+-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ | | |Výroba a |Výroba a |Výroba a | | |Jiná zařízení|příprava |příprava |příprava pokrmů| |Pracovní úsek |stravovacích |pokrmů s denní|pokrmů s denní|s denní | | |služeb podle |kapacitou |kapacitou |kapacitou | | |§ 2 písm. c) |do 100 pokrmů |do 500 pokrmů |nad 500 pokrmů | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Hrubá přípravna | | | | | |zeleniny a brambor | O | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Čistá přípravna | | | | | |zeleniny (např. | | | | | |zeleninové saláty) | P | PÚ | PÚ | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna ovoce* | P | PÚ | PÚ | PÚ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna masa | PÚ | PÚ | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna ryb | O | PÚ | PÚ nebo S* | PÚ nebo S* | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna zvěřiny** | O | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna pro | | | | | |vytloukání vajec | O | PÚ | PÚ nebo S* | PÚ nebo S* | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Studená kuchyně | PÚ | PÚ | PÚ | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Teplá kuchyně | PÚ | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Dietní kuchyně | O | PÚ | PÚ nebo S+ | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna cukrářských | | | | | |výrobků - studená | | | | | |dílna (plnění, zdobení)| PÚ | PÚ | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Přípravna těst, | | | | | |moučných pokrmů | PÚ | PÚ | PÚ | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Umývárna stolního | | | | | |nádobí | P | P nebo S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Umývárna provozního | | | | | |nádobí | PÚ | PÚ | PÚ nebo S* | PÚ nebo S+ | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ |Umývárna | | | | | |transportního nádobí | P | S | S | S | +-----------------------+-------------+--------------+--------------+---------------+ Použité symboly: S - stavebně odděleny P - provozně odděleny, například polopříčkou, prokládacím regálem, nikou PÚ - pracovní úsek (vyčleněná pracovní linka; jde-li o mytí nádobí nebo vyžaduje-li to charakter činnosti nebo prevence křížení potravin a pokrmů při zpracování musí být vybavena tekoucí teplou a studenou pitnou vodou) O - není výrobní činnost ani sortiment * - přípravna se stavebně odděluje při denním používání předmětných potravin + - stavebně se odděluje při nedostatečné prostorové kapacitě kuchyně nebo při celodenním provozu nebo jde-li o pracoviště s nároky na sníženou teplotu (§ 9 odst. 4) ** - Samostatná přípravna pro stahování, škubání a bourání srstnaté a pernaté zvěře se zřizuje v případě, že zvěřina je dodávána do provozovny v kůži.
+-----------+----------------------------------------------+-----------+ |Třída práce|Činnost | M(W.m-2) | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | I |Sezení s mírnou aktivitou, uvolněné stání | <=80 | | |(kancelářské práce, práce v pokladně) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | IIa |Činnost vstoje nebo při chůzi spojená s | 81 až 105 | | |přenášením lehkých břemen nebo překonáváním | | | |malých odporů (vaření, výdej a kompletace | | | |pokrmů, práce vsedě s pohybem obou paží - | | | |např. obsluha technologického záření) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | IIb |Činnost spojená s přenášením středně těžkých |106 až 130 | | |břemen (výdej při silné frekvenci strávníků, | | | |rozvozci pokrmů, mytí nádobí) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+ | III |Práce především vstoje, občas v předklonu, | | | |chůze, zapojení obou paží (přenášením břemen | | | |do 15 kg, řezníci, pekaři, skladníci, kuchaři,|131 až 160 | | |běžný úklid) | | +-----------+----------------------------------------------+-----------+
+-----------+------------------+------------------+-----------------+ |Třída práce|Operativní teplota|Rychlost proudění |Relativní vlhkost| | |to (st. C)* |vzduchu va(m.s-1)|vzduchu rh (%) | +-----------+------------------+------------------+-----------------+ | I | 18 - 24 | <= 0,1 | | +-----------+------------------+------------------+-----------------+ | IIa | 13 - 21 | 0,1 - 0,2 | 30 - 70 | | IIb | 9 - 18 | 0,2 - 0,3 | | | iii | 7 - 17 | 0,2 - 0,3 | | +-----------+------------------+------------------+-----------------+ * to stanovena pro 50 % relativní vlhkosti
+-----------+------------------+-----------------+-----------------+ |Třída práce|Operativní teplota|Rychlost proudění|Relativní vlhkost| | |to (st. C)* |vzduchu va(m.s-1)|vzduchu rh (%) | +-----------+------------------+-----------------+-----------------+ | I | 20 - 28 | 0,1 - 0,2 | | | IIa | 16 - 27 | 0,2 - 0,3 | 30 - 70 | | IIb | 14 - 26 | 0,2 - 0,3 | | | iii | 9 - 26 | 0,2 - 0,3 | | +-----------+------------------+-----------------+-----------------+ * to stanovena pro 50 % relativní vlhkosti
t = t + A (t - t ), o r a r kde A je funkcí rychlosti proudění vzduchu podle tab. č. 4.
+-----------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+ |va (m.s-1) | 0,2 | 0,3 | 0,4 | 0,6 | 0,8 | 1,0 | +-----------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+ |A (-) | 0,50 | 0,53 | 0,60 | 0,65 | 0,70 | 1,75 | +-----------+-------+-------+-------+-------+-------+-------+
4 8 0,6 t = [(t + 273) + 2,9 . 10 . v (t - t )] 1/4 - 273 r g a g a kde tg - výsledná teplota kulového teploměru o průměru 0,10 m (st. C) ta - teplota vzduchu (st. C) va - rychlost proudění vzduchu (m.s-1) nebo ve vztahu: 4 8 0,6 t = [(t + 273) + 2,5 . 10 . v (t - t )] 1/4 - 273 r g a g a kde tg - výsledná teplota kulového teploměru o průměru 0,15 m (st. C) ta - teplota vzduchu (st. C) va - rychlost proudění vzduchu (m.s-1)
+------------+------------+-------------+--------------------------+ |Druh větrání|světlá výška|max. hloubka |Celková plocha přívodních | | | H |místnosti |a odvodních otvorů na 1 m2| | | (m) |vyjádřená sv.|podlahové plochy (cm2/m2) | | | |výškou*) +-------+--------+---------+ | | | | A | B | C | +------------+------------+-------------+-------+--------+---------+ | I | < 4 | 2,5 x H | 200 | 350 | 500 | | II | | | 120 | 200 | 300 | | III | | 5 x H | 80 | 140 | 200 | | IV | | | 80 | 140 | 200 | +------------+------------+-------------+-------+--------+---------+ *) U systémů větrání II., III. a IV. platí údaj o maximální hloubce místnosti pro vzdálenost mezi vnější stěnou a větracími otvory v šachtě nebo stropu. Pro místnosti o výšce větší než 4 m se počítá H = 4.
+---------------------------+------+---------------------------+--------------------------------+ | | |Max. teplota (st. C) - | | | | |- Lhůta uchování (h) | | | | +--------+--------+---------+ | |Potravina, pokrm |Způsob| do | do | do |* Poznámka | | |užití |+4 st. C|+8 st. C|+2 st. C | | | | | | | šokově | | | | | | |zchlazené| | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |nespotřebovaný obsah | TZ | 48 h | 0 | 0 |* neskladovat v plechu, | |konzerv po otevření * | | | | | náhradní uzavíratelný obal | |(například ovoce, zelenina,| SK | 24 h | 0 | 0 | (sklo, nerez, plast) | |protlaky, houby, olejovky, | CV | 24 h | 0 | 0 | Paštiky a masové konzervy po | |šproty, losos) | | | | | otevření se neskladují. | | | | | | | Lhůty se nevztahují na kaviár.| +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |originální obaly majonéz, | | | | | Uvádí-li výrobce na obalu | |stud. omáčky, dresinky - po| SK | 48 h | 0 | 0 | dobu spotřeby po otevření, | |otevření | | | | | pak platí tato | | | | | | | lhůta (zák. č. 306/2000 Sb.) | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Polotovary | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |maso krájené, plněné, mleté| TZ | 3 h | 0 | 24 h* |* balené, označené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |naložené maso (např.zvěřina| TZ | 24 h+ | 0 | 72 h* |* balené, označené a kde to | |špízy, maso ke grilování | |až 48 h | | | technologie umožňuje | | | | | | | | | | | | | |+ jde-li o kulinářský | | | | | | | požadavek | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |obalovaná masa, drůbež, | | | | | | |ryby, sýry, zelenina, | TZ | 3 h | 0 h | 24 h* |* balené, označené | |houby | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |očištěná krájená zelenina | TZ | 6 h | 3 h | 72 h* |* balená, vakuovaná nebo | | | | | | | s řízenou atmosférou | | | | | | | označená | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |"cukrářská" těsta | TZ | 24 h | 12 h | 72 h* |* balená, označená | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Litá těsta na bramboráky, | TZ | 1 h | 0 | 0 | | |palačinky, lívance apod. | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |formovaná těsta, případně | | | | | | |zdobená (pizza, bramborák) | TZ | 0 | 0 | 72 h* |* balené, označené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |knedlíky plněné (ovocné | | | | | | |a masové) | TZ | 3 h | 0 | 72 h* |* balené, označené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Rozpracované pokrmy | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |studené kuchyně | | | | | | |pokrmy ochucené, plněné, | SK | 24 h | 0 | 0 | | |v agaru | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |nakládané sýry, uzeniny | SK | 48 h | | | | |apod. | |až 72 h | 0 | 0 | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |zelenina očištěná, omytá, | SK | 3 h | 0 | 72 h* |* balená, vakuová nebo | |okrájená, určená na | | | | | s řízenou atmosférou, | |saláty, přízdobu | | | | | označená | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |vařené těstoviny, rýže, | SK | 12 h+ | 0 | 24 h |+ šokově zchlazené | |brambory, luštěniny, vejce | | | | | | |pro další zpracování | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Tepelné kuchyně- čisté | TZ | 24 h | 0 | 72 h* |* balené, označená | |polévkové vývary | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Tepelně oprac. masa z více | TZ |24 h*,+ | 0 | 72 h* |* balená, označená | |než 50 % (předpečená, | | | | |+ šokově zchlazené | |restovaná) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Rozpracované cukrářské výrobky | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Plněné korpusy, potahované | CV | 24 h | 0 | 0 | | |polevou, agarem apod. | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Krémy, polevy, náplně | CV | 24 h | 0 | 0 | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Pokrmy | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Teplé pokrmy | | | | | | |maso pečené, vařené, dušené| SK | 24 h+ | 0 | 48 h* |* balené, označené | |v celku, smažené pokrmy | | | | |+ šokově zchlazené | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Teplé a studené pokrmy | SK | 24 h+ | 0 | 48 h* |* balené, označené | |Polévky, omáčky (např. | - | | | |+ šokově zchlazené | |ovocné), zeleninové a | | | | |- možnost mikrovlnového | |obilné pokrmy (karbanátky, | | | | | ohřevu | |sekaná) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Studené pokrmy | SK | 6 h | 0 | 72 h* |* balené bagety, chleby | |kusové (chlebíčky, bagety, | | | | | | |chleby, mísy) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Saláty - zeleninové, | | | | | | |luštěninové, těstovinové, | SK | 12 h | 0 | 0 | | |ovocné, rybí a ost. | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Krémy, pěny, pomazánky, | SK | 12 h | 0 | 0 | | |drezinky (vlastní výroby) | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |nakládané sýry, uzeniny | | | | | | |apod. vlastní výroby, po | SK | 48 h | 0 | 0 | | |otevření | | | | | | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Cukrářské výrobky | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ |Zdobené, plněné | | | | | | |- krémy a náplněmi | CV | 24 h | 12 h| 48 h*| | |- šlehačkou | CV | 12 h | 0 | 48 h*|* zchlazené speciality | +---------------------------+------+--------+--------+---------+--------------------------------+ Vysvětlivky: TZ - tepelné zpracování SK - studená kuchyně CV - cukrářský výrobek
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismu | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E6 | 10E8 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Escherichia coli | 10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Listeria monocytogenes | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 5.10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 10E5 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Escherichia coli | 10E3 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Campylobacter jejuni | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Listeria monocytogenes | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Vibrio parahaemolyticus*) | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 5.10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů*)| 2.10E5 | 10E7 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie**) | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Escherichia coli | 10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní | | | |stafylokoky***) | 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 5.10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Clostridium perfringens****) | 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 5.10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Nesleduje se u výrobků obsahujících potraviny s kulturní mikroflórou. **) U výrobků s převažujícím obsahem zrajících sýrů se toleruje hodnota 10E4. ***) U výrobků s přídavkem masa korýšů se tolerují hodnoty o jeden řád vyšší. ****) Sleduje se pouze u pasterovaných výrobků.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 5.10E5 | 10E8 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 5.10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 5.10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Plísně* | 10E2 | ** | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) U výrobků obsahujících jádroviny se toleruje hodnota o jeden řád vyšší. **) Růst plísní nesmí být viditelný pouhým okem.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů*)| 10E6 | 10E8 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 5.10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Plísně** | 10E2 | *** | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Nesleduje se u výrobků s tvarohem nebo jogurtem. **) U výrobků obsahujících jádroviny se toleruje hodnota o jeden řád vyšší. ***) Růst plísní nesmí být viditelný pouhým okem.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů*)| 10E5 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Nesleduje se u výrobků s tvarohem nebo jogurtem.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E4 | 10E6 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 5.10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| 10E2 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | 10E3 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Plísně** | 10E2 | ** | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Sleduje se u pokrmů zchlazených. **) Růst plísní nesmí být viditelný pouhým okem.
+----------------------------+------------------+----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku| | | vzorku | | +----------------------------+------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů| 10E4 | 10E6 | +----------------------------+------------------+----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E2 | 10E4 | +----------------------------+------------------+----------------------+ |Kvasinky | 10E2 | 10E5 | +----------------------------+------------------+----------------------+
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E5 | 10E7 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella*) | 0/25 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky | 10E3 | 10E5 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Sleduje se u nápojů, které obsahují mléčnou a/nebo vaječnou složku.
+----------------------------+----------------------+ | |Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus |v ml vzorku | | | | +----------------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů| 1000 | +----------------------------+----------------------+ |E.coli | 0/100 | +----------------------------+----------------------+ |Enterokoky | 0/100 | +----------------------------+----------------------+ |Pseudomonas aeruginosa | 0/100 | +----------------------------+----------------------+ Poznámka - tolerované hodnoty se nestanoví.
+------------------------------+------------------+-----------------------+ | |Tolerované hodnoty|Nejvyšší mezní hodnoty | |Mikroorganismus | v gramu nebo ml |v gramu nebo ml vzorku | | | vzorku | | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 5.10E3 | 5.10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koliformní bakterie | 10 | 10E2 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Salmonella | 0/50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Bacillus cereus | < 50 |Viz část 3 tabulka č. 1| +------------------------------+------------------+-----------------------+ |Kvasinky*) | 5.10E2 | 10E4 | +------------------------------+------------------+-----------------------+ *) Sleduje se u ovocných a zeleninových šťáv a pokrmů
+------------------------------+----------------------+ | |Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus |v gramu nebo ml vzorku| | | | +------------------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E3 | +------------------------------+----------------------+ |Koliformní bakterie | 50 | +------------------------------+----------------------+ |E.coli | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Salmonella | 0/50 | +------------------------------+----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Bacillus cereus | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Kvasinky | < 50 | +------------------------------+----------------------+ Poznámka - tolerované hodnoty se nestanoví.
+------------------------------+----------------------+ | |Nejvyšší mezní hodnoty| |Mikroorganismus |v gramu nebo ml vzorku| | | | +------------------------------+----------------------+ |Celkový počet mikroorganismů | 10E2 | +------------------------------+----------------------+ |Koliformní bakterie | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Salmonella | 0/50 | +------------------------------+----------------------+ |Koagulázopozitivní stafylokoky| < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Bacillus cereus | < 50 | +------------------------------+----------------------+ |Kvasinky | < 50 | +------------------------------+----------------------+ Poznámka - tolerované hodnoty se nestanoví.
+--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Mikroorganismus | Kategorie pokrmů |Nejvyšší mezní | | | |hodnota v gramu | | | |nebo ml vzorku | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Bacillus cereus |neurčené k přímé spotřebě | 10E5 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10E2 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Campylobacter jejuni/coli |určené k přímé spotřebě |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Clostridium perfringens |neurčené k přímé spotřebě | 10E5 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené pro kojeneckou a dětskou výživu | 10E2 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Escherichia coli 0 157 |všechny druhy určené k přímé spotřebě |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Listeria monocytogenes |určené k přímé spotřebě |negat/25 g nebo ml| | +----------------------------------------+------------------+ | |masné výrobky o aw nižší nebo rovné 0,92| 10E2 | | +----------------------------------------+------------------+ | |zmrazené výrobky konzumované | | | |v nezměněném stavu | 10E2 | | |(zmrzliny, mražené krémy) | | | +----------------------------------------+------------------+ | |ryby uzené studeným kouřem | | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Pseudomonas aeruginosa |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | +----------------------------------------+------------------+ | |určené pro kojeneckou a dětskou výživu | | | |k přímé spotřebě | 10 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Salmonella spp. |určené pro kojeneckou a dětskou výživu |negat/50 g nebo ml| | +----------------------------------------+------------------+ | |všechny ostatní |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Shigella spp. |všechny |negat/25 g nebo ml| +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Koagulázopozitivní |neurčené k přímé spotřebě | 10E5 | |stafylokoky +----------------------------------------+------------------+ | |určené k přímé spotřebě | 10E4 | | | | | | |pokrmy určené pro kojeneckou a dětskou | | | |výživu k přímé spotřebě | 10E2 | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Vibrio parahaemolyticus |ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod|negat/25 g nebo ml| | |tropických a subtropických pásem určené | | | |k přímé spotřebě | | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ |Yersinia enterocolitica |všechny |negat/25 g nebo ml| |(enteropatogenní sérotypy)| | | +--------------------------+----------------------------------------+------------------+ negat: neprokazatelnost ve hmotnosti zkušebního vzorku specifikovaného za šikmou čarou aw: vodní aktivita je vnitřní parametr pokrmu (měřitelný speciálním přístrojem), nelineárně souvisí s obsahem vody v potravině, nabývá hodnot od nuly do jedné.
+----------------------------------------------------+----------------------+ |Toxin |Nejvyšší mezní hodnota| +----------------------------------------------------+----------------------+ |stafylokokové enterotoxiny | negat.*) | |enterotoxin (C. perfringens) | negat.*) | |enterotoxin (B. cereus) | negat.*) | |verocytotoxin 1 a 2 (E. coli 0 157) | negat.*) | |termostabilní hemolytický toxin (V parahaemolyticus)| negat | |botulotoxin | negat. | +----------------------------------------------------+----------------------+ |mykotoxiny - nejvyšší přípustné množství stanoví zvláštní předpis**) | +---------------------------------------------------------------------------+ *) neprokazatelné metodou reverzní pasivní latexové aglutinace (RPLA) **) článek 19 přílohy č. 3 vyhlášky č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění pozdějších předpisů.
Tabulka +--------------------------------------+-------+ | | PM | |Pokrmy |mg.kg-1| +--------------------------------------+-------+ |z masa, drůbeže, ryb, masných výrobků | 0,003 | +--------------------------------------+-------+ |z obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce| 0,002 | +--------------------------------------+-------+ |ostatní pokrmy (včetně nápojů) | 0,001 | +--------------------------------------+-------+
+-------+--------+--------+------------+ |Teplota| Tlak |Přetlak |Sterilizační| | | | | expozice | +-------+---+----+---+----+------------+ | st. C |kPa| bar|kPa| bar| min | +-------+---+----+---+----+------------+ | 121 |205|2,05|105|1,05| 20 | +-------+---+----+---+----+------------+ | 134 |304|3,04|204|2,04| 10 | +-------+---+----+---+----+------------+
+----------+---------------+ | Teplota | Sterilizační | | (st. C) |expozice (min.)| +----------+---------------+ | 160 | 60 | +----------+---------------+ | 170 | 30 | +----------+---------------+ |180 a více| 20 | +----------+---------------+
Úprava § 198 odst. 1 a 3 z. o. k. je v případech zrušení společnosti s ručením omezeným pro absenci statutárního orgánu úpravou zvláštní jak ve vztahu k úpravě § 172 odst. 1...
Za právnickou osobu v občanském soudním řízení jedná především – jak vyplývá z ustanovení § 21 odst. 1 písm. a) o. s. ř. – člen statutárního orgánu. Tvoří-li statutární...
Opravňuje-li procesní plná moc udělená přihlášeným věřitelem advokáta k zastupování věřitele v rámci všech úkonů, k nimž je věřitel oprávněn a povinen v rámci...
Úprava tzv. předsmluvní odpovědnosti stojí na obecné povinnosti jednat poctivě (§ 6 o. z.), a to i při jednání o uzavření smlouvy. Možnost vzniku povinnosti k náhradě škody mezi...
Uložení trestu pod dolní hranicí trestní sazby nelze odůvodnit odkazem na § 39 odst. 4 tr. zákoníku a v něm zakotvenou povinnost soudu přihlédnout při stanovení druhu trestu a jeho...
Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.
Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního video tréningu od jednoho z nejznámějších českých advokátů a rozhodců JUDr. Martina Maisnera, Ph.D., MCIArb, a to "Taktika vyjednávání o smlouvách".
Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.
Vypadá to, že jste si něco zapoměli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.