epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné

    VYHLÁŠKA ze dne 5. března 2019, kterou se mění vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění pozdějších předpisů

    Sbírka:  65/2019 | Částka:  26/2019
    7.3.2019

    Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE


    65

    VYHLÁŠKA
    ze dne 5. března 2019,
    kterou se mění vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích
    na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství,
    ve znění pozdějších předpisů






          Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 78 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 48/2006 Sb., zákona č. 182/2008 Sb., zákona č. 227/2009 Sb., zákona č. 308/2011 Sb., zákona č. 359/2012 Sb., zákona č. 279/2013 Sb., zákona č. 139/2014 Sb., zákona č. 264/2014 Sb. a zákona č. 302/2017 Sb., k provedení § 18 odst. 6 písm. a), § 21 odst. 18, § 25 odst. 5 písm. a), § 27a odst. 10 písm. a), b) a d) a § 27b odst. 9 písm. a) až c) zákona:

    Čl. I

          Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění vyhlášky č. 61/2009 Sb. a vyhlášky č. 11/2015 Sb., se mění takto:

          1.  V § 1 písm. d) a v § 7 odst. 3 se slovo ˙sezónní˙ zrušuje.

          2.  V § 1 písm. i), § 3 odst. 1 úvodní části ustanovení a písmenu a), nadpisu hlavy 6, nadpisu hlavy 9 a v § 32 odst. 1 písm. c) se slova ˙do oběhu˙ nahrazují slovy ˙na trh˙.

          3.  V § 1 písm. l) se slovo ˙protokol˙ nahrazuje slovem ˙záznam˙ a slova ˙a o zjištěných nedostatcích˙ se zrušují.

          4.  V § 1 písm. n) se slova ˙úřednímu veterinárnímu lékaři˙ nahrazují slovy ˙krajské veterinární správě prostřednictvím informačního systému Státní veterinární správy˙.

          5.  V § 1 se na konci písmene o) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno p), které zní:
    ˙p)
    které potraviny živočišného původu jsou nepoživatelné.˙.

          6.  V § 4 se slovo ˙protokol˙ nahrazuje slovem ˙záznam˙.

          7.  Nadpis nad § 7 zní: ˙Požadavky na samostatné prodejní místo a pravidla pro prodej živých ryb na tomto místě˙.

          8.  V § 7 odstavec 1 zní:

          ˙(1)  Samostatné prodejní místo určené k prodeji živých ryb, případně i k jejich zabíjení, kuchání, porcování nebo jiným úpravám musí být umístěno a vybaveno tak, aby veškeré činnosti na tomto místě byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.˙.

          9.  § 10 až 11a včetně nadpisů znějí:

    ˙§ 10

    Čerstvé drůbeží maso

          (1)  Chovatel, jehož roční produkce je nižší než 2 000 kusů krůt, hus nebo kachen, nebo 10 000 kusů ostatní drůbeže, může neporcované čerstvé drůbeží maso v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, nebo
    b)
    dodávat do místního maloobchodu.

          (2)  Za malé množství čerstvého drůbežího masa, určeného k prodeji nebo dodání podle odstavce 1, se považuje neporcované maso z nejvýše 10 kusů krůt, 35 kusů hus, 35 kusů kachen a 35 kusů ostatní drůbeže prodávaných nebo dodávaných v průběhu jednoho týdne.

          (3)  V případě prodeje nebo dodávání neporcovaného čerstvého drůbežího masa musí být k masu prodejcem připojeno dobře viditelné a čitelné upozornění ˙Maso není veterinárně vyšetřeno -- určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele˙.

    § 11

    Čerstvé králičí maso

          (1)  Chovatel, který chová králíky v malém, může neporcované čerstvé králičí maso v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, nebo
    b)
    dodávat do místního maloobchodu.

          (2)  Za malé množství čerstvého králičího masa, určeného k prodeji nebo dodání podle odstavce 1, se považuje neporcované maso z nejvýše 35 kusů králíků prodávaných nebo dodávaných v průběhu jednoho týdne.

          (3)  Při prodeji nebo dodávání neporcovaného čerstvého králičího masa podle odstavce 1 nesmí být oddělována hlava od těla.

          (4)  V případě prodeje nebo dodávání neporcovaného čerstvého králičího masa musí být k masu prodejcem připojeno dobře viditelné a čitelné upozornění ˙Maso není veterinárně vyšetřeno -- určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele˙.

    § 11a

    Ryby a jiní živočichové pocházející z akvakultury

          (1)  Chovatel může živé ryby nebo jiné živočichy pocházející z akvakultury v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, nebo
    b)
    uvádět čerstvé produkty rybolovu na trh při poskytování stravovacích služeb v místě hospodářství.

          (2)  Za malé množství živých ryb nebo jiných živočichů pocházejících z akvakultury prodávaných chovatelem se považuje takové množství živých ryb nebo jiných živočichů pocházejících z akvakultury, které odpovídá obvyklé denní spotřebě těchto živých ryb nebo jiných živočichů pocházejících z akvakultury v domácnosti daného spotřebitele.˙.

    Poznámka pod čarou č. 5a se zrušuje.

          10.  Za § 11a se vkládá nový § 11b, který zní:

    ˙§ 11b

    Čerstvé maso z nutrií

          (1)  Chovatel, který chová nutrie v malém, může neporcované čerstvé maso z nutrií v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, nebo
    b)
    dodávat do místního maloobchodu.

          (2)  Za malé množství čerstvého masa z nutrií, určeného k prodeji nebo dodání podle odstavce 1, se považuje neporcované maso z nejvýše 35 kusů nutrií prodávaných nebo dodávaných v průběhu jednoho týdne.

          (3)  Při prodeji nebo dodávání neporcovaného čerstvého masa z nutrií podle odstavce 1 nesmí být oddělována hlava od těla.

          (4)  V případě prodeje nebo dodávání neporcovaného čerstvého masa z nutrií musí být k masu prodejcem připojeno dobře viditelné a čitelné upozornění ˙Maso není veterinárně vyšetřeno -- určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele˙.˙.

          11.  V § 12 odstavec 1 zní:

          ˙(1)  Uživatel honitby může těla ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo peří (dále jen ˙zvěř˙) v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli,
    b)
    dodávat do místní maloobchodní prodejny,
    c)
    dodávat do místního maloobchodního zařízení, které bylo krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou, nebo
    d)
    prodávat v tržnici nebo na tržišti přímo spotřebiteli, jde-li o drobnou volně žijící zvěř.

    V těchto případech musí být ke zvěři prodejcem připojeno dobře viditelné a čitelné upozornění ˙Zvěř byla vyšetřena proškolenou osobou ˙ určena po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele˙.˙.

          12.  V § 12 se odstavce 2 a 3 zrušují.

    Dosavadní odstavce 4 až 8 se označují jako odstavce 2 až 6.

          13.  V § 12 odst. 3 se slova ˙odstavce 4 písm. b)˙ nahrazují slovy ˙odstavce 2 písm. b)˙.

          14.  V § 12 odst. 4 se slova ˙podle odstavce 1 písm. c)˙ zrušují.

          15.  V § 12 odstavec 5 zní:

          ˙(5)  Za malé množství zvěře, určené k prodeji nebo dodání podle odstavce 1 uživatelem každé honitby, se považuje 5 kusů velké volně žijící zvěře a 35 kusů drobné volně žijící zvěře za týden, nejvýše však 50 % uživatelem honitby odlovené zvěře v jedné honitbě za rok, přičemž těchto 50 % nesmí překročit 120 kusů velké volně žijící zvěře a 400 kusů drobné volně žijící zvěře.˙.

          16.  V § 12 se odstavec 6 zrušuje.

          17.  § 12b zní:

    ˙§ 12b

    Údaje o provedených vyšetřeních, jež jsou laboratoře povinny předkládat krajské veterinární správě, a termín jejich předložení

          (1)  Laboratoř, které bylo vydáno osvědčení o akreditaci k provádění vyšetření zvěřiny nebo čerstvého masa z nutrií, státní veterinární ústav a laboratoř, které bylo krajskou veterinární správou vydáno podle § 50 odst. 3 zákona povolení pro tento druh vyšetřování, předkládá krajské veterinární správě prostřednictvím informačního systému Státní veterinární správy údaje o provedených vyšetřeních zvěřiny nebo čerstvého masa z nutrií na přítomnost svalovce (trichinel) jednou ročně, vždy v termínu do 15. ledna za období předcházejícího kalendářního roku.

          (2)  Hlášení podle odstavce 1 obsahuje
    a)
    název laboratoře, která vyšetření provedla,
    b)
    identifikační údaje objednavatele vyšetření, kterými jsou

          1.  v případě zvěřiny údaje o uživateli honitby podle § 12a odst. 3 písm. a),

          2.  v případě čerstvého masa z nutrií jméno, popřípadě jména, příjmení a adresa bydliště, jde-li o fyzickou osobu, nebo název, sídlo, identifikační číslo a umístění organizační jednotky, jde-li o právnickou osobu, chovatele nutrií,
    c)
    u spárkaté zvěře číslo plomby vyšetřeného uloveného kusu volně žijící zvěře,
    d)
    u spárkaté zvěře a jezevce název nebo číslo katastrálního území honitby, kde byla zvěř ulovena,
    e)
    datum vyšetření,
    f)
    výsledek vyšetření na přítomnost svalovce (trichinel),
    g)
    metodu, která byla k vyšetření na přítomnost svalovce (trichinel) použita.˙.

          18.  V § 13 odstavec 1 zní:

          ˙(1)  Chovatel může se souhlasem krajské veterinární správy syrové mléko v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství v místě výroby, nebo
    b)
    prodávat prostřednictvím prodejního automatu přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti.˙.

          19.  V § 13 se odstavec 2 zrušuje.

    Dosavadní odstavce 3 až 7 se označují jako odstavce 2 až 6.

          20.  § 14 zní:

    ˙§ 14

    Čerstvá vejce

          (1)  Chovatel může nebalená čerstvá vejce v malých množstvích
    a)
    prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, nebo
    b)
    dodávat do místního maloobchodu.

          (2)  Čerstvá vejce podle odstavce 1 mohou být prodána konečnému spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce, přičemž doba minimální trvanlivosti je 28 dnů od data snášky.

          (3)  Čerstvá vejce, dodávaná chovatelem v malých množstvích do místního maloobchodu, musí být prosvícená a musí k nim být připojena dobře viditelná informace pro spotřebitele o minimální trvanlivosti vajec a o jménu, popřípadě jménech chovatele a adrese chovu, kde byla vejce vyprodukována.

          (4)  Za malé množství čerstvých vajec, která mohou být prodána chovatelem v jeho vlastním hospodářství, v tržnici nebo na tržišti přímo jednomu spotřebiteli, se považuje nejvýše 60 vajec.

          (5)  Za malé množství čerstvých vajec, která mohou být předmětem jedné dodávky těchto vajec chovatelem do místního maloobchodu, se považuje nejvýše 600 vajec v průběhu 1 týdne.˙.

          21.  Nadpis § 15 zní: ˙Med a mateří kašička˙.

          22.  V § 15 odstavec 3 zní:

          ˙(3)  Za malé množství medu, určeného k prodeji chovatelem přímo spotřebiteli v domácnosti chovatele, v hospodářství chovatele, v tržnici nebo na tržišti, anebo k dodání chovatelem do místního maloobchodu, se považuje množství nepřevyšující 2 tuny ročně.˙.

          23.  V § 15 se odstavec 4 zrušuje.

          24.  Hlava 8 včetně nadpisu zní:

    ˙HLAVA 8

    NEPOŽIVATELNÉ POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

    § 25

          Játra a ledviny jatečných koní starších 24 měsíců jsou nepoživatelné.˙.

          25.  Příloha č. 1 zní:
    ˙Příloha č. 1 k vyhlášce č. 289/2007 Sb.


          26.  V příloze č. 3 části A II článek 7 včetně poznámky pod čarou č. 13 zní:

    ˙Čl. 7

          Orgán vykonávající státní veterinární dozor
    a)
    odebere vzorky,
    b)
    řádně označí odebrané vzorky,
    c)
    pořídí záznam o odběru vzorků,
    d)
    zajistí zabalení, uchovávání a odeslání odebraných vzorků podle zvláštního právního předpisu13) k laboratornímu vyšetření takovým způsobem, aby nedošlo k jejich změnám nebo záměnám.

    ––––––––––––––––––––

    13)
    Vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků.˙.

          27.  Příloha č. 4 se zrušuje.

    Čl. II

    Technický předpis

          Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování informací v oblasti technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti.

    Čl. III

    Účinnost

          Tato vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení.




    Ministr:


    Ing. Toman, CSc., v. r.
    pošli emailem
    vytiskni zákon

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 23.01.2026Vybraná judikatura vysokých soudů k zástavnímu právu (online - živé vysílání) - 23.1.2026
    • 24.02.2026Jak správně nařizovat dovolenou individuálně i hromadně (online - živé vysílání) - 24.2.2026
    • 25.02.2026Mediace a vyjednávání v právní praxi (online – živé vysílání) – 25.2.2026
    • 24.03.2026ESG Omnibus – Co se mění v reportingu a udržitelnosti? Úleva pro firmy, nebo ústup z odpovědnosti? Víte, co vás čeká? (online – živé vysílání) – 24.3.2026
    • 27.03.2026Aktuální judikatura k otázkám rodinného práva (online - živé vysílání) - 27.3.2026

    Online kurzy

    • Exekutorské zástavní právo
    • Benefity pod kontrolou: právní rámec, zásada rovného zacházení a daňové dopady
    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Digitální dědictví
    • Souhrn významných událostí ze světa práva
    • Podpora v nezaměstnanosti a její změny od 1. ledna 2026
    • 10 otázek pro … Jáchyma Stoličku
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Incidenční spory
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Reálné rozdělení nemovité věci jako způsob vypořádání společného jmění
    • Podpora v nezaměstnanosti a její změny od 1. ledna 2026
    • Vzdání se práv z vad a hranice autonomie vůle: k rozsudku NS 33 Cdo 28/2025 s metodologickou výhradou
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Jak správně zapsat volnou živnost do obchodního rejstříku?
    • Usnadnění výpočtu výše přiměřené slevy z ceny
    • Koupě silničního vozidla od neoprávněného a generální inhibitorium: aplikační praxe okresních a krajských soudů
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Reálné rozdělení nemovité věci jako způsob vypořádání společného jmění
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Právnická firma roku 2025
    • Zrušení údaje o trvalém bydlišti k návrhu vlastníka nemovitosti
    • Nejvyšší soud vymezil hranice odpovědnosti za bezpečnost externistů na pracovišti
    • Podpora v nezaměstnanosti a její změny od 1. ledna 2026
    • Flipování nemovitostí jako esence kapitalismu?
    • Znepřístupnění evidence skutečných majitelů veřejnosti
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku

    Soudní rozhodnutí

    Neoprávněná stavba

    Při posuzování podmínek pro aplikaci § 3 odst. 1 obč. zák. je vždy třeba brát v úvahu princip vlastnické svobody, vyjádřený též v článku 11 odst. 4 Listiny základních práv a...

    Incidenční spory

    V případě nevykonatelné pohledávky představované požadovaným (kapitalizovaným) úrokem z prodlení, může být popření výše úroků z prodlení odůvodněno i tvrzením, že dlužník...

    Správce pozůstalosti

    Vznikne-li na majetku zůstavitele škoda, která ještě za jeho života nebyla nahrazena, představuje právo na její náhradu majetkové právo, které patří do dědictví. Nebyla-li škoda...

    Vady řízení (exkluzivně pro předplatitele)

    O zmatečnostní vadu ve smyslu § 229 odst. 3 o. s. ř. jde i tehdy, jestliže odvolací soud projedná odvolání proti rozsudku soudu prvního stupně (insolvenčního soudu) a rozhodne o něm bez...

    Veřejný seznam (exkluzivně pro předplatitele)

    Zásada materiální publicity veřejných seznamů umožňuje, aby při splnění zákonem stanovených podmínek došlo k nabytí od neoprávněného, a tím prolamuje zásadu nemo plus iuris ad...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.