Hygienické podmínky pro rozvoz
Naše pizzerie se rozhodla rozšířit své služby a rozvážet zákazníkům pizzu přímo domů. Jsou nějak stanoveny hygienické podmínky pro rozvoz pizzy?
Předpis stanoví, že po dobu výdeje, rozvozu a přepravy teplých pokrmů musí být zachována teplota pokrmu +70 stupňů C s možností tolerance poklesu nejvýše o 3 stupně C. Teplý pokrm musí mít v době jeho podání spotřebiteli ke konzumaci teplotu nejméně +63 stupňů C. Takže pokud tedy naše pizza „vyráží“ z pizzerie měla by mít teplotu kolem plus 70 stupňů C a když si jí přebírá zákazník, tak by neměla mít méně jak plus 63 stupňů C. Předpis také stanoví, že k rozvozu, přepravě a výdeji pokrmů lze použít jen takové přepravní nádoby, výdejní obaly a vozíky, které po dobu přepravy, rozvozu či výdeje uchovávají pokrmy při stanovených teplotách, ochrání je před kontaminací a jsou snadno omyvatelné a čistitelné. K rozvozu a přepravě pokrmů lze používat jen k tomu vyčleněné a vhodně upravené dopravní prostředky a přepravní prostory s omyvatelnou a dezinfikovatelnou ložnou plochou, které chrání pokrmy před narušením jejich zdravotní nezávadnosti a jakosti, jakož i před nepříznivými klimatickými vlivy a jsou vybaveny zařízením pro udržení stanovené teploty podle charakteru pokrmů.
Výše uvedené zásady stanovuje vyhláška ministerstva zdravotnictví 107/2001 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
© EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz