epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné
    21. 1. 2004
    ID: 22886upozornění pro uživatele

    Sýrové hody v Savojských Alpách

    Je libo raclette, fondue či tartiflette? Tyto sýrové speciality dnes už neodmyslitelně patří k zimní lyžařské dovolené českých turistů v Alpách. Hlavně po náročném dni na sjezdovce dokážou zahřát a pohladit po duši. Připravili jsme pro vás několik tipů na kulinářské zážitky ve Francii.

    Trochu zamotané je to s původem sýrových specialit. Nesnažte se přesvědčit Francouze, že například raclette je švýcarské národní jídlo. Budou se bránit. A to platí i naopak.

    "Francouzi vám budou sice tvrdit, že to je jejich specialita, ale není to pravda. Raclette pochází od nás," říká Marcel Perren ze švýcarského lyžařského střediska Crans-Montany.

    Takže přestaňte s nimi polemizovat a radši se do toho pusťte. Celá slavnost, tak je tady raclette vnímán, může začít.

    Obřad raclette
    Na zahájení se podává kir (pro Čecha nezvyklá míchanina vína se šťávou z černého rybízu), někde vám také mohou nabídnout Royal kir (královský), kde víno nahradí šampaňské. Pak přichází samo jídlo a je to velký obřad.

    Nejdříve přinesou přístroj vzdáleně připomínající žehličku, pod něj se umístí kulatý bochník alpského sýra. Nahřátý sýr se seškrabuje nožem přímo na brambory vařené ve slupce.

    Na stole nesmí chybět ani nakládaná cibulka a okurka, které se k tomu báječně hodí.

    Sami Francouzi říkají, že je pro ně raclette spíše slavnostním jídlem. Servírují je především, když se sejde rodina nebo skupinka přátel. "Je to těžké jídlo a my se doma scházíme až večer. Připravujeme ho tak dvakrát do měsíce. Je to jednoduché a není to drahé," říká Astrid Zatovicová z turistické kanceláře ve francouzském Val ďlsére.

    A jaké víno se k tomu hodí? Francouzi vám zřejmě nabídnou odrůdy Chignin či Apremond, které se pěstují v Savojských Alpách. Švýcaři naopak říkají, že k raclette patří jedině Fendant z jejich Walliského kantonu. Ať si vyberete cokoliv, zdejší víno vás nezklame.

     

    Ceny skipasů v horských střediscích ve Francii najdete ZDE

     

     

    Hody fondue
    Pojďme k další specialitě. Tou je fondue. I v tomto případě potřebujete speciální kulinářské nádobíčko - nádobu, pod níž hoří plamínek udržující sýr rozpuštěný, a také speciální ingredience: savojský ementál, sýr Beaufort, víno (opět by mělo být savojské), speciální likér kirsch a samozřejmě česnek, pepř a nakrájenou bagetu. To je fondue savojské.

    Tak praví oficiální recept. Pokud navštívíte lyžařské středisko Les Deux Alpes, mohou vám v jedné z restaurací tvrdit něco jiného: fondue se připravuje ze tří druhů sýra, z jakých, to je tajemství šéfa kuchyně.

    Tak a teď může obřad začít. Kousky veky se napichují na dlouhé vidličky a namáčejí se do sýrové pochoutky. Zásadou Francouzů je nikam nespěchat, a tak si stejně jako oni jídlo řádně vychutnejte. Rozhovor by se měl točit kolem francouzských specialit a jejich výborného vína. V tomto případě by vám zřejmě číšník doporučil odrůdy Crépy, Abymes či Apremont.

    Méně časté je i masové fondue, kdy v nádobě přinesou namísto sýrové omáčky rozpálený tuk. V něm se smaží kousky naloženého syrového masa. Na stůl se nanosí také různé omáčky, a aby těch kalorií nebylo málo, často i hranolky.

    Francouzi si však fondue různě upravují. "Doma neděláme fondue s olejem, ale s rozpáleným masovým bujónem, do kterého noříme maso. Není to tak kalorické," říká Natálie Grosseová z turistické kanceláře ve Val Thorens.

    Specialita tartiflette
    A to už se dostáváme k další specialitě, která je typická spíše pro Francii: tartiflette. Jde opět o brambory, tentokrát se zapékají se sýrem Reblochon. Neměla by chybět ani slanina, cibule a pepř a ve vínech si můžete vybírat. Místní odborníci by vám zřejmě dali vybrat mezi Marin, Crépy, Ripaille či Marignanu.

    A protože jsme ve Francii, nesmíme zapomenout ani na dezert. Tím může být speciální jablkový nebo borůvkový koláč. Oblíbená je také zmrzlina.

     

    V každém horském středisku zajisté najdete spoustu dobrých restaurací. Jedna však stojí za zmínku: je to Casserole ve francouzském Val ďlsére, která je vyhlášená savojskými specialitami. Jde o původní dřevěný dům, na jeho dveřích vás přivítá kravský zvonec. Na kalorie se zde neohlížejte, jste přece ve Francii.

     

     

     

     

     

     

    Zdroj: www.idnes.cz



    © EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz

    Michaela Prokopová
    21. 1. 2004

    Poslat článek emailem

    *) povinné položky

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 19.09.2025Dopady novely znaleckého zákona na dokazování znaleckým posudkem v civilním řízení (online - živé vysílání) - 19.9.2025
    • 23.09.2025Investice do startupů – pohled VC fondu vs. pohled startup (online - živé vysílání) - 23.9.2025
    • 24.09.2025ESG Omnibus – Co se mění v reportingu a udržitelnosti? Úleva pro firmy, nebo ústup z odpovědnosti? Víte, co vás čeká? (online – živé vysílání) – 24.9.2025
    • 24.09.2025Mediace a vyjednávání nejen v podnikání (online – živé vysílání) – 24.9.2025
    • 25.09.2025Digitalizace HR dokumentů po novele (online - živé vysílání) - 25.9.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    • 03.10.2025Daňové právo 2025 - Daň z přidané hodnoty - 3.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • 10 otázek pro ... Jana Kramperu
    • Squeeze-out a sell-out a jejich souběh
    • Návrh na zrušení výpovědi leasingové smlouvy ve světle nálezu Ústavního soudu
    • DEAL MONITOR
    • Obvyklá pochybení zadavatelů dotačních veřejných zakázek – II. část
    • Co přinese jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele?
    • Výklad právních norem
    • Nejvyšší soud k zásadě reformationis in peius v insolvenčním řízení
    • K otázce stupně intenzity porušení povinnosti zaměstnance
    • 10 otázek pro ... Jana Kramperu
    • Právo na soukromí vs. transparentnost firem: Kontroverze kolem evidence skutečných majitelů
    • Co přinese jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele?
    • Nejvyšší soud k zásadě reformationis in peius v insolvenčním řízení
    • Jak vytrénovat umělou inteligenci na veřejně dostupných datech? 2. díl: Oprávněný zájem jako titul pro trénink AI
    • Přezkum rozhodnutí CAS vnitrostátními soudy Evropské unie
    • Osvobozený příjem nerovná se automaticky bez povinností: kdy musíte hlásit dar nebo dědictví?
    • Oprávnění policejního orgánu k odemknutí mobilního telefonu nuceným přiložením prstu obviněného
    • V čem Nejvyšší soud selhává a proč by mu to advokáti měli říct
    • Realitní obchod, provize zprostředkovatele a právní důsledky odstoupení od kupní smlouvy
    • Specifika výpovědi podnájemní smlouvy bytu optikou judikatury Nejvyššího soudu
    • Praktické dopady tzv. flexi novely zákoníku práce na běh a délku výpovědní doby
    • Flexinovela a změny v oblasti jiných důležitých osobních překážek v práci
    • Osvobozený příjem nerovná se automaticky bez povinností: kdy musíte hlásit dar nebo dědictví?
    • Limity rozhodování ve společenství vlastníků jednotek: výbor vs. shromáždění

    Soudní rozhodnutí

    Výklad právních norem

    Za situace, kdy jsou podle § 14 odst. 1 písm. a) zákona č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů („ZESM“) údaje o skutečných majitelích zapsané v evidenci skutečných majitelů...

    Vydání výtěžku zpeněžení

    Jestliže osoby nadané popěrným právem nepopřely pohledávku věřitele přihlášenou do insolvenčního řízení vedeného na majetek dlužníka jako pohledávku s právem na uspokojení ze...

    Soudní poplatky

    Žádosti poplatníka podle § 9 odst. 4 písm. c/ zákona o soudních poplatcích založené na tvrzení, že „nemohl poplatek dosud zaplatit“, avšak očekává, že mu jeho dlužník brzy...

    Insolvence

    Jestliže „osoba s právem postihu“ přihlásí regresní pohledávku (v souladu s § 173 odst. 3 a § 183 odst. 3 insolvenčního zákona v odpovídajícím znění) do insolvenčního řízení...

    Jednočinný souběh (exkluzivně pro předplatitele)

    Jednočinný souběh zvlášť závažných zločinů těžkého ublížení na zdraví podle § 145 odst. 1, odst. 2 písm. g) tr. zákoníku a násilí proti úřední osobě podle § 325 odst. 1...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.