epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné

    Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 11. prosince 1997, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici

    Sbírka:  331/1997 | Částka:  110/1997
    31.12.1997

    Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE

    331

    VYHLÁŠKA
    Ministerstva zemědělství
    ze dne 11. prosince 1997,
    kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových
    výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření,
    jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici






          Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č.  110/1997 Sb., o  potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ( dále jen ,,zákon") pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici:


    ODDÍL 1

    KOŘENÍ

    § 1


          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    kořením části rostlin jako kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části, uvedené v příloze č. 2, v nezbytné míře technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně potravin; u mletých koření se připouští přídavek protispékavých látek nejvýše do jednoho procenta hmotnosti,
    b)
    směsí koření směs jednotlivých koření uvedených pod písmenem a), bez použití přídatných látek, u mletých a drcených směsí koření se připouští přídavek protispékavých látek nejvýše do jednoho procenta hmotnosti,
    c)
    kořenícím přípravkem směs jednotlivých koření uvedených pod písmenem a), přídatných látek, zeleniny, soli nebo hub, případně dalších složek,
    d)
    vlastními organickými příměsmi příměsi pocházející z vlastní rostliny koření, zejména zlomky stonků, lodyh, větviček, bobulí, plodů, listů a plody
    prázdné,
    e)
    cizími organickými příměsmi části rostlin, plody a semena pocházející z jiné rostliny,
    f)
    anorganickými příměsmi příměsi jiného než rost-linného původu, zejména hrudky hlíny, kaménky nebo písek.

    § 2

    Členění na skupiny a podskupiny

          Členění na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 1 tabulce  1.

    § 3

    Označování
          (1)  Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise1) se dále uvede název koření podle přílohy č. 2.

          (2)  Koření, jako zejména badyán, vanilkové lusky, skořicové svitky, balené do průsvitných obalů se může označit pouze počtem kusů.

          (3)  Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 1 tabulce 2.

    § 4

    Požadavky na jakost

          (1)  Smyslové požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 2.

          (2)  Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 3.

          (3)  Hodnoty fyzikálních a chemických požadavků na jakost se stanoví podle technických
    norem.2)
    ODDÍL 2

    JEDLÁ S®L

    § 5

          Pro účely této vyhlášky se rozumí jedlou solí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem.

    § 6

    Členění na skupiny a podskupiny

          (1)  Jedlá sůl se člení na skupiny
    a)
    jedlá sůl,
    b)
    jedlá sůl obohacená.

          (2)  Jedlá sůl obohacená se dělí na podskupiny
    a)
    jedlá sůl s jodem,
    b)
    jedlá sůl s jodem a fluorem,
    c)
    jedlá sůl s jodem obohacená.

    § 7

    Označování

          Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise1) se dále označí
    a)
    jedlá sůl obohacená názvem podskupiny,
    b)
    údajem o potravním doplňku, kterým je jedlá sůl obohacena,
    c)
    u jedlé soli s jodem a fluorem upozorněním, že ji lze konzumovat nejvýše 4 g denně a nelze ji užívat současně s fluoridovými tabletami,
    d)
    údajem o způsobu získání (kamenná, vakuová, mořská).

    § 8

    Požadavky na jakost

          Smyslové a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 4.


    ODDÍL 3

    DEHYDRATOVANÜ VîROBKY
    A OCHUCOVADLA

    § 9

          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    dehydratovanými výrobky potraviny vzniklé smísením složek se sníženým obsahem vlhkosti, pas-tovité nebo sypké konzistence, které se před konzumací obnoví zejména tekutinou,
    b)
    ochucovadly tekuté pastovité nebo sypké výrobky získané hydrolýzou látek bohatých na bílkoviny, určené k dochucení nebo zvýraznění chuti,
    c)
    studenými omáčkami (dresinky) tekuté nebo emulzní výrobky používané jako chuťové přílohy k pokrmům a salátům, vyrobené zejména z jedlých olejů, zahušťovadel, stabilizátorů, emulgátorů, zeleniny, ovoce, koření a  mléčných výrobků.

    § 10

    Členění druhu na skupiny

          Členění druhu na skupiny je uvedeno v příloze č. 5.

    § 11

    Označování

          Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise1) se dehydratované výrobky označí
    a)
    názvem skupiny, u polévek, omáček a bujónů se doplní názvem druhu,
    b)
    návodem k přípravě.

    § 12

    Požadavky na jakost

          (1)  Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost výrobků jsou uvedeny v  příloze č. 6.

          (2)  Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky jsou uvedeny v   příloze č.  7 tabulkách 1 a 2.

    § 13

    Uvádění do oběhu

          (1)  Dehydratované výrobky se skladují v suchých, chladných a větratelných místnostech na podlážkách, nejméně 5 cm nad zemí a od stěn. Dehydratované výrobky se skladují odděleně od látek s výraznými pachy a vůněmi.

          (2)  Studené omáčky (dresinky) se skladují při teplotě od 0 oC do 15 oC.


    ODDÍL 4

    HOŘČICE

    § 14

          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    hořčicí potravina vyrobená z mletých semen hořčice, kvasného octa, jedlé soli, koření, cukru, která je případně uměle přibarvena nebo chemicky konzervovaná,
    b)
    hořčicí plnotučnou hořčice vyrobená z mletých semen žlutých druhů hořčice bílé,
    c)
    hořčicí kremžskou hořčice z mletých semen žlutých druhů hořčic s přídavkem drcených semen hořčice
    černé,
    d)
    hořčicí speciální hořčice podle písmene a) upravená přidáním zejména zeleniny nebo ovoce nebo v chuťových vlastnostech speciálně typově upravená (hořčice francouzské, anglické nebo jiné) .

    § 15

    Členění na skupiny a podskupiny

          Členění na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 8.

    § 16

    Označování

          (1)  Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise1) se dále označí
    a)
    hořčice druhem a skupinou nebo druhem, skupinou a podskupinou,
    b)
    hořčice speciální podle typu nebo podle přidané ochucující složky.

          (2)  Přípustná záporná hmotnostní odchylka od obsahu, který je označen na obalu, je 5
    %.
    § 17

    Požadavky na jakost

          Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v  příloze  č. 9.

    § 18

    Uvádění do oběhu

          Hořčice se skladuje při teplotě 1 oC až 20 oC, chráněná před přímým působením slunečních paprsků.

    § 19

    Přechodné ustanovení

          Označení koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel a hořčice balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje jen v rozsahu §  6 zákona.

    § 20

    Účinnost

          Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 7, 12 a 16, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna
    1998.

    ––––––––––––––––––––
    1)
    Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ,,e".
    2)
    ČSN ISO 939 Koření -- stanovení obsahu vlhkosti -- metoda destilační. ČSN ISO 6571 Koření, kořenící látky a byliny -- stanovení obsahu těkavých olejů. ČSN ISO 928 Koření -- stanovení celkového popela. ČSN ISO 930 Koření -- stanovení popela nerozpustného v kyselině. ČVSN ISO 5566 Kurkuma -- stanovení barevné mohutnosti -- spektrofotometrická metoda.
    pošli emailem
    vytiskni zákon

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 23.01.2026Vybraná judikatura vysokých soudů k zástavnímu právu (online - živé vysílání) - 23.1.2026
    • 24.02.2026Jak správně nařizovat dovolenou individuálně i hromadně (online - živé vysílání) - 24.2.2026
    • 25.02.2026Mediace a vyjednávání v právní praxi (online – živé vysílání) – 25.2.2026
    • 24.03.2026ESG Omnibus – Co se mění v reportingu a udržitelnosti? Úleva pro firmy, nebo ústup z odpovědnosti? Víte, co vás čeká? (online – živé vysílání) – 24.3.2026
    • 27.03.2026Aktuální judikatura k otázkám rodinného práva (online - živé vysílání) - 27.3.2026

    Online kurzy

    • Exekutorské zástavní právo
    • Benefity pod kontrolou: právní rámec, zásada rovného zacházení a daňové dopady
    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Podpora v nezaměstnanosti a její změny od 1. ledna 2026
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Reálné rozdělení nemovité věci jako způsob vypořádání společného jmění
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Koupě silničního vozidla od neoprávněného a generální inhibitorium: aplikační praxe okresních a krajských soudů
    • Jak správně zapsat volnou živnost do obchodního rejstříku?
    • Vzdání se práv z vad a hranice autonomie vůle: k rozsudku NS 33 Cdo 28/2025 s metodologickou výhradou
    • Usnadnění výpočtu výše přiměřené slevy z ceny
    • Podpora v nezaměstnanosti a její změny od 1. ledna 2026
    • Vzdání se práv z vad a hranice autonomie vůle: k rozsudku NS 33 Cdo 28/2025 s metodologickou výhradou
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Jak správně zapsat volnou živnost do obchodního rejstříku?
    • Usnadnění výpočtu výše přiměřené slevy z ceny
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Koupě silničního vozidla od neoprávněného a generální inhibitorium: aplikační praxe okresních a krajských soudů
    • Flipování nemovitostí jako esence kapitalismu?
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Právnická firma roku 2025
    • Zrušení údaje o trvalém bydlišti k návrhu vlastníka nemovitosti
    • Nejvyšší soud vymezil hranice odpovědnosti za bezpečnost externistů na pracovišti
    • Znepřístupnění evidence skutečných majitelů veřejnosti
    • Flipování nemovitostí jako esence kapitalismu?
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Podpora v nezaměstnanosti a její změny od 1. ledna 2026

    Soudní rozhodnutí

    Správce pozůstalosti

    Vznikne-li na majetku zůstavitele škoda, která ještě za jeho života nebyla nahrazena, představuje právo na její náhradu majetkové právo, které patří do dědictví. Nebyla-li škoda...

    Vady řízení (exkluzivně pro předplatitele)

    O zmatečnostní vadu ve smyslu § 229 odst. 3 o. s. ř. jde i tehdy, jestliže odvolací soud projedná odvolání proti rozsudku soudu prvního stupně (insolvenčního soudu) a rozhodne o něm bez...

    Veřejný seznam (exkluzivně pro předplatitele)

    Zásada materiální publicity veřejných seznamů umožňuje, aby při splnění zákonem stanovených podmínek došlo k nabytí od neoprávněného, a tím prolamuje zásadu nemo plus iuris ad...

    Výklad právních norem (exkluzivně pro předplatitele)

    Občanský zákoník obecně možnost vzdání se práva, které má vzniknout v budoucnu, nevylučuje; pouze tam, kde má být tato možnost výjimečně vyloučena, stanoví zvláštní zákaz...

    Zdravotnictví (exkluzivně pro předplatitele)

    Výkon práva na pobyt rodiče s hospitalizovaným dítětem zákon váže na splnění určitých omezujících podmínek („pokud to umožňuje vybavení zdravotnického zařízení nebo nebude...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.