epravo.cz

Přihlášení / registrace

Nemáte ještě účet? Zaregistrujte se


Zapomenuté heslo
    Přihlášení / registrace
    • ČLÁNKY
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • insolvenční právo
      • finanční právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • evropské právo
      • veřejné zakázky
      • ostatní právní obory
    • ZÁKONY
      • sbírka zákonů
      • sbírka mezinárodních smluv
      • právní předpisy EU
      • úřední věstník EU
    • SOUDNÍ ROZHODNUTÍ
      • občanské právo
      • obchodní právo
      • správní právo
      • pracovní právo
      • trestní právo
      • ostatní právní obory
    • AKTUÁLNĚ
      • 10 otázek
      • tiskové zprávy
      • vzdělávací akce
      • komerční sdělení
      • ostatní
      • rekodifikace TŘ
    • Rejstřík
    • E-shop
      • Online kurzy
      • Online konference
      • Záznamy konferencí
      • EPRAVO.CZ Premium
      • Konference
      • Monitoring judikatury
      • Publikace a služby
      • Společenské akce
      • Advokátní rejstřík
      • Partnerský program
    • Předplatné
    27. 10. 2020
    ID: 112081

    3 netradiční horké nápoje, které si snadno umícháte sami a s radostí

    Jak se udržet v dobré náladě, i když je podzimní počasí pod psa? Vyrobte si horký míchaný nápoj. Máme pro vás recepty na drinky, které u stánku jen tak nenajdete. Ochutnejte Eggnog, Glogi nebo třeba pivní grog Flip. Jdeme na to?

     

    I na podzim je třeba myslet na pitný režim. Jenže komu by se chtělo do těla vpravovat studené nápoje, které podporují leda tak zimnici, že? Punče na předvánočních trzích jsou sice fajn, ale po pár dávkách byste si přeci jenom zasloužili horkou změnu. 

    Reklama
    Nemáte ještě registraci na epravo.cz?

    Registrujte se, získejte řadu výhod a jako dárek Vám zašleme aktuální online kurz na využití umělé inteligence v praxi.

    REGISTROVAT ZDE

    Proto jsme pro vás vybrali tři zajímavé tipy na hřejivé potěšení, které si lehce umícháte sami:

    1. Eggnog – tradiční americký a kanadský vánoční drink

    Drink Eggnog se trochu podobá našemu vaječnému likéru. Je to tradiční pití hlavně v USA, Kanadě a ve Velké Británii, které je spojováno s vánočními svátky. Jenže je tak lahodný a pitelný, že si ho rádi přípravíte kdykoliv jindy. 

    První zmínky o drinku Eggnog najdeme ve středověké Anglii, kdy si ho vychutnávali boháči a panovníci. V 18. století se recept dostal do Ameriky, kde ho místní začali vylepšovat svým oblíbeným alkoholem, whisky a bourbonem. 

    Ingredience:

    • 400 ml plnotučného mléka
    • 200 ml smetany
    • 3 lžíce třtinového cukru
    • 5 ks žloutků
    • 1 ks vanilkového lusku
    • špetka skořice
    • špetka muškátového oříšku
    • whisky, bourbon nebo hnědý rum

    Krusta na skleničku:

    • 50 g Bebe sušenek
    • 1/2 lžičky skořice
    • lžička javorového sirupu nebo medu

     

    Návod na přípravu:

    Připravte si krustu na skleničky. Bebečka rozdrťte a orestujte na sucho s půl lžičkou skořice. V hrnci zahřejte mléko, smetanu, přidejte podélně rozříznutý vanilkový lusk a třtinový cukr. Nechte 10 minut odstát, aby vanilka co nejlépe ovoněla mléko. 

    V míse vyšlehejte žloutky a nelijte do nich trochu teplého mléka. Promíchejte a vraťte do hrnce k mléku. Směs zavařte a sundejte z plotny. Přeceďte, přidejte oblíbený alkohol a můžete podávat. Ideálně se šlehačkou a strouhanou čokoládou. 

    Okraj skleniček potřete medem nebo javorovým sirupem a namočte do drcených sušenek. Cheers!

    2. Glögi – typický finský předvánoční nápoj

    Na předvánočních trzích se běžně setkáte s Finským punčem. Jenže Glögi je trochu jiný finský punč, se kterým se v našich zeměpisných šířkách setkáte zřídka – potěší svým severským šarmem a správnou řízností. Je to dáno ingrediencemi a přípravou. 

    Ingredience:

    • 300 ml sirupu z bezových květů
    • 10 tobolek kardamomu, mírně podrcených
    • 8 hřebíčků
    • 2 svitky skořice + další na ozdobení
    • 1,5 litru suchého bílého vína
    • vodka, množství podle vlastního uvážení
    • 1 lžíce krupicového cukru 

     

    Návod na přípravu:

    Doporučujeme začít den předem před plánovanou konzumací – kvůli maceraci. Smíchejte sirup z bezových květů, koření a 250 ml. Směs přiveďte k varu. Po zavaření ztlumte a na mírném ohni povařte dalších 30 minut. Vypněte a nechte přes noc uležet. 

    Další den směs přeceďte do čisté nádoby, přidejte bílé víno, cukr a nad středním plamenem míchejte do rozpuštění cukru. A na závěr to nejlepší – přidejte svou oblíbenou vodku, která Glögi dodá říz. Kippis!

    Tip: Pokud se vám zdá nápoj Glögi příliš sladký, nařeďte si ho vínem. 

     

    3. Pivní grog Flip – tekutý svetr pro silné nátury

    Pivní grog Flip zahříval první osadníky v dobách, kdy začali osidlovat severoamerický kontinent. První kolonisté ještě neměli vlastní pivovary, a proto museli dovážet pivo z Evropy. 

    Jenže zkuste si představit, co udělá pivo během tak dlouhé cesty – většina se ho zkazila. Jenže osadníkům bylo piva líto a chtěli ho zužitkovat. Proto ho začali pít svařené. 

    Ingredience:

    Co recept, to trochu jiné ingredience. Základem je kvalitní černé pivo, rum, máslo a cukr. Objem nápoje určíte podle počtu zúčastněných osob a podle toho, jak moc silný Flip chcete usrkávat. 

    Návod na přípravu:

    Příprava je proces, vyhraňte si dostatek času. Kotlík zavěste nad oheň a nalijte do něj pivo. Do ohně vložte pohrabáč a nechte nažhavit (osadníci používali podkovu, vy můžete nažhavit jakýkoliv kus železa – říká se mu flipovadlo). 

    Když je pivo horké, sundejte kotlík z ohně a ponořte do něj pohrabáč a míchejte, dokud pivo nepřestane bublat – tím se pivo dříve zbavovalo nežádoucí chuti, dnes je hlavním efektem karamelizace, která dělá flip chutnější. 

    Připravte si hrnek, do kterého přidejte kousek másla. Máslo vytvoří vrstvu zabraňující vyprchání alkoholu z rumu. Nalévejte horké pivo a rum. Obyčejný nebo zkaramelizovaný cukr si přidejte podle chuti. 

    Zní to děsivě? Věřte, že Flipu propadlo už hodně lidí. Stačí jeden hrneček a v celém těle vám proudí horko jak v sopce. Po druhém už byste mohli lámat kameny… 

     

    Základem každého dobrého drinku je kvalitní alkohol. A toho máme v Alkohol.cz dost pro každého. 

     

     


    © EPRAVO.CZ – Sbírka zákonů, judikatura, právo | www.epravo.cz


    Alkohol.cz
    27. 10. 2020

    Poslat článek emailem

    *) povinné položky

    Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

    Napište nám

    Předem Vám děkujeme za vaše ohlasy, podněty a připomínky.

    Položky označené hvězdičkou jsou povinné.

    Vyplněním a odesláním formuláře beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů za účelem zodpovězení mého dotazu. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE


    Děkujeme za vaše ohlasy, podněty a připomínky.


    Další články:

    • Teplo z elektrárny Mělník proudí do Prahy už 30 let. Spolehlivé dodávky do budoucnosti zajistí nízkoemisní zdroje
    • Jak si zvolit sídlo pro OSVČ a firmy
    • Agilita a umělá inteligence jako nové paradigma právních služeb: praxe AgiLawyer
    • Řešení sporů z oblasti kryptoměn a digitálních aktiv u Rozhodčího soudu
    • LLM Soukromé právo: Když se teorie mění v právní praxi
    • SLUTO DAŇOVÁ & ÚČETNÍ firma roku 2025
    • LLM program na Business Institutu: Klíč k posunu právní praxe a manažerským kompetencím
    • Statistiky Rozhodčího soudu za 1. pololetí roku 2025
    • Třicet let na cestě k úspěchu ve vedení pojišťovny právní ochrany
    • Konference ke stavebnímu právu 2025: Rok s novým zákonem, nové výzvy a praktické odpovědi
    • Právní aspekty pronájmu zahradního vybavení

    Novinky v eshopu

    Aktuální akce

    • 09.12.2025Gemini a NotebookLM od A do Z v právní praxi (online - živé vysílání) - 9.12.2025
    • 23.01.2026Vybraná judikatura vysokých soudů k zástavnímu právu (online - živé vysílání) - 23.1.2026
    • 24.02.2026Jak správně nařizovat dovolenou individuálně i hromadně (online - živé vysílání) - 24.2.2026
    • 25.02.2026Mediace a vyjednávání v právní praxi (online – živé vysílání) – 25.2.2026
    • 24.03.2026ESG Omnibus – Co se mění v reportingu a udržitelnosti? Úleva pro firmy, nebo ústup z odpovědnosti? Víte, co vás čeká? (online – živé vysílání) – 24.3.2026

    Online kurzy

    • Úvod do problematiky squeeze-out a sell-out
    • Pořízení pro případ smrti: jak zajistit, aby Váš majetek zůstal ve správných rukou
    • Zaměstnanec – rodič z pohledu pracovněprávních předpisů
    • Flexi novela zákoníku práce
    • Umělá inteligence a odpovědnost za újmu
    Lektoři kurzů
    JUDr. Tomáš Sokol
    JUDr. Tomáš Sokol
    Kurzy lektora
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    JUDr. Martin Maisner, Ph.D., MCIArb
    Kurzy lektora
    Mgr. Marek Bednář
    Mgr. Marek Bednář
    Kurzy lektora
    Mgr. Veronika  Pázmányová
    Mgr. Veronika Pázmányová
    Kurzy lektora
    Mgr. Michaela Riedlová
    Mgr. Michaela Riedlová
    Kurzy lektora
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D.
    Kurzy lektora
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Mgr. Michal Nulíček, LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D., LL.M.
    Kurzy lektora
    JUDr. Tomáš Nielsen
    JUDr. Tomáš Nielsen
    Kurzy lektora
    všichni lektoři

    Magazíny a služby

    • Monitoring judikatury (24 měsíců)
    • Monitoring judikatury (12 měsíců)
    • Monitoring judikatury (6 měsíců)

    Nejčtenější na epravo.cz

    • 24 hod
    • 7 dní
    • 30 dní
    • Flipování nemovitostí jako esence kapitalismu?
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Souběh odepření nároku na odpočet daně a ručení za nezaplacenou daň dle rozsudku KONREO
    • Odstoupení vybraného dodavatele ze zadávacího řízení z pohledu jistoty
    • Byznys a paragrafy, díl 23.: Smluvní byznys modely v energetice: PPA, dynamické tarify, „sdílená energie“
    • Znepřístupnění evidence skutečných majitelů veřejnosti
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Zrušení údaje o trvalém bydlišti k návrhu vlastníka nemovitosti
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Znepřístupnění evidence skutečných majitelů veřejnosti
    • Flipování nemovitostí jako esence kapitalismu?
    • Evoluce italské judikatury v lyžařském právu
    • Nemožnost vyloučení účastníka zadávacího řízení z důvodu chybějících údajů v evidenci skutečných majitelů
    • Podmínečné propuštění po novele trestního zákoníku
    • Zrušení údaje o trvalém bydlišti k návrhu vlastníka nemovitosti
    • Novela nařízení o insolvenčním řízení nabyla účinnosti – jaké přinesla změny?
    • Právnická firma roku 2025
    • Zrušení údaje o trvalém bydlišti k návrhu vlastníka nemovitosti
    • Jaké změny přináší velká novela rodinného práva od roku 2026?
    • Zkušební doba „po novu“ a její dopady do praxe
    • Evidence skutečných majitelů ve světle aktuální judikatury
    • Nejvyšší soud vymezil hranice odpovědnosti za bezpečnost externistů na pracovišti
    • Přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci subrogačního regresu výstavce finanční záruky
    • Opustit firmu s dluhy není dobrý nápad aneb ručení jednatelů za dluhy SRO při neodvracení hrozícího úpadku

    Soudní rozhodnutí

    Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

    Fyzickými osobami, na které se podle ustanovení § 101 odst. 5 zák. práce vztahuje povinnost zaměstnavatele zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci, jsou jakékoli fyzické osoby...

    Incidenční spor (exkluzivně pro předplatitele)

    Povinnost popřít pohledávku má insolvenční správce tehdy, jestliže v době, kdy má dojít k popření, může (též s přihlédnutím k součinnosti dlužníka a jeho postoji k...

    Insolvence (exkluzivně pro předplatitele)

    V incidenčním sporu o určení, zda pohledávka uplatněná v insolvenčním řízení způsobem uvedeným v § 203 insolvenčního zákona, je co do svého pořadí pohledávkou za majetkovou...

    Nájem bytu (exkluzivně pro předplatitele)

    Ustanovení § 2236 odst. 2 o. z. nepředstavuje „samostatnou ochranu nájemce“, ale je provázáno s § 2236 odst. 1 o. z., upravujícím právní nevýznamnost (kolaudačního) určení...

    Nemajetková újma (exkluzivně pro předplatitele)

    Zásah do základního lidského práva na ochranu zdraví spočívající v tzv. devastaci zbytku života člověka vysokého věku, který byl úrazem natrvalo vytržen z navyklého životního...

    Hledání v rejstřících

    • mapa serveru
    • o nás
    • reklama
    • podmínky provozu
    • kontakty
    • publikační podmínky
    • FAQ
    • obchodní a reklamační podmínky
    • Ochrana osobních údajů - GDPR
    • Nastavení cookies
    100 nej
    © EPRAVO.CZ, a.s. 1999-2025, ISSN 1213-189X
    Provozovatelem serveru je EPRAVO.CZ, a.s. se sídlem Dušní 907/10, Staré Město, 110 00 Praha 1, Česká republika, IČ: 26170761, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou B 6510.
    Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu EPRAVO.CZ, a.s. zakázáno.

    Jste zde poprvé?

    Vítejte na internetovém serveru epravo.cz. Jsme zdroj informací jak pro laiky, tak i pro právníky profesionály. Zaregistrujte se u nás a získejte zdarma řadu výhod.

    Protože si vážíme Vašeho zájmu, dostanete k registraci dárek v podobě unikátního online kurzu Základy práce s AI. Tento kurz vás vybaví znalostmi a nástroji potřebnými k tomu, aby AI nebyla jen dalším trendem, ale spolehlivým partnerem ve vaší praxi. Připravte se objevit potenciál AI a zjistit, jak může obohatit vaši kariéru.

    Registrace je zdarma, k ničemu Vás nezavazuje a získáte každodenní přehled o novinkách ve světě práva.


    Vaše data jsou u nás v bezpečí. Údaje vyplněné při této registraci zpracováváme podle podmínek zpracování osobních údajů



    Nezapomněli jste něco v košíku?

    Vypadá to, že jste si něco zapomněli v košíku. Dokončete prosím objednávku ještě před odchodem.


    Přejít do košíku


    Vaši nedokončenou objednávku vám v případě zájmu zašleme na e-mail a můžete ji tak dokončit později.