+-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ | | |Výroba a |Výroba a |Výroba a | | |Jiná zařízení|příprava |příprava |příprava pokrmů| |Pracovní úsek |stravovacích |pokrmů s denní|pokrmů s denní|s denní | | |služeb podle |kapacitou |kapacitou |kapacitou | | |§ 2 písm. c) |do 100 pokrmů |do 500 pokrmů |nad 500 pokrmů | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Hrubá přípravna | | | | | |zeleniny a brambor | O | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Čistá přípravna | | | | | |zeleniny (např. | | | | | |zeleninové saláty) | P | PÚ | PÚ | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna ovoce* | P | PÚ | PÚ | PÚ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna masa | PÚ | PÚ | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna ryb | O | PÚ | PÚ nebo S* | PÚ nebo S* | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna zvěřiny** | O | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna pro | | | | | |vytloukání vajec | O | PÚ | PÚ nebo S* | PÚ nebo S* | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Studená kuchyně | PÚ | PÚ | PÚ | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Teplá kuchyně | PÚ | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Dietní kuchyně | O | PÚ | PÚ nebo S+ | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna cukrářských | | | | | |výrobků - studená | | | | | |dílna (plnění, zdobení)| PÚ | PÚ | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna těst, | | | | | |moučných pokrmů | PÚ | PÚ | PÚ | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Umývárna stolního | | | | | |nádobí | P | P nebo S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Umývárna provozního | | | | | |nádobí | PÚ | PÚ | PÚ nebo S* | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Umývárna | | | | | |transportního nádobí | P | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ Použité symboly: S - stavebně odděleny P - provozně odděleny, například polopříčkou, prokládacím regálem, nikou PÚ - pracovní úsek (vyčleněná pracovní linka; jde-li o mytí nádobí nebo vyžaduje-li to charakter činnosti nebo prevence křížení potravin a pokrmů při zpracování musí být vybavena tekoucí teplou a studenou pitnou vodou) O - není výrobní činnost ani sortiment * - přípravna se stavebně odděluje při denním používání předmětných potravin + - stavebně se odděluje při nedostatečné prostorové kapacitě kuchyně nebo při celodenním provozu nebo jde-li o pracoviště s nároky na sníženou teplotu (§ 9 odst. 4) ** - Samostatná přípravna pro stahování, škubání a bourání srstnaté a pernaté zvěře se zřizuje v případě, že zvěřina je dodávána do provozovny v kůži.
+-----------+----------------------------------------------+-----------+ |Třída práce|Činnost | M(W.m-2) | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | I |Sezení s mírnou aktivitou, uvolněné stání | <=80 | | |(kancelářské práce, práce v pokladně) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | IIa |Činnost vstoje nebo při chůzi spojená s | 81 až 105 | | |přenášením lehkých břemen nebo překonáváním | | | |malých odporů (vaření, výdej a kompletace | | | |pokrmů, práce vsedě s pohybem obou paží - | | | |např. obsluha technologického záření) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | IIb |Činnost spojená s přenášením středně těžkých |106 až 130 | | |břemen (výdej při silné frekvenci strávníků, | | | |rozvozci pokrmů, mytí nádobí) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | III |Práce především vstoje, občas v předklonu, | | | |chůze, zapojení obou paží (přenášením břemen | | | |do 15 kg, řezníci, pekaři, skladníci, kuchaři,|131 až 160 | | |běžný úklid) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+
+-----------+------------------+------------------+-----------------+ |Třída práce|Operativní teplota|Rychlost proudění |Relativní vlhkost| | |to (st. C)* |vzduchu va(m.s-1)|vzduchu rh (%) | +-----------+------------------+------------------+-----------------+ | I | 18 - 24 | <= 0,1 | | +-----------+------------------+------------------+-----------------+ | IIa | 13 - 21 | 0,1 - 0,2 | 30 - 70 | | IIb | 9 - 18 | 0,2 - 0,3 | | | iii | 7 - 17 | 0,2 - 0,3 | | +-----------+------------------+------------------+-----------------+ * to stanovena pro 50 % relativní vlhkosti
+-----------+------------------+-----------------+-----------------+ |Třída práce|Operativní teplota|Rychlost proudění|Relativní vlhkost| | |to (st. C)* |vzduchu va(m.s-1)|vzduchu rh (%) | +-----------+------------------+-----------------+-----------------+ | I | 20 - 28 | 0,1 - 0,2 | | | IIa | 16 - 27 | 0,2 - 0,3 | 30 - 70 | | IIb | 14 - 26 | 0,2 - 0,3 | | | iii | 9 - 26 | 0,2 - 0,3 | | +-----------+------------------+-----------------+-----------------+ * to stanovena pro 50 % relativní vlhkosti
t = t + A (t - t ), o r a r kde A je funkcí rychlosti proudění vzduchu podle tab. č. 4.
+-----------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+ |va (m.s-1) | 0,2 | 0,3 | 0,4 | 0,6 | 0,8 | 1,0 | +-----------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+ |A (-) | 0,50 | 0,53 | 0,60 | 0,65 | 0,70 | 1,75 | +-----------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+
4 8 0,6 t = [(t + 273) + 2,9 . 10 . v (t - t )] 1/4 - 273 r g a g a kde tg - výsledná teplota kulového teploměru o průměru 0,10 m (st. C) ta - teplota vzduchu (st. C) va - rychlost proudění vzduchu (m.s-1) nebo ve vztahu: 4 8 0,6 t = [(t + 273) + 2,5 . 10 . v (t - t )] 1/4 - 273 r g a g a kde tg - výsledná teplota kulového teploměru o průměru 0,15 m (st. C) ta - teplota vzduchu (st. C) va - rychlost proudění vzduchu (m.s-1)
+------------+------------+-------------+--------------------------+ |Druh větrání|světlá výška|max. hloubka |Celková plocha přívodních | | | H |místnosti |a odvodních otvorů na 1 m2| | | (m) |vyjádřená sv.|podlahové plochy (cm2/m2) | | | |výškou*) +-------+--------+---------+ | | | | A | B | C | +------------+------------+-------------+-------+--------+---------+ | I | < 4 | 2,5 x H | 200 | 350 | 500 | | II | | | 120 | 200 | 300 | | III | | 5 x H | 80 | 140 | 200 | | IV | | | 80 | 140 | 200 | +------------+------------+-------------+-------+--------+---------+ *) U systémů větrání II., III. a IV. platí údaj o maximální hloubce místnosti pro vzdálenost mezi vnější stěnou a větracími otvory v šachtě nebo stropu. Pro místnosti o výšce větší než 4 m se počítá H = 4.
+---------------------------+------+---------------------------+--------------------------------+ | | |Max. teplota (st. C) - | | | | |- Lhůta uchování (h) | | | | +--------+--------+---------+ | |Potravina, pokrm |Způsob| do | do | do |* Poznámka | | |užití |+4 st. C|+8 st. C|+2 st. C | | | | | | | šokově | | | | | | |zchlazené| | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |nespotřebovaný obsah | TZ | 48 h | 0 | 0 |* neskladovat v plechu, | |konzerv po otevření * | | | | | náhradní uzavíratelný obal | |(například ovoce, zelenina,| SK | 24 h | 0 | 0 | (sklo, nerez, plast) | |protlaky, houby, olejovky, | CV | 24 h | 0 | 0 | Paštiky a masové konzervy po | |šproty, losos) | | | | | otevření se neskladují. | | | | | | | Lhůty se nevztahují na kaviár.| +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |originální obaly majonéz, | | | | | Uvádí-li výrobce na obalu | |stud. omáčky, dresinky - po| SK | 48 h | 0 | 0 | dobu spotřeby po otevření, | |otevření | | | | | pak platí tato | | | | | | | lhůta (zák. č. 306/2000 Sb.) | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Polotovary | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |maso krájené, plněné, mleté| TZ | 3 h | 0 | 24 h* |* balené, označené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |naložené maso (např.zvěřina| TZ | 24 h+ | 0 | 72 h* |* balené, označené a kde to | |špízy, maso ke grilování | |až 48 h | | | technologie umožňuje | | | | | | | | | | | | | |+ jde-li o kulinářský | | | | | | | požadavek | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |obalovaná masa, drůbež, | | | | | | |ryby, sýry, zelenina, | TZ | 3 h | 0 h | 24 h* |* balené, označené | |houby | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |očištěná krájená zelenina | TZ | 6 h | 3 h | 72 h* |* balená, vakuovaná nebo | | | | | | | s řízenou atmosférou | | | | | | | označená | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |"cukrářská" těsta | TZ | 24 h | 12 h | 72 h* |* balená, označená | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Litá těsta na bramboráky, | TZ | 1 h | 0 | 0 | | |palačinky, lívance apod. | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |formovaná těsta, případně | | | | | | |zdobená (pizza, bramborák) | TZ | 0 | 0 | 72 h* |* balené, označené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |knedlíky plněné (ovocné | | | | | | |a masové) | TZ | 3 h | 0 | 72 h* |* balené, označené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Rozpracované pokrmy | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |studené kuchyně | | | | | | |pokrmy ochucené, plněné, | SK | 24 h | 0 | 0 | | |v agaru | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |nakládané sýry, uzeniny | SK | 48 h | | | | |apod. | |až 72 h | 0 | 0 | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |zelenina očištěná, omytá, | SK | 3 h | 0 | 72 h* |* balená, vakuová nebo | |okrájená, určená na | | | | | s řízenou atmosférou, | |saláty, přízdobu | | | | | označená | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |vařené těstoviny, rýže, | SK | 12 h+ | 0 | 24 h |+ šokově zchlazené | |brambory, luštěniny, vejce | | | | | | |pro další zpracování | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Tepelné kuchyně- čisté | TZ | 24 h | 0 | 72 h* |* balené, označená | |polévkové vývary | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Tepelně oprac. masa z více | TZ |24 h*,+ | 0 | 72 h* |* balená, označená | |než 50 % (předpečená, | | | | |+ šokově zchlazené | |restovaná) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Rozpracované cukrářské výrobky | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Plněné korpusy, potahované | CV | 24 h | 0 | 0 | | |polevou, agarem apod. | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Krémy, polevy, náplně | CV | 24 h | 0 | 0 | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Pokrmy | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Teplé pokrmy | | | | | | |maso pečené, vařené, dušené| SK | 24 h+ | 0 | 48 h* |* balené, označené | |v celku, smažené pokrmy | | | | |+ šokově zchlazené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Teplé a studené pokrmy | SK | 24 h+ | 0 | 48 h* |* balené, označené | |Polévky, omáčky (např. | - | | | |+ šokově zchlazené | |ovocné), zeleninové a | | | | |- možnost mikrovlnového | |obilné pokrmy (karbanátky, | | | | | ohřevu | |sekaná) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Studené pokrmy | SK | 6 h | 0 | 72 h* |* balené bagety, chleby | |kusové (chlebíčky, bagety, | | | | | | |chleby, mísy) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Saláty - zeleninové, | | | | | | |luštěninové, těstovinové, | SK | 12 h | 0 | 0 | | |ovocné, rybí a ost. | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Krémy, pěny, pomazánky, | SK | 12 h | 0 | 0 | | |drezinky (vlastní výroby) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |nakládané sýry, uzeniny | | | | | | |apod. vlastní výroby, po | SK | 48 h | 0 | 0 | | |otevření | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Cukrářské výrobky | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Zdobené, plněné | | | | | | |- krémy a náplněmi | CV | 24 h | 12 h| 48 h*| | |- šlehačkou | CV | 12 h | 0 | 48 h*|* zchlazené speciality | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ Vysvětlivky: TZ - tepelné zpracování SK - studená kuchyně CV - cukrářský výrobek
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismu | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E6 | 10E8 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Escherichia coli | 10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Listeria monocytogenes | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 5.10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 10E5 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Escherichia coli | 10E3 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Campylobacter jejuni | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Listeria monocytogenes | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Vibrio parahaemolyticus*) | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 5.10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů*)| 2.10E5 | 10E7 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie**) | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Escherichia coli | 10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní | | | |stafylokoky***) | 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 5.10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Clostridium perfringens****) | 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 5.10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Nesleduje se u výrobků obsahujících potraviny s kulturní mikroflórou. **) U výrobků s převažujícím obsahem zrajících sýrů se toleruje hodnota 10E4. ***) U výrobků s přídavkem masa korýšů se tolerují hodnoty o jeden řád vyšší. ****) Sleduje se pouze u pasterovaných výrobků.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 5.10E5 | 10E8 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 5.10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 5.10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Plísně* | 10E2 | ** | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) U výrobků obsahujících jádroviny se toleruje hodnota o jeden řád vyšší. **) Růst plísní nesmí být viditelný pouhým okem.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů*)| 10E6 | 10E8 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 5.10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Plísně** | 10E2 | *** | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Nesleduje se u výrobků s tvarohem nebo jogurtem. **) U výrobků obsahujících jádroviny se toleruje hodnota o jeden řád vyšší. ***) Růst plísní nesmí být viditelný pouhým okem.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů*)| 10E5 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Nesleduje se u výrobků s tvarohem nebo jogurtem.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 5.10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Plísně** | 10E2 | ** | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Sleduje se u pokrmů zchlazených. **) Růst plísní nesmí být viditelný pouhým okem.
+----------------------------+------------------+----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku| | | vzorku | | +----------------------------+------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů| 10E4 | 10E6 | +----------------------------+------------------+----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E2 | 10E4 | +----------------------------+------------------+----------------------+ |Kvasinky | 10E2 | 10E5 | +----------------------------+------------------+----------------------+
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E5 | 10E7 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella*) | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Sleduje se u nápojů, které obsahují mléčnou a/nebo vaječnou složku.
+----------------------------+----------------------+ | |Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus |v ml vzorku | | | | +----------------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů| 1000 | +----------------------------+----------------------+ |E.coli | 0/100 | +----------------------------+----------------------+ |Enterokoky | 0/100 | +----------------------------+----------------------+ |Pseudomonas aeruginosa | 0/100 | +----------------------------+----------------------+ Poznámka - tolerované hodnoty se nestanoví.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 5.10E3 | 5.10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10 | 10E2 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | < 50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky*) | 5.10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Sleduje se u ovocných a zeleninových šťáv a pokrmů
+------------------------------+----------------------+ | |Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus |v gramu nebo ml vzorku| | | | +------------------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E3 | +------------------------------+----------------------+ |Koliformní bakterie | 50 | +------------------------------+----------------------+ |E.coli | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Salmonella | 0/50 | +------------------------------+----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Bacillus cereus | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Kvasinky | < 50 | +------------------------------+----------------------+ Poznámka - tolerované hodnoty se nestanoví.
+------------------------------+----------------------+ | |Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus |v gramu nebo ml vzorku| | | | +------------------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E2 | +------------------------------+----------------------+ |Koliformní bakterie | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Salmonella | 0/50 | +------------------------------+----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Bacillus cereus | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Kvasinky | < 50 | +------------------------------+----------------------+ Poznámka - tolerované hodnoty se nestanoví.
+--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Mikroorganismus | Kategorie pokrmů |Nejvyšší mezní | | | |hodnota v gramu | | | |nebo ml vzorku | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Bacillus cereus |neurčené k přímé spotřebě | 10E5 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10E2 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Campylobacter jejuni/coli |určené k přímé spotřebě |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Clostridium perfringens |neurčené k přímé spotřebě | 10E5 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10E2 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Escherichia coli 0 157 |všechny druhy určené k přímé spotřebě |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Listeria monocytogenes |určené k přímé spotřebě |negat/25 g nebo ml| | +----------------------------------------+------------------+ | |masné výrobky o aw nižší nebo rovné 0,92| 10E2 | | +----------------------------------------+------------------+ | |zmrazené výrobky konzumované | | | |v nezměněném stavu | 10E2 | | |(zmrzliny, mražené krémy) | | | +----------------------------------------+------------------+ | |ryby uzené studeným kouřem | | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Pseudomonas aeruginosa |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené pro kojeneckou a dětskou výživu | | | |k přímé spotřebě | 10 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Salmonella spp. |určené pro kojeneckou a dětskou výživu |negat/50 g nebo ml| | +----------------------------------------+------------------+ | |všechny ostatní |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Shigella spp. |všechny |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Koagulázopozitivní |neurčené k přímé spotřebě | 10E5 | |stafylokoky +----------------------------------------+------------------+ | |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | | | | | |pokrmy určené pro kojeneckou a dětskou | | | |výživu k přímé spotřebě | 10E2 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Vibrio parahaemolyticus |ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod|negat/25 g nebo ml| | |tropických a subtropických pásem určené | | | |k přímé spotřebě | | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Yersinia enterocolitica |všechny |negat/25 g nebo ml| |(enteropatogenní sérotypy)| | | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ negat: neprokazatelnost ve hmotnosti zkušebního vzorku specifikovaného za šikmou čarou aw: vodní aktivita je vnitřní parametr pokrmu (měřitelný speciálním přístrojem), nelineárně souvisí s obsahem vody v potravině, nabývá hodnot od nuly do jedné.
+----------------------------------------------------+----------------------+ |Toxin |Nejvyšší mezní hodnota| +----------------------------------------------------+----------------------+ |stafylokokové enterotoxiny | negat.*) | |enterotoxin (C. perfringens) | negat.*) | |enterotoxin (B. cereus) | negat.*) | |verocytotoxin 1 a 2 (E. coli 0 157) | negat.*) | |termostabilní hemolytický toxin (V parahaemolyticus)| negat | |botulotoxin | negat. | +----------------------------------------------------+----------------------+ |mykotoxiny - nejvyšší přípustné množství stanoví zvláštní předpis**) | +---------------------------------------------------------------------------+ *) neprokazatelné metodou reverzní pasivní latexové aglutinace (RPLA) **) článek 19 přílohy č. 3 vyhlášky č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění pozdějších předpisů.
Tabulka +--------------------------------------+-------+ | | PM | |Pokrmy |mg.kg-1| +--------------------------------------+-------+ |z masa, drůbeže, ryb, masných výrobků | 0,003 | +--------------------------------------+-------+ |z obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce| 0,002 | +--------------------------------------+-------+ |ostatní pokrmy (včetně nápojů) | 0,001 | +--------------------------------------+-------+
+-------+--------+--------+------------+ |Teplota| Tlak |Přetlak |Sterilizační| | | | | expozice | +-------+---+----+---+----+------------+ | st. C |kPa| bar|kPa| bar| min | +-------+---+----+---+----+------------+ | 121 |205|2,05|105|1,05| 20 | +-------+---+----+---+----+------------+ | 134 |304|3,04|204|2,04| 10 | +-------+---+----+---+----+------------+
+----------+---------------+ | Teplota | Sterilizační | | (st. C) |expozice (min.)| +----------+---------------+ | 160 | 60 | +----------+---------------+ | 170 | 30 | +----------+---------------+ |180 a více| 20 | +----------+---------------+
Na požadavek obligatorního předběžného projednání nároku na náhradu škody (újmy) proti státu upravený v § 14 a 15 zákona č. 82/1998 Sb., navazuje § 35 odst. 1 zákona č. 82/1998...
Při stanovení výše úhrady za užívání bytu po skončení družstevního nájmu do jeho vyklizení se nepoužije § 2295 o. z., výši úhrady je třeba stanovit podle principů bezdůvodného...
Princip plného odškodnění nevyjadřuje nárok poškozeného či jeho sukcesora na absolutní výši náhrady, ať již poskytnuté mimosoudně nebo soudem přiznané. Odráží povinnost...
Byť mají stát a zdravotníci ve smyslu čl. 2 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod ve spojení s čl. 31 Listiny základních práv a svobod povinnost poskytovat zdravotní...
Pojem „jednotlivá část obce“ (§ 12 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí) je třeba ústavně konformně vyložit tak, že touto částí nemusí být pouze souvislá část...
Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.
Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního video tréningu od jednoho z nejznámějších českých advokátů a rozhodců JUDr. Martina Maisnera, Ph.D., MCIArb, a to "Taktika vyjednávání o smlouvách".
Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.
Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.