epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné

    Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 30. března 2000, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky

    Sbírka:  94/2000 | Částka:  30/2000
    20.4.2000

    Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE

    94

    VYHLÁŠKA
    Ministerstva zemědělství
    ze dne 30. března 2000,
    kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 334/1997 Sb., kterou se provádí
    § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně
    a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky,
    kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky


          Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně některých souvisejících zákonů, (dále jen ,,zákon") pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky:

    Čl. I

          Vyhláška č. 334/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky, se mění takto:

          1.  V § 1 písm. b) se slova ,,látkami nebo látkami určenými k aromatizaci" nahrazují slovy ,,látkami, látkami určenými k aromatizaci nebo kořením".

          2.  V § 3 odst. 1 písm. c) se slova ,,názvem skupiny, která odpovídá" nahrazují slovy ,,názvem skupiny nebo podskupiny, které odpovídají".

          3.  V § 3 se odstavec 2 zrušuje.

    Dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 2.

          4.  V § 6 odst. 2 se za slovo ,,skladuje" vkládají slova ,,při teplotě nejvýše 30° C".

          5.  V § 6 se doplňuje odstavec 4, který zní:

          ,,(4) Cukr extra bílý, cukr bílý a cukr polobílý se uvádí do oběhu ve spotřebitelských obalech o hmotnosti 125 g, 250 g, 500 g, 750 g, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg.".

          6.  V § 7 písm. a) se slova ,,z výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice) nebo na živých částech rostlin a kterou" nahrazují slovy ,,ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících (medovice) a které".

          7.  V § 7 písm. c) se slova ,,pocházející zejména z výměšků hmyzu" nahrazují slovy ,,získaný převážně ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících".

          8.  V § 9 se doplňují odstavce 6 a 7, které znějí:

          ,,(6)  Med z dovozu balený do spotřebitelských obalů v tuzemsku musí být označen vždy zemí původu, a to i v případě směsí tuzemského a dovezeného medu.

          (7)  Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení jsou uvedeny v příloze č. 3 tabulce C.".

          9.  V § 10 odst. 1 se za slova ,,žádné látky" vkládají slova ,, , které by změnily přirozené složení medu,".

          10.  V § 12 písm. a) se slovo ,,cukry" nahrazuje slovy ,,přírodní nebo náhradní sladidla".

          11.  V § 12 písm. e) se slova ,,sójovými a arašídovými cukrovinkami" nahrazují slovy ,,nečokoládovými pochoutkami".

          12.  § 16 se zrušuje.

          13.  V § 17 písmeno d) zní:
    ,,d)
    kakaovým tukem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo,".

          14.  V § 17 se za písmeno d) vkládá nové písmeno e), které zní:
    ,,e)
    kakaovým máslem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 6 tabulce 2,".

    Dosavadní písmena e) a f) se označují jako písmena f) a g).

          15.  V § 17 se doplňují písmena h), i) a j), která znějí:
    ,,h)
    kakaovým prachem drobné částice kakaových bobů získané po mechanickém oddělení zbytků slupek, obsahující nejméně 20 % hmotnostních tuku v přepočtu na sušinu,
    i)
    kakaovými výlisky kakaová drť nebo kakaová hmota zpracovaná do formy výlisků, obsahující nejméně 20 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu a nejvýše 9 % hmotnostních vody,

    j)
    kakaovými výlisky se sníženým obsahem tuku výlisky obsahující nejméně 8 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu.".

          16.  V § 18 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova ,,tabulce 1".

          17.  § 21 se zrušuje.

          18.  V § 22 písm. a) se slovo ,,cukrů" nahrazuje slovy ,,přírodních nebo náhradních sladidel".

          19.  V § 22 písm. c) se slova ,,nebo kakaový tuk" nahrazují slovy ,,kakaový tuk, kakaové máslo, kakaový prach nebo kakaové výlisky".

          20.  V § 22 písmeno d) zní:
    ,,d)
    polevou potravina, kde došlo k částečné nebo úplné záměně kakaového másla jiným rostlinným tukem.".

          21.  § 26 včetně nadpisu zní:

    ,,§ 26

    Uvádění do oběhu

          Čokoláda a čokoládové cukrovinky se uvádějí do oběhu při teplotě do 25° C.".

          22.  Příloha č. 1 zní:





    ,,Příloha č. 1 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.






    Členění na skupiny a podskupiny

    druhskupinapodskupina








    cukrcukr extra bílý

    krystal, krupice, moučkacukr bílýcukr polobílýcukr moučka s obsahem protihrudkujících látek      tvarovaný cukr (kostky, bridž, homole)      cukr s přísadami      přírodní cukr      kandys      

    tekuté výrobky z cukrutekutý cukr
    tekutý invertní cukr
    sirup z invertního cukru
    karamelostatní přírodní sladidladextróza, fruktóza a dalšídextróza monohydrát
    dextróza bezvodá
    glukózový sirup
    sušený glukózový sirup".






          23.  Příloha č. 2 zní:





    ,,Příloha č. 2 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.






    Fyzikální a chemické požadavky na jakost

    1.  Cukr


    skupinasacharóza polarimetricky % hm.

    nejméněinvertní cukr % hm.

    nejvýšeztráta
    sušením % hm.

    nejvýšepopel konduktometricky % hm.

    nejvýšebarva v roztoku při 420 nm IU nejvýšecukr extra bílý99,70,040,10,0122,5cukr bílý99,70,040,10,0445cukr polobílý99,50,100,10,10150cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek nejvýše 3 %96,70,100,20,04--tvarovaný cukr99,50,100,250,04150cukr s přísadami85,0--1,2----přírodní cukr97,50,091,40,8--kandys98,5--1,00,45--U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah nerozpustných látek nejvýše 50 mg/kg.


    Bodové hodnocení bílých cukrů

          cukr extra bílýcukr bílýcelkový počet bodů nejvýše8--z toho:            popel -- body nejvýše6--barva v roztoku -- body nejvýše3--typová řada -- body nejvýše412




    Jeden bod odpovídá:


    0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky dle metody ICUMSA


    7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku


    0,5 jednotek barevné typy dle metody Brunswick


    Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy:



    a)
    cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění,


    b)
    cukr krupice je volně sypká směs menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění,


    c)
    cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů,


    d)
    přírodní cukr je sypká, zrnitá světležlutá až světlehnědá hmota, na omak mírně lepkavá,


    e)
    kandys je směs velkých krystalů a srostlic, bílé, žluté až hnědé
    barvy.


    Třídění dle velikosti částic sacharózy

    délka strany
    oka síta v mmpodíl % hmotnostnícukr krystalcukr krupicecukr moučka2,00 -- 0,40nejméně 70            0,80 -- 0,16
    nad 1,00      nejméně 70
    nejvýše 5      0,80 -- 0,40            nejvýše 5pod 0,40            nejméně 95






    Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení



    -- pro cukr a ostatní přírodní sladidla kromě tekutých výrobků

    deklarovaná hmotnost v ghmotnostní odchylka v %do 50-- 10větší než 50 do 250-- 4větší než 250 do 500-- 3větší než 500 do 1000-- 2nad 1000-- 1




    2. Tekuté výrobky z cukru


          sušina refraktometricky

    % hm. nejméněinvertní cukr v sušině

    % hm. pHpopel konduktometricky v sušině % hm. nejméněbarva roztoku při 420 nm

    IU nejvýšetekutý cukr62nejvýše 30,145tekutý invertní cukr62více než 3 nejvýše 500,4--sirup z invertního cukru62více než 50      0,4--karamel73nejméně 504 -- 6----




    Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení


    -- pro tekuté výrobky z cukru

    deklarovaná hmotnost v ghmotnostní odchylka v %do 300-- 5větší než 300 do 1000-- 4nad 1000-- 3





    3.  Ostatní přírodní sladidla



    a)  Dextróza

          dextróza (D-glukóza) % hmot. sušiny nejméněsušina % hmot. nejméněsulfátový popel % hmot. sušiny nejvýšedextróza monohydrát99,590,00,25dextróza bezvodá99,598,00,25




    b)  Fruktóza

          ztráta sušením % nejvýšepopel konduktometricky % nejvýšebarva roztoku při 420 nm (I U) nejvýšepHfruktóza0,50,1304,5 -- 7,0


    c) Glukózový sirup

          sušina % hmot. dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušinysulfátový popel % hmot. sušinyglukózový sirupnejméně 70nejméně 20nejvýše 1,0




    d)  Sušený glukózový sirup

          sušina % hmot. dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušinysulfátový popel % hmot. sušinysušený glukózový sirupnejméně 93nejméně 20nejvýše 1,0".



          24.  V příloze č. 3 se doplňuje nová tabulka, která zní:



    ,,C) Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení

    hmotnostní interval v ghmotnostní odchylka v %do 100-- 8větší než 100 do 250-- 5větší než 250 do 500-- 3nad 500   -- 1".




          25. Příloha č. 4 zní:


    ,,Příloha č. 4 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.





    Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny

    DruhSkupinaPodskupina










    Nečokoládové
    cukrovinkykaramelytukové s jádrovinami s ovocnou příchutí
    mléčné, kakaové nebo kávové
    podle druhu vložky (cukrová, želé, jádroviny,
    sušené ovoce nebo proslazené, marcipán a
    další)nečokoládové dražéželégumovitérahat
    chalva
    turecký medlékořicové cukrovinkypěnové cukrovinky
    (marshmallow)nečokoládové pochoutkys přísadami
    plněnékomprimáty      žvýkačkybalonkové (bubble gum)
    plátkové
    dražovanédropsy      roksy      furés tukovou náplní
    s cukernou (sirupovou) náplnípasty nebo pomazánkyzejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové".



          26.  V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci ,,skupina" se slova ,,sójové a arašídové pochoutky" nahrazují slovy ,,nečokoládové pochoutky".

          27.  V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci ,,skupina" řádku ,,dropsy:" se řádek ,,tvarované" zrušuje a dále se slova ,,lité kandyty" nahrazují slovy ,,lité a lisované kandyty". V poznámce se k procentním hodnotám doplňuje slovo ,,hmot".



          28.  Příloha č. 6 zní:


    ,,Příloha č. 6 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.





    Tabulka 1


    Členění na druhy, skupiny a podskupiny


    DruhSkupinaPodskupinaKakaový prášek nebo kakaokakaový prášek
    odtučněný kakaový prášek      




    Směs kakaa s cukrem
    směs kakaa s cukremslazený kakaový prášek
    slazená kakaová směs
    slazená směs s kakaovou chutí
    čokoláda k přípravě nápoje
    směs odtučněného kakaového prášku s cukremslazený odtučněný kakaový prášek
    slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tuku
    slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tuku
    čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tuku




    Tabulka 2


    Chemické požadavky na jakost kakaového másla

          podíl látek nezmýdelnitelných petroeterem nejvýšeobsah volných mastných kyselin vyjádřených jako kyselina olejová nejvýšeLisované kakaové máslo      0,35 %      1,75 %Expelerované kakaové máslo      0,50 %       1,75 % Rafinované kakaové máslo*)      0,50 %       1,75 %

    *)  množství tuků ze slupek a klíčků nesmí přesáhnout podíl vyšší, než se vyskytuje v celém kakaovém bobu".



          29.  Příloha č. 7 zní:


    ,,Příloha č. 7 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.


    Tabulka 1 -- Kakaový prášek

          obsah kakaového másla v sušině v %obsah vlhkosti v % nejvýšekakaový prášek
    (kakao)      nejméně 20,0      9,0kakaový prášek
    odtučněný      nejméně 8,0
          nejvýše 20,0
          9,0




    Tabulka 2 -- Směsi kakaa s cukrem


          obsah kakaového prášku *) v sušině v % hmotnostiobsah sacharózy v % hmotnostislazený kakaový prášeknejméně 32,0nejvýše 68,0slazená kakaová směsnejméně 20,0nejvýše 80,0slazená směs s kakaovou chutínejvýše 20,0nejméně 80,0 **)čokoláda k přípravě nápojenejméně 25,0nejvýše 75,0slazený odtučněný kak. prášeknejméně 32,0nejvýše 68,0

    slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tukunejméně 20,0nejvýše 80,0slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tukunejvýše 20,0nejméně 80,0 **)čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tukunejméně 25,0nejvýše 75,0

    *)  v případě směsí odtučněného kakaového prášku s cukrem -- obsah odtučněného kakaového prášku v sušině


    **)  přičemž sacharóza může být částečně nahrazena jinými složkami".
          30.  Příloha č. 8 zní:


    ,,Příloha č. 8 k vyhlášce č. 334/1997 Sb.






    Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny

    DruhSkupinaPodskupinaČokoládaneslazená (bez cukru)
    hořká
    na vaření
    hořkomléčná
    mléčná
    mléčná s vysokým obsahem mléka
    mléčná s odstředěným mlékem
    smetanová
    bílá
    hořká se sníženým obsahem sacharózy
    mléčná se sníženým obsahem sacharózy
    rýže, vločky nebo další tvary
    figurky
    specialitybez přísad, plněná, nebo s přísadami










    podle skupiny čokoládyčokoládová poleva hořká nebo tmavá
    čokoládová poleva hořkomléčná
    čokoládová poleva mléčná
    čokoládová poleva mléčná s odstředěným mlékem
    čokoládová poleva mléčná s vysokým obsahem mléka
    čokoládová poleva velmi světlá
    čokoládová poleva bílá
    čokoládová poleva hořká se sníženým obsahem sacharózy
    čokoládová poleva mléčná se sníženým obsahem sacharózyČokoládové cukrovinkypolevycukrářská, tmavá nebo hořká, mléčná nebo světláformovanéformované v různých tvarech z čokoládových polev s různými náplněmi (tukovými, krémovými, likérovými a dalšími)máčené nebo polomáčenérůzné druhy vloček (želé, fondan, vylehčené hmoty pěnou a další), máčené čokoládovými polevamidezertyjednodruhové dezertní směsinugátypodle druhu přísady uvádějící charakterčokoládové dražépodle druhu vloček

    čokoládové pochoutkys přísadami
    plněnésezonní výrobkyz mléčné čokolády
    z hořké čokoládyčokoládové pasty nebo čokoládové pomazánkyzejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové".


          31.  V příloze č. 9 tabulce 1 se slova ,,Obsah kakaového tuku" nahrazují slovy ,,Obsah kakaového másla".

          32.  V příloze č. 9 tabulka 3 zní:





    ,,Tabulka 3


    Přípustné záporné hmotnostní odchylky

    druh výrobkuhmotnostní intervalhmotnostní odchylky

    čokoládado 50 g
    větší než 50 do 100 g
    větší než 100 do 250 g
    větší než 250 do 500 g
    větší než 500 do 1000 g-- 10 %  
    -- 5 %
    -- 3 %
    -- 2 %
    -- 1 %čokoládové cukrovinky a čokoládové tyčinkydo 105 g
    větší než 105 do 150 g
    větší než 150 do 250 g
    větší než 250 do 500 g
    větší než 500 do 1000 g
    nad 1000 g-- 10 %  
    -- 8 %
    -- 5 %
    -- 3 %
    -- 2 %
       -- 1 %".





    Čl. II

    Přechodná ustanovení

          (1)  Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.

          (2)  Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat do 1. září 2001.

    Čl. III

    Účinnost

          Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2000.




    Ministr:


    Ing. Fencl v. r.
    pošli emailem
    vytiskni zákon

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 24.06.2025Změny v aktuální rozhodovací praxi ÚOHS - pro zadavatele - PRAKTICKY! (online - živé vysílání) - 24.6.2025
    • 24.06.2025Flexibilní pracovní doba – Ne vždy musí zaměstnanci pracovat ve standardních pevných či pravidelných směnách! (online - živé vysílání) - 24.6.2025
    • 25.06.2025Nový stavební zákon – aktuální legislativní změny (online - živé vysílání) - 25.6.2025
    • 26.06.2025Náhrada škody a újmy v pracovněprávních vztazích (online - živé vysílání) - 26.6.2025
    • 05.08.2025ChatGPT od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 5.8.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 18.09.2025Diskusní fórum: Daňové právo v praxi - 18.9.2025
    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Nařízení odstranění černé stavby aneb Když výjimka potvrzuje pravidlo
    • Společné jmění manželů
    • Umělá inteligence v právu: Efektivní pomoc nebo riziko pro odborný úsudek?
    • Bez rozvrhu pracovní doby to nepůjde
    • Nájem (exkluzivně pro předplatitele)
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele
    • Přístupnost k vybraným výrobkům a službám po implementaci Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/882 ze dne 17. dubna 2019 o požadavcích na přístupnost u výrobků a služeb – na koho dopadne nová právní úprava?
    • Postoupení pohledávky, postoupení smlouvy (exkluzivně pro předplatitele)
    • Bez rozvrhu pracovní doby to nepůjde
    • Zákon č. 73/2025 Sb.: Advokacie v nové éře regulace a ochrany důvěrnosti
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele
    • Rodinná nadace s dceřinou společností: Alternativa ke svěřenskému fondu pro správu rodinného majetku
    • Umělá inteligence v právu: Efektivní pomoc nebo riziko pro odborný úsudek?
    • 10 otázek pro ... Lukáše Vacka
    • Úvodní vhled do klasifikace povinných osob dle návrhu nového zákona o kybernetické bezpečnosti
    • Nařízení odstranění černé stavby aneb Když výjimka potvrzuje pravidlo
    • Zákaz doložek mlčenlivosti o mzdě, zrušení povinných vstupní lékařských prohlídek u nerizikových prací a navýšení podpory v nezaměstnanosti aneb flexinovela zákoníku práce není jen o změnách ve zkušební či výpovědní době
    • Výpověď z pracovního poměru z důvodu neomluveného zameškání jedné směny
    • Provozovatel e-shopu Rohlik.cz uspěl u NSS: Případ údajného švarcsystému musí soud posoudit znovu!
    • Ověření podpisu advokátem a „nestrannost“ advokáta
    • Vexatorní podání jako neodvratitelný důsledek rozvoje AI
    • Právní novinky v roce 2025, část třetí – změny v oblasti veřejných zakázek a v trestním právu
    • Úprava styku rodiče s dítětem nízkého věku v tzv. navykacím režimu a poté
    • Projevy tzv. flexinovely zákoníku práce při skončení pracovního poměru výpovědí udělenou zaměstnanci ze strany zaměstnavatele

    Soudní rozhodnutí

    Společné jmění manželů

    Uzavřel-li jen jeden manžel bez souhlasu druhého s třetí osobou smlouvu vztahující se k věci týkající se jejich společného jmění a opomenutý manžel v souladu s § 714 odst. 2 o. z....

    Nájem (exkluzivně pro předplatitele)

    Skončil-li nájem uplynutím výpovědní doby, po jejím skončení má nájemce povinnost prostory vyklidit a užívá-li je i nadále, činí tak již bez právního důvodu; na tom nic nemění...

    Postoupení pohledávky, postoupení smlouvy (exkluzivně pro předplatitele)

    Postoupení pohledávky nebrání následnému (či současnému) postoupení smlouvy v tom rozsahu, jehož se smlouva o postoupení pohledávky netýká, ačkoliv je postupovaná pohledávka s...

    Restrukturalizace (exkluzivně pro předplatitele)

    V restrukturalizačním řízení má před úpravou obsaženou v obecné části zákona o zvláštních řízeních soudních vždy přednost zvláštní úprava obsažená v zákoně o...

    Smlouva o obchodním zastoupení (exkluzivně pro předplatitele)

    Stane-li se právo obchodního zástupce na zaplacení provize splatným nezávisle na tom, zda mu byl zastoupeným předán výkaz o dlužné provizi, který by obchodnímu zástupci umožnil...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.