. Typickým řeckým vínem je retsina. Jedná se o pryskyřičné víno zvláštní chuti, které se k  řeckým jídlům, ale i k pizze a špagetám velmi hodí. Vzniklo vlastně náhodou, protože dříve se sudy často utěsňovaly piniovou pryskyřicí, od níž víno získalo svou charakteristickou chuť.

    Pivo je v Řecku zpravidla dražší, než víno. Nabízejí se běžné evropské značky Henninger, Kronenbourg, Amstel, Haineken apod.

    Tradičním nápojem je ouzo, národní nápoj Řeků, pije se obvykle před jídlem. Ouzo je anýzový likér, jeho chuť vzniká smícháním dvanácti různých aromatických kořenů, bylin a koření. Často se ředí ledovou vodou, přičemž se mléčně zabarví, což je znakem jeho kvality. Využití je pro Řeky takové, jaké pro nás má slivovice.
    Oblíbeným řeckým  nápojem je Metaxa, kvalitní koňak lahodné chuti, který
    vyrábí se ve třech provedeních, nejlepší je sedmihvězdičkový.

    Zdroj: idnes

     



    © EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz

    Michal Mocek
    19. 3. 2004

    Poslat článek emailem

    *) povinné položky

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 19.08.2025Microsoft Copilot od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 19.8.2025
    • 26.08.2025Gemini a NotebookLM od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 26.8.2025
    • 02.09.2025Pracovní smlouva prakticky (online - živé vysílání) - 2.9.2025
    • 03.09.2025Korporace – rozdělování zisku a jiných vlastních zdrojů v kapitálových společnostech (online - živé vysílání) - 3.9.2025
    • 03.09.2025NIS2 a nový zákon o kybernetické bezpečnosti: praktický průvodce povinnostmi a implementací (online - živé vysílání) - 3.9.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 18.09.2025Diskusní fórum: Daňové právo v praxi - 18.9.2025
    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    • 03.10.2025Daňové právo 2025 - Daň z přidané hodnoty - 3.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Jak číst znalecký posudek: Právní orientace pro advokáty
    • Porušení akcionářské dohody může zakládat neplatnost usnesení valné hromady, musí být však dobře napsána
    • Děti již mají svého zastánce, novela zavedla úřad dětského ochránce práv
    • Nemožnost snížení hranice pro usnášeníschopnost shromáždění vlastníků aneb příběh zklamaného společenství
    • Soudní úschova
    • Novela trestního zákoníku
    • Fashion Upcycling? „Non, merci“ vzkazuje Hermès
    • Objektivní odpovědnost provozovatele vozidla
    • Nejvyšší soud o pohyblivé mzdě a pracovní kázni: Krácení nároku, nebo legitimní podmínka?
    • Objektivní odpovědnost provozovatele vozidla
    • Novela trestního zákoníku
    • Režimy povinností dle nového zákona o kybernetické bezpečnosti
    • Nemožnost snížení hranice pro usnášeníschopnost shromáždění vlastníků aneb příběh zklamaného společenství
    • Fashion Upcycling? „Non, merci“ vzkazuje Hermès
    • Byznys a paragrafy, díl 15.: Změny závazků ze smlouvy uzavřené ve veřejné zakázce
    • Jak číst znalecký posudek: Právní orientace pro advokáty
    • Smlouva o realitním zprostředkování – na co si dát pozor z pohledu realitního makléře
    • Velká reforma trestního práva, jak moc velká je?
    • Jak správně elektronicky doručovat zaměstnanci
    • Objektivní odpovědnost provozovatele vozidla
    • Zrušení platebního účtu ze strany banky
    • Zaměstnanecké dílo a jeho praktické aspekty
    • Soudcovské uvážení při moderaci výše smluvní pokuty ve světle ust. § 142 odst. 3 občanského soudního řádu
    • Dálnice D49: Když (ne)zákonné stavební řízení zastaví skoro hotovou dálnici. Dálnice, která (ne)jede

    Soudní rozhodnutí

    Soudní úschova

    Uložení věci do úschovy ve smyslu § 80 odst.1 věty třetí tr. řádu je vyvoláno - jak vyplývá z jeho smyslu a účelu - potřebou objasnit, zda vlastnické nebo jiné právo k věci,...

    Auditor

    Právní úprava § 6 odst. 3 zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů (zákon o auditorech), ve znění pozdějších předpisů, na jejímž základě dochází k...

    Advokátní tarif

    Pokud trestní soudy při stanovení odměny ustanoveného obhájce bez řádného odůvodnění vyloučí použití § 12 odst. 4 advokátního tarifu v případě, kdy toto ustanovení použít...

    Bezplatná obhajoba

    Po žadateli o bezplatnou obhajobu nebo obhajobu za sníženou odměnu nemohou soudy požadovat naplnění podmínek, které nemají oporu v právní úpravě. V případě, že se žadatel nachází...

    Elektronický podpis (exkluzivně pro předplatitele)

    Je-li podání ve věci samé opatřeno uznávaným elektronickým podpisem (§ 6 zákona č. 297/2016 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce) a zasláno e-mailem...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.