Uplatňování DPH při poskytování stravovacích služeb od 1. 5. 2004
Stravovací služby jsou charakterizovány souborem znaků a činností, kdy s prodejem jídel je spojeno poskytování doplňkových služeb, jako např. poskytnutí prostoru ke konzumaci v místě prodeje, nábytku, nádobí, služeb obsluhujícího personálu a podobně.
Jinak je to tomu však v případě plnění spočívajících v dodání jídel určených ke
V případech, kdy jsou v bufetech, stáncích, cukrárnách, prodejnách lahůdek a v podobných zařízeních poskytovány současně služby spojené s podáváním jídel včetně nápojů i dodání zboží, je třeba tyto činnosti provozně a v evidenci pro daňové účely oddělit. Finanční úřad může stanovit v tomto případě plátci vedení zvláštní záznamní povinnosti podle § 39 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů tak, aby byla zabezpečena kontrola správnosti stanovení daňové povinnosti. Za provozní oddělení je možné považovat i použití registrační pokladny, kde bude zvlášť evidován prodej zboží se sníženou sazbou daně, prodej zboží a poskytování stravovacích služeb se základní sazbou daně.
Základní sazba daně se uplatní i na stravovací služby poskytované závodními jídelnami. V souladu s ustanovením § 36 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb. je v případě závodního stravování základem daně peněžní částka přijatá od strávníka.
Poukázky na stravování ve vybrané síti restaurací a hotelů nepodléhají dani při nákupu i prodeji, protože se jedná o platební prostředek nahrazující peníze a strávník jimi uhrazuje u plátce daně cenu jídla včetně daně.
Zdroj: MF ČR
© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz