epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné

    Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 12. prosince 1997, kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky

    Sbírka:  334/1997 | Částka:  111/1997
    31.12.1997

    Celé znění předpisu ve formátu PDF ke stažení ZDE

    334

    VYHLÁŠKA
    Ministerstva zemědělství
    ze dne 12. prosince 1997,
    kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
    a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky,
    kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky






          Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen ,,zákon") pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky:


    ODDÍL 1

    PŘÍRODNÍ SLADIDLA

    § 1

          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    přírodními sladidly ve vodě rozpustné sladce chutnající látky na bázi přírodních sacharidů, zejména sacharózy, dextrózy, fruktózy, laktózy,
    b)
    cukrem sacharóza upravená zejména do krystalů, moučky, kostek, homolí, popřípadě doplněná přídatnými látkami nebo látkami určenými k aromatizaci,
    c)
    tekutými výrobky z cukru výrobky na bázi vodných roztoků sacharózy.

    § 2

    Členění na skupiny a podskupiny

          Členění na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 1.

    § 3

    Označování

          (1)  Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštní vyhlášce1) se označí
    a)
    cukr skupinou a podskupinou, kromě tekutých výrobků z cukru,
    b)
    tekuté výrobky z cukru podskupinou, obsahem    sušiny a invertního cukru v sušině,
    c)
    ostatní přírodní sladidla obsahující jiný sacharid než sacharózu názvem skupiny, která odpovídá názvu tohoto sacharidu (např. dextróza, fruktóza, laktóza).

          (2)  Cukr bílý je možné označit slovy ,,cukr bílý specifikace A" nebo ,,cukr bílý A" a cukr polobílý slovy ,,cukr bílý specifikace B" nebo ,,cukr bílý B".

          (3)  Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení jsou uvedeny v příloze č. 2.


    § 4

    Požadavky na jakost

          Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 2.


    § 5

    Technologické požadavky

          Cukr nesmí být podroben modření.


    § 6

    Uvádění do oběhu

          (1)  Cukr, s výjimkou cukru moučky, se skladuje při teplotě nejvýše 30 oC a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.

          (2)    Cukr moučka se skladuje při relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 65 %.

          (3)    Tekuté výrobky z cukru se skladují při teplotě nejvýše 25 oC.


    ODDÍL 2

    MED

    § 7

          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    medem potravina přírodního sacharidového charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květů rostlin (nektar) nebo z výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice) nebo na živých částech rostlin a kterou včely sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají zrát v plástech,
    b)
    medem květovým med pocházející zejména z nektaru květů,
    c)
    medem medovicovým med pocházející zejména z výměšků hmyzu,
    d)
    medem smíšeným med pocházející ze snůšky nektarového a medovicového původu bez výrazné převahy jednoho druhu,
    e)
    vytočeným medem med získaný odstřeďováním odvíčkovaných plástů,
    f)
    plástečkovým medem med   zavíčkovaný  a  uložený   včelami do čerstvě postavených bezplodových plástů a prodávaný v uzavřených celých plástech nebo dílech takových plástů,
    g)
    lisovaným medem med získaný lisováním plástů bez plodu za použití mírného tepla,
    h)
    vykapaným medem med získaný vykapáním odvíčkovaných plástů bez plodu.

    § 8

    Členění na skupiny

          (1)  Med se člení na skupiny
    a)
    květový,
    b)
    medovicový,
    c)
    smíšený.

          (2)  Rozdělení dle způsobu získávání
    a)
    vytočený med,
    b)
    plástečkový med,
    c)
    lisovaný med,
    d)
    vykapaný med.

    § 9

    Označování

          (1)  Med musí být označen živočišným druhem včely. Toto označení nemusí být uvedeno, pokud se jedná o živočišný druh včely medonosné.

          (2)  Med se označuje názvem druhu a skupiny. U medu květového se dále může uvést i název jedno-druhový nebo směsný.

          (3)  Med se dále označuje způsobem získávání. V případě, že se jedná o med vytočený, nemusí být způsob získávání uveden.

          (4)  Jako pastový med se označí med, který byl po získání technologicky upraven do pastovité konzistence a který je tvořen směsí jemných krystalů.

          (5)  Jako med s plástečky se označí med, který obsahuje jeden nebo více kusů plástečkového medu.


    § 10

    Požadavky na jakost

          (1)  Do medu nesmí být přidány žádné látky a žádná z jeho základních složek z  něj nesmí být odňata.

          (2)  Med nesmí
    a)
    mít jakékoliv cizí příchutě a pachy,
    b)
    začít kvasit nebo pěnit,
    c)
    být zahřát do takové míry, že jeho přirozené enzymy jsou zničeny anebo se stanou neaktivní,
    d)
    mít uměle změněnou kyselost.

          (3)  Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 3.


    § 11

    Uvádění do oběhu

          Med se skladuje v suchých prostorách při teplotě nejvýše do 25 oC a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.


    ODDÍL 3

    NEČOKOLÁDOVÜ CUKROVINKY

    § 12

          Pro účely této vyhlášky se rozumějí
    a)
    nečokoládovými cukrovinkami (dále jen ,,cukrovinky") potraviny, jejichž základní složku tvoří cukry a které obsahují nejvýše 5 % kakaových součástí v přepočtu na sušinu,
    b)
    karamelami cukrovinky tvárlivé konzistence, do určité míry žvýkavé, s různou příchutí,
    c)
    nečokoládovým dražé cukrovinky tužší až tvrdé konzistence s různými vložkami, s nábalem cukru,
    d)
    želé cukrovinky s konzistencí gelu vzniklou přídavkem želírujících látek, jako zejména pektinu, agaru, škrobu nebo želatiny,
    e)
    sójovými a arašídovými cukrovinkami cukrovinky obsahující sóju nebo arašídy ve tvaru tabulek, tyčinek nebo řezů,
    f)
    gumovitými cukrovinkami cukrovinky gumovitého charakteru různých tvarů a chutí,
    g)
    rahatem škrobové želé různých tvarů obalených směsí práškového cukru a  škrobu,
    h)
    tureckým medem šlehaný cukrosirupový roztok s bílkem, popřípadě s  přídavkem suchých skořápkových plodů,
    i)
    chalvou šlehaná kandytová hmota s pěnotvornou látkou pastovité konzistence, popřípadě s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku,
    j)
    lékořicovými cukrovinkami cukrovinky ze směsi cukru, bonbonářského sirupu a mouky, popřípadě dalších surovin, jejichž charakteristickou složku tvoří výtažek z lékořice,
    k)
    fondánovými cukrovinkami cukrovinky polotuhé až tuhé konzistence z  cukerné hmoty, popřípadě s přídavkem dalších látek s jemnou krystalickou strukturou,
    l)
    komprimáty cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarvených práškovitých směsí zejména ve tvaru čoček nebo tablet,
    m)
    žvýkačkou cukrovinka výrazně gumovité až tažné konzistence s různými příchutěmi,
    n)
    dropsy cukrovinky neplněné z kandytové hmoty složené převážně z cukrů a škrobového sirupu, různě tvarované, různé barvy a chuti, tvrdé konzistence,
    o)
    roksy cukrovinky tvrdé konzistence podobné dropsům, ve tvaru špalíčků, tyčinek nebo lízátek, které mohou mít na průřezu barevné obrazce z ochucených kandytových hmot,
    p)
    furé cukrovinky z kandytové hmoty, na povrchu matné, sklovité, tvrdé konzistence obsahující uvnitř minimálně 13 % polotuhé nebo tekuté náplně,
    r)
    pěnovými cukrovinkami cukrovinky lehčené pěnovité, mírně gumovité, žvýkavé konzistence, s jemnými částicemi směsi práškového cukru a škrobu.


    § 13

    Členění na skupiny a podskupiny

          Členění na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4.


    § 14

    Označování

          Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 5 tabulce 2.


    § 15

    Požadavky na jakost

          Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 5 tabulce 1.


    § 16

    Uvádění do oběhu

          Nečokoládové cukrovinky se skladují při teplotě do 25 oC a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70
    %.
    ODDÍL 4

    KAKAOVî PRÁŠEK

    A SMĚSI KAKAA S CUKREM

    § 17

          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    kakaovými boby fermentovaná a sušená semena kakaovníku ( Theobroma cacao L.),
    b)
    kakaovou drtí kakaové boby pražené nebo nepražené po vyčištění, zbavené slupek a klíčků, obsahující nejvýše 5 % zbytků slupek nebo klíčků a nejvýše popela 10 % hmotnostních v přepočtu na tukuprostou sušinu,
    c)
    kakaovou hmotou kakaová drť mechanicky zpracovaná na jemnou pastu bez snížení obsahu přirozeného tuku,
    d)
    kakaovým tukem tuk získaný z kakaových bobů nebo z jejich částí,
    e)
    kakaovým práškem (dále jen ,,kakaem") potravina získaná z pražených kakaových bobů, z nichž byl částečně odstraněn kakaový tuk,
    f)
    směsí kakaa s cukrem potravina získaná mechanickým smísením nebo instantizací kakaového prášku s cukrem v určitém poměru.


    § 18

    Členění na druhy, skupiny a podskupiny

          Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 6.


    § 19

    Označování


          (1)  Kakao se označí názvem skupiny, směsi kakaa s cukrem názvem podskupiny.

          (2)  Přípustné záporné odchylky od hmotnosti jsou uvedeny v příloze č. 7 tabulce  3.


    § 20

    Požadavky na jakost

          Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 7 tabulkách 1 a 2.


    § 21

    Uvádění do oběhu

          Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem se skladují při teplotě do 25 oC a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70
    %.
    ODDÍL 5

    ČOKOLÁDA

    A ČOKOLÁDOVÜ CUKROVINKY

    § 22

          Pro účely této vyhlášky se rozumí
    a)
    čokoládou potravina vyrobená z kakaových součástí, cukrů, mléčných výrobků, popřípadě z dalších složek, přídatných látek nebo látek určených k  aromatizaci,
    b)
    čokoládovými cukrovinkami potraviny, u kterých podíl kakaových součástí činí nejméně 5 % v přepočtu na sušinu,
    c)
    kakaovou součástí kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek nebo kakaový tuk,
    d)
    čokoládovým nápojem potravina, u které podíl kakaových součástí činí nejméně 15 % v přepočtu na sušinu.

    § 23

    Členění na druhy, skupiny a podskupiny

          Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 8.

    § 24

    Označování

          (1)  U čokolád se v názvu výrobku uvede vždy
    a)
    druh i skupina,
    b)
    název složky, která výrobek charakterizuje, jako zejména mandle, lískové ořechy, sušené ovoce,
    c)
    u čokoládových polev název skupiny, popřípadě podskupiny.

          (2)  U čokoládových cukrovinek se v názvu výrobku uvede druh a podskupina nebo skupina a podskupina.

          (3)  Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení jsou uvedeny v příloze č. 9 tabulce 3.

    § 25

    Požadavky na jakost

          Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 9 tabulkách 2 a 3.

    § 26

    Uvádění do oběhu

          Čokoláda a čokoládové cukrovinky se skladují při teplotě do 20 oC a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.

    § 27

    Přechodné ustanovení

          Označení přírodních sladidel, medu, nečokoládových cukrovinek, kakaového prášku a směsi kakaa s cukrem, čokolády a čokoládových cukrovinek balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje pouze podle § 6 zákona.

    § 28

    Účinnost

          Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 9, 14, 19 a 24, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna 1998.


    ––––––––––––––––––––
    1)
    Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ,,e".
    pošli emailem
    vytiskni zákon

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 09.09.2025Implementace a servis softwaru (online - živé vysílání) - 9.9.2025
    • 09.09.2025Techniky přesvědčivé argumentace – nejen u soudu (online - živé vysílání) - 9.9.2025
    • 10.09.2025Postup zaměstnavatele před/při sjednávání pracovního poměru z pohledu práva (pro soukromý sektor) (online - živé vysílání) - 10.9.2025
    • 10.09.2025Shareholders' agreement aneb Co by si měli společníci mezi sebou upravit (online - živé vysílání) - 10.9.2025
    • 11.09.2025Gemini a NotebookLM od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 11.9.2025

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Konference

    • 18.09.2025Diskusní fórum: Daňové právo v praxi - 18.9.2025
    • 02.10.2025Trestní právo daňové - 2.10.2025
    • 03.10.2025Daňové právo 2025 - Daň z přidané hodnoty - 3.10.2025
    Archiv

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Právo na víkend - týden v české justici očima šéfredaktora
    • Flexinovela a změny v oblasti jiných důležitých osobních překážek v práci
    • Realitní obchod, provize zprostředkovatele a právní důsledky odstoupení od kupní smlouvy
    • Soudní ombudsman jako most mezi soudy, advokacií a veřejností
    • Byznys a paragrafy, díl 17.: Přístup do datové schránky právnické osoby při úmrtí jednatele
    • Limity nároku poškozeného na náhradu nákladů za nájem náhradního vozidla
    • Sankce Evropské unie proti Rusku a jejich dopad na obchodní smlouvy
    • 10 otázek pro ... Moniku Novotnou
    • Realitní obchod, provize zprostředkovatele a právní důsledky odstoupení od kupní smlouvy
    • Limity nároku poškozeného na náhradu nákladů za nájem náhradního vozidla
    • Smlouva uzavřená mezi studentem a soukromou vysokou školou jako smlouva spotřebitelská – nález Ústavního soudu ze dne 5. února 2025, sp. zn. IV. ÚS 2093/24
    • Oprávnění policejního orgánu k odemknutí mobilního telefonu nuceným přiložením prstu obviněného
    • Nárok na pobídkovou složku mzdy podmíněný dodržováním pracovních povinností a její krácení za jejich nedodržování
    • Flexinovela a změny v oblasti jiných důležitých osobních překážek v práci
    • 10 otázek pro ... Moniku Novotnou
    • Druhá vlna povinností dle AI Aktu
    • Oprávnění policejního orgánu k odemknutí mobilního telefonu nuceným přiložením prstu obviněného
    • Novela trestního zákoníku
    • Jak číst znalecký posudek: Právní orientace pro advokáty
    • V čem Nejvyšší soud selhává a proč by mu to advokáti měli říct
    • Neplatnost vydědění a její důsledky
    • Koncentrace řízení a kdy je čas na poučení
    • Praktické dopady tzv. flexi novely zákoníku práce na běh a délku výpovědní doby
    • Limity rozhodování ve společenství vlastníků jednotek: výbor vs. shromáždění

    Soudní rozhodnutí

    Odměna obhájce

    Ustanovení § 151 odst. 2 trestního řádu nezakládá bez dalšího nárok obhájce na odměnu a náhradu hotových výdajů za jakýkoli úkon právní služby poskytnutý obviněnému v...

    Podmíněné propuštění (exkluzivně pro předplatitele)

    Pokud se obecné soudy při posuzování podmínek pro podmíněné propuštění omezí na pouhé matematické sečtení kázeňských odměn a počtu trestních odsouzení a z možnosti...

    Poučovací povinnost (exkluzivně pro předplatitele)

    Pokud by odvolací soud založil svůj procesní postup pouze na nesprávném právním posouzení závěrů plynoucích z právně závazného názoru v rozhodnutí dovolacího soudu bez toho, aby...

    Právo na informace (exkluzivně pro předplatitele)

    Právo stěžovatele na informace podle čl. 17 odst. 1 a 5 Listiny je porušeno, jestliže povinný subjekt podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím neposkytl...

    Smluvní pokuta (exkluzivně pro předplatitele)

    Procesní úkon (námitku), jímž se dovolává nepřiměřenosti nároku na smluvní pokutu, může dlužník vznést v řízení kdykoliv, a to až do okamžiku rozhodnutí odvolacího soudu. Je...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.